Afbeelding
Gemeente Amersfoort

Wijkindeling aangepast

23 maart 2021 om 13:29

AMERSFOORT In sommige gevallen wonen inwoners vanaf de zomer in een andere wijk dan ze waren gewend. Enkele wijknamen worden veranderd zodat diverse partijen -waaronder de politie, gemeente, wijkteams, Indebuurt033 en de gemeente- kunnen werken met één en dezelfde indeling van wijken en buurten.

De stad kent een officiële indeling in wijken en buurten die door het college is vastgesteld en ook door Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wordt gebruikt. De eerder genoemde organisaties gebruiken de wijk- en buurtindelingen. Ook in verschillende vakgebieden binnen de gemeente zoals beheer, verkeer en economie wordt gewerkt met wijken en buurten. De huidige indeling wordt vaak niet meer als logisch ervaren en sluit niet aan op het feitelijke gebruik. Hierdoor gaan instanties vaak hun eigen, alternatieve indeling hanteren.

Met de verandering van de wijk- en buurtindeling hoopt de gemeente dat de partijen weer met dezelfde indeling en namen gaan werken. ,,Dit bevordert een goede onderlinge communicatie en maakt het gemakkelijker om informatie uit te wisselen zonder dat steeds een vertaalslag moet worden gemaakt van de informatie”, laat burgemeester Lucas Bolsius in een verklaring weten. Voor een aantal inwoners betekent het dat zij na de wijziging in een andere wijk wonen. Dit geldt bijvoorbeeld voor bewoners op het Eemplein; zij wonen straks niet meer in de wijk Isselt, maar in de nieuwe wijk Eemkwartier. Inwoners van de wijk Park Schothorst aan de kant van Hoogland, wonen straks in Hoogland. Het grootste deel van het park wordt als buurt toegevoegd aan de wijk Schothorst-Noord. Inwoners van de wijk Zonnehof wonen straks in de wijk Nederberg. Zonnehof blijft wel als buurt bestaan. De wijknaam Buitengebied-West verandert in Hoogland-West. De anpassing gaat de gemeente 35.000 euro kosten en is inmiddels door het stadsbestuur vastgesteld. De wijzigingen moeten voor 1 april worden doorgegeven aan het CBS en in de komende maanden worden alle veranderingen in alle systemen doorgevoerd.
De aangepaste indeling geldt dan vanaf komende zomer.