De komende maanden werkt de gemeente, in samenwerking met buro Bol, aan een schetsontwerp van het plein.
De komende maanden werkt de gemeente, in samenwerking met buro Bol, aan een schetsontwerp van het plein. Gemeente Amersfoort

Wensenlijst voor Groenmarkt

23 maart 2021 om 10:03

'Meer sfeer en eenheid creëren'

Jeroen van der Veer

PREMIUM Nu de binnenstad autoluw is, wordt ook de Groenmarkt aangepakt en ondernemers krijgen de mogelijkheid om mee te denken. De historische status van het plein moet benadrukt worden en de gemeente wil recht doen aan de wensen van de ondernemers. Een flinke klus, maar het visieplan is gepresenteerd.


Het gezellige en knusse plein ligt tussen de Hof en de Appelmarkt. Verschillende panden met voornamelijk horecazaken en de Sint-Joriskerk grenzen aan dit plein. De Groenmarkt is een veelgebruikt plein voor evenementen. Zo vormt het ook het begin- en eindstation voor het Amersfoortse festivalseizoen. Deze status moet het plein ook behouden -vinden ondernemers én de gemeente-, al worden er flink wat verbeterpunten genoemd.


BESTRATING Allereerst de bestrating. Die is sommigen een doorn in het oog. Er worden veel verschillende soorten stenen gebruikt, maar die verkeren nog wel in goede staat. ,,Qua onderhoud kunnen de trottoirs en de rijweg een opknapbeurt gebruiken”, staat te lezen in een rapport over het plein. ,,Op een aantal hoeken zou opnieuw bestraten bijdragen aan een helder onderscheid in gebruik.”


Dit realiseren is echter geen a-b-c’tje. Hiervoor moeten eerste alle stenen eruit en is het vervolgens noodzakelijk om alles plat te walsen. Omdat de Groenmarkt voorheen een kerkhof was, is de grond van hoge archeologische waarde. ,,Bij alle ingrepen waar dieper dan dertig centimeter gegraven moet worden, dienen archeologen van de gemeente betrokken te worden.”


FIETSERS TE GAST Mocht dit gedaan worden - en dat is wél de wens, blijkt uit het rapport - dan kan er mogelijk ook meer eenheid komen tussen de terrassen. Momenteel zit er nogal wat verschil in de inrichting van de terrassen en dit draagt bij aan het rommelige beeld van het plein. ,,Daarnaast bevatten de gevels ook veel informatie en elementen zoals uithangborden, reclame en luifels. Hierdoor wordt de samenhang tussen horeca en terras verstoord. Daarnaast beslaat het terras een grotere ruimte dan in werkelijkheid vergund.”


Ondernemers op het plein zijn zelf met de suggestie gekomen om de rijbaan en het terras om te wisselen. Hierdoor komen de stoelen en tafels dichter tegen de gevels aan en komt er één centrale doorgang op het plein waar mensen kunnen lopen. Er wordt specifiek ‘lopen’ geschreven, want de gemeente én de ondernemers zien graag dat fietsers en scooters er voortaan te gast zijn. ,,Zij zorgen nu voor gevaarlijke situaties, want er wordt met hoge snelheid over het plein gereden”, is een conclusie.

w        [Lees meer over de plannen, zoals andere verlichting en meer zichtbaarheid vanuit de Langestraat, in het uitgebreide artikel op De Stad Amersfoort.nl Premium.




VERLICHTING Met andere verlichting denken alle partijen ook meer sfeer te kunnen creëren op de Groenmarkt. In de huidige situatie staan de lampen, gevestigd op palen, te dicht op de bomen waardoor lichtspreiding amper mogelijk is. Daarnaast vallen een aantal wandlampen deels weg achter de luifels en (verlichte) uithangborden. Om toch te proberen er iets van te maken, hebben ondernemers zelf verlichting opgehangen en dit geeft de noodzaak die zij voelen een beetje aan.

De gemeente deelt echter die mening en wil de verlichting in de ontwerpen een prominente rol geven. Hierbij willen ze wel de klassieke armaturen behouden en moet de ‘lichtvisie van Amersfoort' doorgevoerd worden op de Groenmarkt. ,,De conventionele verlichting vervangen voor LED-verlichting is wenselijk”, laat de gemeente weten. ,,Daarnaast moet er een eigen voedingsnet aangelegd worden, waarbij dus eerst alle bestrating eruit moet. Tot slot moet de openbare verlichting goed afgestemd worden met het verlichten van gevels.”

SFEERVERHOGEND De ondernemers geven vooral aan dat er meer sfeer moet komen. Hierbij kwamen zij met suggesties. Zo moeten de terrassen vanuit de Langestraat zichtbaarder worden, zodat klanten sneller worden overgehaald om toch ook even naar Groenmarkt te wandelen. Ook moet de pittoreske sfeer benadrukt worden door bijvoorbeeld het beeld Joris te paard, dat nu in een verdomhoekje staat, een meer prominente plek te geven.

De gemeente voegt toe dat zij graag ziet dat de Appelmarkt en de Groenmarkt meer op elkaar gaan lijken. Ook is zij van mening dat er meer aantrekkingskracht van de Langestraat én de Windsteeg uit moet gaan, al zien zij niets in het plan om het beeld te verplaatsen. ,,Maar we kunnen hem wel beter in beeld brengen.”

Andere boomsoorten moeten ook sfeerverhogend werken, omdat de huidige bomen voor veel overlast zorgen. Zo zijn er luizen en geven de bestaande bomen veel plakspul af. De bomen verkeren echter nog wel in prima staat. ,,Meer groen toevoegen is positief, mits de ruimte het toelaat én uitstraling past. Daarbij zien wij liever geen bovengrondse plantenbakken. Dit oogt armoedig door slechte of late verzorging.”

ONTWIKKELEN De komende maanden werkt de gemeente aan een schetsontwerp van het plein. Dit gebeurt in samenwerking met buro Bol. ,,Om tot een gedragen plan te komen is het belangrijk dat alle belangen behartigd worden tijdens het opstellen van het plan.” Horecaondernemers, bezoekers, bewoners, evenementenorganisaties en bijvoorbeeld pandeigenaren worden gevraagd hierbij mee te denken. Geïnteresseerden hierin kunnen zich aanmelden via pleinen@amersfoort.nl.

Geschreven door Jeroen van der Veer