'Artist impression' van de rondweg.
'Artist impression' van de rondweg. Gemeente Amersfoort

Westelijke rondweg: zelfs afblazen loopt in de miljoenen

16 maart 2021 om 17:02

AMERSFOORT De aanleg van de westelijke rondweg staat onder druk, om meerdere redenen. Het nieuwste obstakel is een uitspraak van de rechter. De vergunningen voor het ingraven van keerwanden zijn ingetrokken. De wanden zouden diep in de grond gaan voor de aanleg van een autotunnel onder het spoor bij de dierentuin.


Het bezwaar werd ingediend door de bewonersgroepen Groen in Amersfoort (GiA) en de Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort (SGLA). De Rechtbank Midden-Nederland vond dat de vergunning niet compleet was, dat de grootschalige ingrepen niet pasten in het huidige bestemmingsplan en dat er nog een onderzoek moet plaatsvinden naar de aanwezigheid van dassen.


Bijna tegelijk verzond het college een bericht naar de gemeenteraad: de beoogde aannemers kunnen niet uit de voeten met de budgetten tot dusverre. Oók als er op allerlei onderdelen wordt bezuinigd. De raad was ooit - zij het met een morrende oppositie - akkoord gegaan met de rondweg, mits die niet meer dan 68 miljoen zou kosten. Dat bedrag zou destijds al niet reëel zijn geweest.

w [Lees meer over de laatste ontwikkelingen in het uitgebreide artikel op De Stad Amersfoort.nl Premium.


De opschudding is voor GiA aanleiding om nog eens in de herinnering te brengen dat de gemeentelijke rapporten op onjuiste en verouderde aannames zouden zijn gebaseerd. Er waren niet of nauwelijks opstoppingen en die zijn sinds bijna tien jaar eerder af- dan toegenomen. Daarmee wordt de noodzaak van die hele ‘westtangent' onderuit gehaald.

De rechtbank vond de vergunning niet compleet, dat de ingrepen niet pasten in het bestemmingsplan en schrijft nog een onderzoek naar dassen voor

UITGEKLEDE RONDWEG Maar de rondweg kreeg enkele jaren terug een raadsmeerderheid en dus zoekt het college naar alternatieven. Waaronder: geen verdiepte weg in de Beroemde Vrouwenbuurt, afzien van een ecoduct en het versmallen van een spoorviaduct. Maar ook dan zouden de kosten hoger liggen dan die 68 miljoen. Bovendien: het project moet grotendeels worden betaald door het regionale fonds VERDER. Wil dat fonds wel dokken voor een uitgeklede rondweg?

De gemeente hoopt dankzij enige diplomatie nog steeds aanspraak te maken op de VERDER-miljoenen. Wel worden er aanvullende geldschieters gezocht. Spoorwegbeheerder ProRail heeft - met steun van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat - een subsidieverzoek ingediend bij het Europese fonds CEF (Connecting Europe Facility). Pas eind dit jaar zal de uitkomst daarvan duidelijk zijn.

Zelfs het maar hélemaal afblazen van de mega-operatie lijkt geen alternatief: dat kost de gemeente zo’n acht miljoen, te betalen uit eigen zak. Onder meer omdat een deel van de kabels en leidingen door bedrijven alvast op eigen kosten zijn aangelegd. Deze bedrijven zullen vroeg of laat met een rekening komen. Ten bate van de rondweg zijn overigens ook al zo’n 1500 bomen gekapt.

Zelfs het maar hélemaal afblazen van de mega-operatie lijkt geen alternatief: dat kost de gemeente zo’n acht miljoen

FIETSBRUG De verschillende scenario’s zijn: gewoon doorgaan met de werkzaamheden, een afgeslankte rondweg, alles afblazen en de uitvoer ‘faseren’, ofwel daar meer tijd voor nemen. Zo kan ook tijd worden gewonnen om fondsen te werven.

Deze toekomstperspectieven worden besproken in de raad op dinsdag 30 maart. Het wordt een informatieve, oriënterende ronde waarin de raadsleden nog geen beslissingen zullen nemen. Maar het ligt nu al voor de hand dat de coalitie - inclusief GroenLinks - zal pleiten voor voortgang van de aanleg. Oppositiepartijen, en met name Amersfoort2014, BPA en Lijst Molenkamp, zullen voorstellen om alles maar af te blazen, ook als dat gepaard gaat met schadevergoedingen.

Om de zaken nog ingewikkelder te maken: het college stelt voor om de geplande fietsbrug over het spoor te verbreden. Deze brug zou volgens verkeersdeskundigen onveilig zijn, zo schreven tegenstanders. Met een verbeterde fietsbrug zou het college de protesterende burgers enigszins tegemoet komen. En nóg een complicerende factor: vanaf de herfst van dit jaar begint het circus in de aanloop naar de verkiezingen voor de gemeenteraad in maart 2022. Gedurende dat circus hebben politici veelal andere zaken aan hun hoofd. Na de verkiezingen kan een compleet andere gemeenteraad aantreden.

10.000 HANDTEKENINGEN Groen in Amersfoort laat weten aan deze krant dat de stichting inmiddels 10.000 handtekeningen heeft vergaard; dat het zich zal blijven verzetten tegen de kap van nog eens 2300 bomen, waarvan honderden in de monumentale tuin van het voormalige klooster Onze Lieve Vrouwe Ter Eem; en dat de gemeente het altijd nog hogerop kan zoeken, bij de Raad van State. Maar bij die Raad liggen nog twee andere zaken van GiA te wachten; één daarvan betreffen ‘de foutieve verkeersmodellen’ waarmee het college van Amersfoort ‘alles en iedereen op het verkeerde spoor heeft gezet’.

door Jeroen de Valk