In de Sint Joriskerk kon drie dagen worden gestemd voor de Tweede Kamerverkiezingen.
In de Sint Joriskerk kon drie dagen worden gestemd voor de Tweede Kamerverkiezingen. Rinus van Denderen

Procedure briefstemmen herzien

16 maart 2021 om 17:29

'De briefstemmen worden opnieuw bekeken'

Jeroen van der Veer

AMERSFOORT In de gemeente Amersfoort, met 18.081 stemgerechtigden, konden ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid, maandag en dinsdag al hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Een andere mogelijkheid voor zeventigplussers was per brief stemmen. Na de eerste verkiezingsdag werd bekend dat veel briefstemmen ongeldig werden verklaard omdat het niet op de juiste manier was gedaan. ,,In Amersfoort werd na de eerste dag zo'n drie procent van de briefstemmen ongeldig verklaard", geeft woordvoerder Donate Schuil aan. ,,Bij die drie procent zitten ook ongeldige stemmen vanwege andere redenen.” Dit percentage kan nog omlaag gaan omdat de landelijke procedure is aangepast. Kijk voor het laatste nieuws op De Stad Amersfoort.nl.




In heel het land konden 70-plussers vanwege de coronacrisis hun stem uitbrengen via de post en daarbij zijn fouten gemaakt. Zo heeft een enkeling de zogenoemde stempluspas in dezelfde envelop gedaan als het stembiljet en dan is een stem ongeldig.

De bedoeling was dat de stempluspas en het stembiljet in een aparte envelop zouden worden opgestuurd, maar zo'n 8% van de mensen ging daarmee de mist in. In Amersfoort ligt de schade lager dan het landelijk gemiddelde. ,,Bij ons gaat het om zo'n 3% van de 4400 briefstemmers op de eerste verkiezingsdag”, aldus Schuil. ,,Bij die drie procent zitten ook ongeldige stemmen vanwege andere redenen.”

De komende tijd worden de briefstemmen allemaal opnieuw bekeken. Zo is er na overleg met de Kiesraad en de Raad van State landelijk de conclusie getrokken dat er toch een manier is om de stemmen goed te keuren. Als blijkt dat stempluspas toch geldig is, kan het stembiljet in de stembus worden gedaan zonder opengevouwen te worden.

Afbeelding
20210315 SA stemmen in Sint Joriskerk Amersfoort