William van den Brink: ,,Genieten van verse en voedzame groente? Inschrijven op www.degroenteplaats.nl.”
William van den Brink: ,,Genieten van verse en voedzame groente? Inschrijven op www.degroenteplaats.nl.” Peter Beijer

Rechtstreeks van het land: [verse groente]

23 maart 2021 om 09:29

Een flink stuk grond aan de Zwartegoorderweg in Stoutenburg-Noord wordt de letterlijke voedingsbodem voor maximaal zeventig huishoudens uit Vathorst en Hoevelaken. William van den Brink verbouwt op deze plek dertig verschillende groenten. In de periode mei tot en met november wordt er geoogst. Er zijn nog ‘groentetassen’ beschikbaar die wekelijks gevuld worden met de opbrengst van het land.

William houdt van aanpakken. Naast zijn eigen baan heeft hij de tijd gevonden om te werken aan zijn passie: het op natuurlijke wijze zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen produceren van verschillende soorten groenten. Hij vertelt: ,,Wij verbouwen dertig verschillende soorten groenten op totaal 900 vierkante meter aan teelbedden.”

OPGESCHAALD Terwijl William zijn verhaal doet, rijdt hij compost uit. De voedzame grondstof verrijkt het weiland aan de Zwartegoorderweg. Hij startte in 2018 op bescheiden wijze met de moestuin.

,,In de afgelopen twee seizoenen heb ik veel positieve reacties gekregen. Het afgelopen seizoen mochten wij de groente voor tweeëndertig gezinnen uit Hoevelaken en Vathorst verbouwen. Voor het komende seizoen hebben wij opgeschaald naar zeventig afnemers. Wie wil genieten van verse en voedzame groenten kan zich nu inschrijven.”

DERTIG SOORTEN De lijst met de verbouwen groenten is indrukwekkend. Van sla, rucola en bleekselderij tot rode bieten, snijbiet, spinazie, meiraap, courgette en koolrabi. Het is maar een greep uit de ruim dertig soorten groenten die gedurende zeven maanden de eetborden en uiteindelijk de magen van zeventig gezinnen mogen vullen.

WERKWIJZE William: ,,Iedere week worden op vrijdag de groenten geoogst, gewassen en verpakt in de groentetassen. Elke deelnemer haalt vervolgens de tas op. Dat kan op vrijdagmiddag of op zaterdag bij biologische boerderij 'de Omrand' aan de Zwartegoorderweg 3 in Stoutenburg-Noord. Wij zorgen daarnaast voor gevarieerde recepten, zodat met elke geleverde groente een verrassende en heerlijke maaltijd gemaakt kan worden. Wij leveren dertig weken lang met een tussentijdse zomerstop van drie weken.”

a        Aanmelden voor de groentetas of meer info: contact@degroenteplaats.nl, tel. 06-20219864 of www.degroenteplaats.nl.