Afbeelding
Aangeleverde foto

Vrijwilliger zorgt voor gezelligheid op het stembureau

16 maart 2021 om 16:53

PREMIUM Deze verkiezingen gaat veel anders dan normaal, maar één ding is bij Rob Bathoorn hetzelfde gebleven; de gezelligheid. De voorzitter van een stembureau in Hooglanderveen wil er voor de mensen toch een soort van feestje van maken en mede daarom heeft hij zich opnieuw aangemeld als vrijwilliger. ,,Je komt wel eens bij stembureau’s en dan lijkt het alsof je in de aula van Rusthof staat. Dat wil ik hier voorkomen en maak er het beste van.”

Wie denkt dat Bathoorn er enkel en alleen is om de clown uit te hangen, heeft het mis. De 45-jarige zet zich al jaren in tijdens de verkiezingen en doet dit altijd naar eer en geweten.


VASTE GROEP Toch zag Bathoorn maandag en dinsdag maar weinig gezichten. De dagen waren bestemd voor kwetsbaren en ouderen en aan die oproep werd gehoor gegeven. ,,Ik denk dat er een mannetje of 400 is geweest in de afgelopen dagen tot nu toe. Niet veel, dat klopt. De piek komt te liggen op woensdag en dat weten we hier ook.”


Met we bedoelt de veertiger zijn drie andere stembureauleden. Met z’n vieren bemannen zij één van de stembureaus in buurthuis de Dissel. ,,Hierbij ben ik de voorzitter en dus de verantwoordelijke. Dat klinkt belangrijker dan dat het is, hoor. Want we zijn hier allemaal aanwezig om geen fouten toe te laten en we zijn een ingewerkt team. Al meerdere verkiezingen heb ik met deze groep samengewerkt.”


STEMMEN TELLEN Ingewikkeld; dat wordt het woensdag. De voorzitter is verantwoordelijk voor alles in zijn stembureau en dus ook woensdagavond als er geteld moet worden. ,,Ik werk maandag-, dinsdag- en woensdagochtend in het stembureau en kom woensdagavond ook. Dan gaan we met z’n allen stemmen tellen en daarbij is het de kunst om geen fouten te maken. Klinkt heel makkelijk, maar dat is het niet hoor.”

w        [Lees het uitgebreide interview op De Stad Amersfoort.nl Premium.





,,Het moet voor mensen geen straf zijn om te stemmen”, onderbouwt de inwoner van Hoevelaken zijn enthousiaste benadering van mensen. ,,Je moet hier binnenkomen en je op je gemak voelen. Natuurlijk is er corona in de wereld en zijn we allemaal erg voorzichtig, maar een praatje maken met elkaar kan toch gewoon? Of als ik zie dat iemand jarig is, dan feliciteer ik hem of haar. Lijkt mij heel normaal. Alleen door het mondkapje heb je wel minder mimiek in je gezicht, dus je ziet niet of iemand glimlacht. dat maakt het wel wat ingewikkelder.”

STEMMEN TELLEN Ingewikkeld; dat wordt het woensdag. De voorzitter is verantwoordelijk voor alles in zijn stembureau en dus ook woensdagavond als er geteld moet worden. ,,Ik werk maandag-, dinsdag- en woensdagochtend in het stembureau en kom woensdagavond ook. Dan gaan we met z'n allen stemmen tellen en daarbij is het de kunst om geen fouten te maken. Klinkt heel makkelijk, maar dat is het niet hoor.”

Want de stembiljetten zijn zo’n anderhalve meter groot en alleen het uitvouwen is al een hele opdracht; ,,En dan nog soort bij soort leggen”, zegt Bathoorn lachend. ,,We doen dit volgens het vier-ogen-principe. We kijken met z’n tweeën en maken bundels van 25 biljetten. Aan het eind tel je dit dan allemaal op en dan hoop je dat er geen fout is gemaakt.”

HET IS ECHT VEILIG Waar normaal gesproken de voorzitters dan naar het gemeentehuis gingen, hun uitslag inleverden en een biertje met elkaar dronken, zal dat woensdagavond anders gaan. ,,Het is niet anders... dan trek ik thuis maar een biertje open. Wel jammer hoor, want na zo’n verkiezing is het toch altijd even gezellig om elkaar te zien en te spreken.”

Maar zo ver is het nog niet. Eerst moeten alle vrijwilligers nog even doorknallen met z’n allen en de piek ligt -zoals gezegd- op de woensdag. ,,Het is mooi om te ervaren dat Amersfoorters zich houden aan de afspraak om op woensdag te komen. Je merkt dat de maandag en de dinsdag echt gebruikt wordt door kwetsbaren en ouderen. Wat ik wil zeggen tegen mensen die wat angst hebben om langs te komen? Dat moet je niet hebben. Het is hier veiliger dan in de supermarkt. We houden ons aan de regels, hebben veiligheidsmaatregelen getroffen en we zorgen ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelt.”

Geschreven door Jeroen van der Veer