Column

26 maart 2021 om 10:15

Plaats delict

Spanning en sensatie in het Soesterkwartier. Tijdens de Landelijke Opschoondag hadden kinderen in de groengordel langs de IJsselstraat vermoedelijk iets gevonden wat aanleiding gaf tot groot onderzoek.


De buurt kon alleen maar gissen toen politieagenten zich verzamelden op het wandelpad en een zwart geblindeerd busje het veld opreed. Wat hadden de kinderen tijdens hun schoonmaakactie ontdekt, waar werden ze mee geconfronteerd tijdens het zwerfvuil prikken. Was er een ondergrondse container met een wietplantage ontdekt. Waren ze op een tunnel gestuit die uitkwam onder een bankfiliaal van ABN-AMRO. Is er een lijk gevonden in de groenstrook, een skelet of menselijke resten. Hebben ze een groot wapenarsenaal naar boven gehaald met hun grijpertjes.

Zag men daar nou crimefighter John van den Heuvel door de uitbundig bloeiende flora struinen in een wit pak en plastic handschoenen. Kwam de onvermijdelijk Peter R. de Vries daar niet aanrijden samen met Bram Moszkowicz om voor de televisiecamera van RTL Crime Desk met een hijgerige Marieke Elsinga, verslag te doen van deze spectaculaire mysterieuze vondst. Bloedstollend spannend was het, CSI in het Soesterkwartier met witte plastic tassen waar iets uitstak waarna ze in het busje werden geladen. Bleef Anniko van Santen (Opsporing Verzocht) daar nou met haar panty haken aan een braamstruik in de bosjes.


Nieuwsgierig sla ik maandagmorgensnel de krant met het Amersfoortse gedeelte open. Niks over geschreven, loos alarm. Dinsdagmorgen klein berichtje over zak met nepwapens. Heel teleurstellend maar uw stukkiesschrijver, tevens verslaafd aan gele paaseitjes, heeft hier weer eens lekker smeuïg zijn fantasie de vrije loop kunnen laten.


Dan nu iets heel anders. Je kon erop wachten dat mijn ingezonden brief van zaterdag 20 maart in het AD over de flyer van D66 met Sigrid Kaag onder de theepot, een reactie van VVD-wethouder Kees ‘Mezenkastjes’ Kraanen zou opleveren. Kees, altijd bescheiden, appte mij, wees er fijntjes op dat hij met 453 voorkeurstemmen er persoonlijk voor had gezorgd dat de VVD in Amersfoort de grootste is geworden en niet D66. Dat GL-wethouder Astrid Janssen met 480 stemmen hem de baas was is hem kennelijk ontgaan.


Tot slot wilde ik in dit stukkie collega-columnist Marco Willemse (AD/AC) een hart onder de riem steken. Marco is de uitdaging aangegaan om veertig dagen te stoppen met alcohol. Lees met veel interesse zijn strijd die hij met tot nu toe slechts één dipje, lijkt te gaan winnen. Uw stukkiesschrijver, geen geheelonthouder, hield het slechts drie dagen vol, waarna hij het geluid van een kroonkurk die van een bierflesje wordt verwijderd met luid gejuich begroette. Marco, de lentebock smaakt voortreffelijk en mevrouw De Keijzer neemt met haar ogen dicht een lekker slokje van haar rosé. Hou vol makker, nog een paar weken aan het water dan is deze beproeving ten einde!


Joop de Keijzer