Alvano Post (10) staat samen met zijn zusje Tamara (6) achter zijn eigen ijskar.
Alvano Post (10) staat samen met zijn zusje Tamara (6) achter zijn eigen ijskar. Tamara Post

IJskar is een droom die uitkomt

23 maart 2021 om 11:05

'Binnen drie dagen had hij zijn doel behaald'

Charella Hulsbosch

PREMIUM Alvano Post heeft van jongs af aan maar één droom: ijscoman worden. Op tienjarige leeftijd is die wens nu in vervulling gegaan, Alvano staat samen met zijn zusje Tamara (6) achter zijn eigen kar.

Een echte, eigen ijskar is lange tijd een droom van Alvano Post en inmiddels is die droom werkelijkheid geworden. Vader Alvin Post vertelt: ,,Hij was al op jonge leeftijd ambitieus. Vroeger was hij ook altijd in de zandbak met een ijsschep ijsjes aan het maken met zijn zusje. Hij is er eigenlijk altijd al mee bezig geweest, maar als ouders vonden we hem lang te klein voor een eigen ijskar. Hoe ouder hij werd, hoe vaker hij het erover had. Wij wilden als ouders zijn plan steunen, onder het mom van niet geschoten altijd mis.” Samen met zijn vrienden werkt Alvano het plan verder uit. De eerste uitdaging: een ijskar kost geld, waar haal je dat vandaan? Post: ,,Hij had wel eens gehoord dat je andere mensen via internet om geld kan vragen, maar vroeg zich af of dat niet alleen voor zieke mensen was. Toen hebben wij ons er een beetje in verdiept en konden we hem vertellen dat het voor iedereen is: van groot tot klein, ziek tot gezond en voor alle wensen.”

TRADITIONELE IJSCOKAR De familie besluit een Gofundme actie op te starten met het verhaal van Alvano en zijn droom om ijsjes te verkopen. Post: ,,Binnen drie dagen had hij zijn doel behaald. Hij schrok een beetje en zei tegen mij: wauw, dat is niet normaal. Wat is er mooier dan een echte ouderwetse ijscokar. Heb ik daar nog genoeg geld voor over?”


BIOLOGISCH Van het opgehaalde geld moet alles gekocht worden. Des te fijner is het voor Alvano en zijn zusje Tamara dat leverancier Boerderijs lucht krijgt van het verhaal. Post: ,,Hij wilde vanaf het begin alleen maar biologisch ijs verkopen. Dat had hij een keer op de speelboerderij gegeten en vond hij zo lekker dat hij dat ijs wilde verkopen."

w        [Lees meer over de droom die uitkwam, en waar Alvano zijn ijs verkoopt, in het uitgebreide artikel op De Stad Amersfoort.nl Premium.


Bij de leverancier vonden ze de kids zo vindingrijk, dat zij hen graag wilden steunen. Alvano en zijn zusje kregen een fikse korting op een compleet gevulde ijscovriezer, met alles erop en eraan.” Het assortiment varieert van een boerinnetje tot een vlieger en een fruitboertje, maar Alvano verkoopt ook schepijs.

Bij lekker weer past toch ook een lekker ijsje?

VRIEZER Na een zoektocht op internet vinden de ouders ook een traditionele ijskar. Twee mensen van Bij Bosshardt naaien bijpassende schortjes voor de kinderen. Alles is klaar om het avontuur van start te laten gaan, maar dan komt de pandemie om de hoek kijken. ,,De een na de ander heeft afgezegd,” vertelt Post, ,,Iedereen was bang, mensen durfden geen feestjes meer te geven. Wij hebben het plan ook letterlijk in de vriezer gezet, bang dat dit hem niet ging worden.” Maar de jonge ondernemers geven niet op, want nu de lente is aangebroken zien ze weer volop kansen. ,,Het zonnetje schijnt en bij lekker weer past toch ook een lekker ijsje?”, aldus een trotse vader.

OVERLEG De afgelopen tijd ging de familie in overleg met de gemeente om te kijken wat de mogelijkheden zijn. ,,Feestjes zitten er voorlopig niet in. Maar Alvano en Tamara hebben toestemming gekregen om te starten met een kraampje met alles erop en eraan, een parasolletje en prullenbak. Zo nu en dan zullen zij voor het huis staan met een kraampje, of op diverse plekken in Amersfoort. Het idee is: staat het parasolletje op, dan is het kraampje geopend.”

hij wil op een fiets door de wijk rijden met zijn ijs

IJSFIETS Het idee wordt ook omarmt door inwoners en winkeliers in het Soesterkwartier, waar Alvano woont. Diverse ondernemers op de Noordewierweg hebben al laten weten dat ze, als het weer mag, Alvano met z’n kraampje wel willen ontvangen. Alvano hoopt ook dat evenementen gauw weer van start kunnen, maar tot die tijd staat hij in de voortuin van zijn huis in de Rivierenbuurt. In zijn hoofd is Alvano alweer bezig met het volgende doel. Post: ,,Hij zei tegen mij: als ik ooit veel geld hiermee verdien, wil ik een fiets kopen. Dan wil hij op een fiets door de wijk rijden met zijn ijs.”