Mieke Hendriksen (King Arthur Groep) (links) en Chantal van den Hengel (rechts) voor de nieuwe zorgboerderij Lindenhorst.
Mieke Hendriksen (King Arthur Groep) (links) en Chantal van den Hengel (rechts) voor de nieuwe zorgboerderij Lindenhorst. Rob Croes

Woonboerderij voor ouderen

23 maart 2021 om 11:16

Nieuwe kleinschalige woonvoorziening voor mensen met dementie

Rob Croes

NIEUWLAND. Aan de Zevenhuizerstraat, op de grens van Nieuwland verrijst een prachtige kleinschalige woonvoorziening voor mensen met dementie. De nieuwgebouwde monumentale boerderij Lindenhorst zal straks plaats bieden aan bewoners die daar 24 uurs zorg krijgen.


Initiatiefnemers zijn Arnold en Chantal Van den Hengel, tevens eigenaar van het er tegenovergelegen melkveebedrijf. Arnold Van den Hengel: ,,We gingen op een dag naar de gemeente met de vraag hoe wij op onze grond iets konden betekenen voor de zorg. De King Arthur Groep was juist op zoek naar een plek voor dit project. We waren het snel eens." Chantal Van den Hengel, die zelf uit de zorg komt zal haar maatschappelijke betrokkenheid nu kunnen combineren met gezin en boerderij. Zij deden de investering en de King Arthurgroep is als huurder verantwoordelijk voor de bewoners en de zorg.



TWEEDE LEVEN ,,Om voor een zo veel mogelijk vertrouwde omgeving te zorgen, willen we dat bewoners, partners en familie zich zo snel mogelijk thuis voelen in de nieuwe omgeving”, vertelt projectleider Mieke Hendriksen van de King Arthurgroep. ,,Er wordt afscheid genomen van alles wat vertrouwd is, maar wij willen op een positieve manier laten zien wat de mogelijkheden zijn van een leven met dementie, en niet alleen de beperkingen die de ziekte met zich meebrengt. Dat doen we door buurtbewoners, vrijwilligers, familieleden en toekomstige bewoners vroegtijdig te betrekken bij het leven in een kleinschalige woonvoorziening als Lindenhorst. Een tweede leven noemen wij dat."


WARM EN HUISELIJK Warm en huiselijk is de sfeer die vanaf het begin wordt nagestreefd. Niet alleen de bewoners en hun familie beginnen aan een tweede leven. Passend bij de bewoners wordt het nieuwgebouwde huis, deels ingericht met “nieuwe oude” spullen die daar een tweede leven beginnen, waardoor de boerderij meteen een ziel krijgt. De buurt wordt opgeroepen leuke oude meubels en snuisterijen in te leveren. Die opgeknapte meubeltjes, en andere dierbare spulletjes nodigen uit voor een gesprek met de bewoners omdat er zo altijd wel iets te zien zal zijn dat daartoe inspireert.


Ook bij de inrichting van de tuin is nagedacht over beleving, proeven, ruiken, zien en voelen. Plantenbakken op hoogte en een groenten- en pluktuin waar naar hartelust kan worden mee-getuinierd door familie en buurtgenoten. Chantal Van den Hengel: ,,Bij een boerderij horen dieren. Onze kinderen hebben hun kippen (zelf uitgebroed in de broedmachine) en hobbyschapen ingebracht. De eieren van de kippen zijn voor de bewoners, de zorg voor de dieren blijft bij ons."

VRIJWILLIGERS Hendriksen: ,,In alles willen wij het gevoel geven dat bewoners en belangstellenden welkom zijn, de buitenwereld naar binnen halen, zeg maar. Daarvoor is die uitwisseling met de omgeving, met de buurtbewoners, onontbeerlijk.”

Ook bewoners van Nieuwland kunnen daar een grote rol in spelen. Als vrijwilliger, als bezoeker om even een praatje te maken met een kopje koffie, als donateur van oude meubeltjes en andere spulletjes die de bewoners een gevoel van herkenning geven, en de inrichting van de gemeenschappelijke ruimtes gezellig maakt. ,,Kortom: niet alleen de bewoners zijn van harte welkom, ook partners, familie en buurtgenoten”, zegt Hendriksen.


LINDENHORST Lindenhorst is vroeger een bestaande boerderij geweest in dit gebied. Het nieuwe zorgcentrum Lindenhorst op het terrein van de familie Van den Hengel, ligt aan de Zevenhuizerstraat, aan de rand van de wijk Nieuwland. De boerderij biedt plaats aan 28 bewoners die over een eigen appartement beschikken. Daarnaast is er een huiskamer, bibliotheek, hobbyruimte, keuken en een winkeltje. In het midden is een ontvangstruimte, in de “silo” een lift en trappenhuis. In het achterste gedeelte en de eerste verdieping zijn de appartementen van de bewoners gevestigd.

Zoals het er nu naar uitziet, wordt de woonzorgvoorziening in juni aanstaande in gebruik genomen.


INFORMATIE ,,Wil je meer informatie over Lindenhorst, hoe je je kan aanmelden als bewoner, als vrijwilliger of waar je meubeltjes kan doneren? Schroom dan niet om snel even contact met ons op te nemen”, zegt Hendriksen enthousiast. ,,En kijk even op de website www.kingarthurgroep.nl/zevenhuizerstraat-bunschoten/."



Dit artikel is door Nieuwlanders geschreven. Heb jij een leuk verhaal over Nieuwland of vind je het leuk om een keer over een Nieuwlands onderwerp te schrijven, stuur een mail naar nieuwlandsnieuws@gmail.com.