De studenten hielpen mee op het stembureau in de Sint Joriskerk.
De studenten hielpen mee op het stembureau in de Sint Joriskerk. Rinus van Denderen

Studenten helpen stembureaus

16 maart 2021 om 13:44

'Zo doen we toch nog praktijk-ervaring op'

Jeroen van der Veer

PREMIUM De stembureaus openden maandagochtend 07.30 uur de stembureaus. Waar normaal gesproken op één dag gestemd wordt, werd dit nu speciaal voor kwetsbaren en ouderen over drie dagen verdeeld. Corona zorgt ervoor dat alles anders gaat op de stembureaus. Driehonderd studenten van de School voor Veiligheid en de Hotelschool werden drie dagen ingezet om alles in goede banen te leiden.


Meerdere lessen werden besteed om de studenten optimaal voor te bereiden op de stemdagen, maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Voor iedereen zijn deze verkiezingen anders dan normaal en daarom weet ook niemand wat er verwacht kon worden. Toch deed Dianne Stam Zielman, docent burgerschap bij MBO Amersfoort, er alles aan om ze optimaal klaar te stomen voor de verkiezingsdagen. ,,Studenten waren erg blij dat ze iets konden betekenen voor een ander. Sommigen zagen hun stages geannuleerd worden en kunnen nu toch praktijkervaring op doen.”


,,Niemand weet hoe deze dagen zouden verlopen en dus houd je met alle scenario’s rekening. Onze studenten worden ingezet als gastheer- of vrouw en houden in de gaten of alles goed verloopt. Houden mensen anderhalve meter afstand, wordt het niet te druk binnen en gedraagt iedereen zich volgens de regels. Dat zijn de verantwoordelijkheden van onze studenten. Daarover hebben we gesproken en tijdens de lessen burgerschap hebben we aandacht geschonken aan de politieke partijen die er zijn. Ze moeten natuurlijk wel weten wat er speelt als je bij zo’n stemlocatie staat. Een onderdeel van het vak burgerschap is de politiek-juridische dimensie en daar passen de verkiezingen prachtig bij. Mooi hoe de studenten nu deze unieke kans krijgen om daar onderdeel van te mogen zijn. Ongetwijfeld zal dit ook helpen in de stimulans voor de studenten om nu ook zélf te gaan stemmen.”


OPTREDEN Tessa van den Berg is één van die aanwezigen. Samen met Jill Jansen was ze aanwezig in de Sint-Joriskerk en ondanks dat dit in het centrum is, liep het maandagochtend nog niet storm. ,,Nee, absoluut niet zelfs. Deze dagen waren ook bedoeld voor ouderen en kwetsbaren en je merkt dat dit advies wordt opgevolgd. Ik heb nog geen jong persoon gezien.” Ondanks dat alles soepel verliep moest de 17-jarige Van den Berg wel even optreden. ,,Een mevrouw kwam met handschoenen aan naar binnen en vond het niet nodig haar handen te desinfecteren. Dat is hier wel de regel en daarom moest ik haar aanspreken. Nee, daar had ik geen moeite mee. Ze bleef er bij dat het niet nodig was en wilde doorlopen. Uiteindelijk gingen de handschoenen toch uit en heeft ze haar handen gedesinfecteerd.”

w        [Lees het uitgebreide artikel over de bijzondere Tweede Kamerverkiezingen op De Stad Amersfoort.nl Premium.




Haar mede-student Jill Jansen is ook ingedeeld in de Sint-Joriskerk. Hun shift begon om 07.30 uur en eindigde om 14.30 uur. ,,Ik denk dat we een mannetje of veertig hebben zien stemmen”, aldus de 17-jarige Jansen. ,,Het is dus goed te doen, al is het soms wat saai. Maar goed, het is fijn dat je iets kan betekenen voor de mensen. Of ik het niet jammer vind dat er alleen maar ouderen langskomen? Nee, zeker niet. Zij zijn aandoenlijk en je kan met ze lachen. Daarnaast kan je hen ook uitleg geven hoe ze moeten stemmen, dus dat is alleen maar leuk.”

Op dinsdag en woensdag staan Van den Berg en Jansen opnieuw in de Sint-Joriskerk en wederom zijn ze ingedeeld op de ochtenddienst. Zij moeten dus vroeg uit de veren en toch scherp zijn. Een ideale leerschool, weet ook Van den Berg. ,,Je doet inderdaad praktijkervaring op en leert nog meer met mensen omgaan. Zo was er ook iemand die niet naar ons wilde luisteren. Dat moet je rustig blijven en het opnieuw uitleggen. Ach, zo blijf je bezig en het is niet erg om hier te staan. Maar eerlijk is eerlijk: ik hoop wel dat het de komende twee dagen wat drukker wordt.”

Geschreven door Jeroen van der Veer

Jill Jansen (links) en Tessa van den Berg zijn de komende drie dagen in de Sint-Joriskerk te vinden.