Afbeelding
BasWijdeven

Herdenking bij Appelwegmonument

23 maart 2021 om 10:37

AMERSFOORT Bij het monument aan de Appelweg vond vrijdag de jaarlijkse herdenking plaats ter nagedachtenis aan de openbare executie van tien verzetsstrijders op 20 maart 1945. Burgemeester Lucas Bolsius onthulde een speciaal ontworpen informatiezuil. Deze lessenaar bevat een gedicht van Ben Verduijn uit Wageningen, zoon van een gedode verzetsstrijder. Wethouder Koser Kaya las een gedicht van de stadsdichter voor.

GELEGENHEID TOT HET NEERLEGGEN VAN BLOEMEN Vorig jaar kon de herdenking van het 75e jaar sinds de executie vanwege de schoolsluiting geen doorgang vinden. Dit jaar kwamen alleen de kinderen en burgemeester en wethouder samen. Geïnteresseerden kunnen op 20 maart op eigen gelegenheid bloemen leggen.

VERGELDINGSACTIE De vanochtend herdachte verzetsstrijders waren afkomstig uit de gemeente Ede en werden door de toenmalige bezetter doodgeschoten. Na een nachtelijke wapendropping nabij Lunteren waren zij gevangengenomen in Kamp Amersfoort en ter dood veroordeeld. Hun executie was een vergeldingsactie voor de liquidatie van een Nederlandse politieman in de Westerstraat.

Het monument behoort toe aan de Amersfoortse schooljeugd en is gefinancierd met hun bijdragen. Het monument is onthuld op 4 mei 1946.

Afbeelding