Liezelotte Nagtegaal woont met haar gezin in een 'tiny house' op een tijdelijke locatie in Zeist.
Liezelotte Nagtegaal woont met haar gezin in een 'tiny house' op een tijdelijke locatie in Zeist. Marco Keyzer

‘Ruimte voor anders wonen'

23 maart 2021 om 15:15

REGIO Gemeenten hebben moeite om in te spelen op de vraag naar 'anders wonen. Ze hebben geen beleid om ruimte te bieden voor collectieve en andere woonvormen. Dat vinden Liezelotte Nagtegaal en Jorrit Dortland, die daarom -samen met Rik Olde Loohuis- het initiatief namen tot een manifest.


door Daan Bleuel

Dat stuk breekt een lans voor collectieve woonvormen die nu toe vaak verzanden in stroperige processen van traditioneel denkende gemeenten.


BURGERINITIATIEVEN De initiatiefnemers kregen inmiddels steun van honderden burgerinitiatieven overal in het land, waaronder uit Leusden, Nijkerk en Amersfoort (zie het kader hieronder). Het manifest werd dan ook naar alle 352 gemeenteraden en colleges in Nederland verstuurd. Het gaat daarbij om groepen mensen die samen een woonproject willen ontwikkelen. Vaak zit daar een gemeenschappelijke, ideële gedachte achter.

Nagtegaal en Dortland weten waar ze over spreken. Jorrit (25) woont nog bij zijn ouders in de Leusdense wijk Groenhouten, maar zou dolgraag ruimte krijgen voor een project met ‘tiny houses’. Hij was (en is) daarover in gesprek met wethouder Erik van Beurden. Maar ondanks veel goede wil, zijn de gesprekken tot nu toe met beperkt resultaat.


NIET IN HET SYSTEEM Dortland en Nagtegaal (de 40-jarige Liezelotte woonde tot voor kort in Leusden, maar woont nu met haar gezin op een tijdelijke plek in een ‘tiny house’ in Zeist) weten waar ze het over hebben. Ze werken beiden in dienst van een gemeentelijke overheid. Dortland bij de gemeente IJsselstein, Nagtegaal in Amsterdam.

,,De ambtelijke processen bij bijna alle gemeenten zijn niet ingericht op groepen mensen die iets willen op het gebied van samen bouwen en wonen. Het zit gewoon niet in het systeem'', zegt Liezelotte. ,,De burgerinitiatieven merken dat gemeenten -ondanks vaak hoopvolle beloftes- onvoldoende ruimte maken voor woningbouwplannen van burgers. En dat is zonde. Er is in Nederland niet alleen een schrijnend tekort aan betaalbare woningen, de traditionele bouw blijkt daarnaast onvoldoende in staat om in te spelen op veranderende wensen en behoeften van Nederlandse huishoudens.''


,,Zo vraagt vergrijzing om passende woonvormen voor ouderen, waarin zorg voor elkaar centraal staat’’, licht Dortland het probleem verder toe. ,,Ook is er binnen de samenleving een groeiende behoefte aan duurzame woonvormen, woningen voor kleinere huishoudens, zelfbouw en gemeenschappen waarin jong en oud omzien naar elkaar.’’


VRAAG EN AANBOD NIET IN BALANS Volgens Dortland en Nagtegaal zou zeker 20 à 25 procent van de toekomstige bouwproductie uit andere woonvormen, zoals collectieven en zelfbouw (bijvoorbeeld tiny houses) moeten bestaan, om vraag en aanbod in balans te krijgen. Ze ontlenen hun becijfering aan een rapport dat de provincie Noord-Brabant vorig jaar publiceerde (‘Actieprogramma Nieuwe Woonvormen en Zelfbouw' heet het).


[Lees de uitgebreide versie van dit artikel op www.destadamersfoort.nl.



Afbeelding