Baum is openhartig over de breuk tussen hem en Hoogland.
Baum is openhartig over de breuk tussen hem en Hoogland. Antoon Pruijn

Wegen Baum en Hoogland scheiden

16 maart 2021 om 10:11

'Het is bijna lachwekkend wat hier gebeurt’

Jeroen van der Veer

PREMIUM De wegen tussen doelpuntenmachine Henk Baum en voetbalvereniging Hoogland gaan scheiden. Een opmerkelijke wending heeft er volgens de spits voor gezorgd dat er een breuk is ontstaan en deze lijkt niet meer te kunnen worden gelijmd. Hierdoor verlaat de ex-prof ietwat noodgedwongen de hoogst spelende vereniging van Amersfoort. ,,Ik loop lang mee in de voetbalwereld, maar wat ik nu heb meegemaakt. Het is gewoon bijna lachwekkend.”


Iedereen die de aanvaller kent, weet dat Baum niet op zijn mondje is gevallen. Hij spreekt dan ook openhartig over de breuk tussen hem en Hoogland, al doet het hem ook wel pijn. Met alle liefde had hij aankomend seizoen nog enkele ballen tegen het net geschopt, maar die mogelijkheid wordt hem niet geboden. Hij wil dan ook graag zijn kant van het verhaal vertellen.


HET PERFECTE PLAATJE ,,Henk, bedankt en tot ziens. Dat kreeg ik letterlijk te horen toen ik op gesprek kwam bij de technische commissie”, begint Baum. ,,Ik kreeg geen verlaagde aanbieding, geen goed verhaal en ze zeiden dat ik een matig seizoen had gespeeld en stond er volgens hen niet meer zo goed voor. Maar uh, welk seizoen? We hadden zes duels gespeeld…”


Baum dacht krediet te hebben opgebouwd, maar niets bleek minder waar. Twee seizoenen geleden kwam hij naar Hoogland, terwijl er financieel aantrekkelijkere aanbiedingen waren. ,,Ik wilde in de buurt voetballen, tijd voor mijn gezin hebben en ik had mijn bedrijf waar ik op zaterdag steeds drukker mee ben. Het plaatje bij zondagclub Hoogland was dus perfect.”


DOELPUNTENREGEN Het bleek een ideale match en Baum schitterde in zijn eerste jaar in de hoofdklasse. ,,Als degradatiekandidaat wisten we te promoveren en deden we het onmogelijke. We waren een team waarvan je niet kon winnen, maar wel van kon verliezen. Ik kan niet ontkennen dat ik nog maandelijks de foto’s en filmpjes terugkijk. Volgens mij had ik met mijn 22 doelpunten een aardig aandeel in de promotie en dan druk ik mij nog voorzichtig uit.”


Ze liepen weg met Baum en ook de ex-prof voelde zich in Hoogland thuis. Voor het eerst in de geschiedenis zou de club op divisie-niveau gaan spelen en daar keek iedereen naar uit. ,,Alleen corona hè”, zucht Baum. ,,Misschien maar goed ook, want we stonden -logischerwijs- stijf onderaan. Corona was op voetbalgebied onze redding en ondanks het halve seizoen, schoot ik er toch elf in. Mijn collega-spits Oscar van Logtestijn maakte er negen en daardoor hadden wij 20 van de 25 doelpunten gemaakt.”


GOED GEVOEL ,,Maar toen begon de soap”, vervolgt Baum. ,,Er kwam een nieuwe trainer (Roy Versluis, redactie) en ik voelde mij door hem gepasseerd. Oscar kreeg de aanvoerdersband en er werd veel met spelers gesproken, maar amper met mij. In de laatste wedstrijd voor de competitie ging ik door mijn enkel en kon daardoor slechts dertig minuten spelen in dit onafgemaakte seizoen. Dat kan je de trainer dus eigenlijk ook niet kwalijk nemen; ik was niet fit.”


w        [Lees het uitgebreide interview, en een korte reactie van de technische commissie van voetbalvereniging Hoogland, op De Stad Amersfoort.nl Premium.





Doordat corona ervoor zorgde dat de competitie opnieuw kwam te vervallen, sprak de technische commissie (TC) van Hoogland al vroeg met de selectie voor komend seizoen. ,,Frank Heus en Hossein Mezbanali hadden aangegeven te vertrekken, Coen Heus en Stijn Mossink komen terug van een blessure en ik had mij toch wel aardig bewezen. Ik maakte mij geen zorgen en dacht er zo uit te zijn met ze.”

BEDENKTIJD Hierbij ging Baum er al vanuit dat hij wel financieel iets moest inleveren. Een keuze die de aanvaller zou begrijpen, zegt hij: ,,Corona hakt erin, ook bij Hoogland. Leden van Hoogland is gevraagd om de club te steunen, terwijl wij A-selectiespelers gewoon volledig zijn doorbetaald, ondanks dat we maar één keer in de week trainen. Aan ons is zelfs nooit gevraagd of we -omdat we niet spelen- iets wilden inleveren. Opmerkelijk, maar mede daarom ging ik er wel vanuit dat er voor volgend seizoen iets van mijn salaris af zou gaan en dat had ik helemaal prima gevonden.”

Maar de mogelijkheid om dit te bespreken kwam er volgens Baum niet. De technische commissie had de keuze gemaakt om niet met de aanvaller door te gaan. ,,Ik was verbaasd en had geen antwoord op de vraag of ik het zelf bekend wilde maken of dat zij iets op de clubsite moesten zetten. Ik heb toen bedenktijd gevraagd en de voorzitter gebeld. Hierin heb ik gevraagd of het normaal was dat de technische commissie zo met mensen omging. Ik ben -mede door mijn zoontje- vijf dagen per week op de club, een echte jongen van de club geworden en geef het geld dat ik verdien bij Hoogland vaak direct uit in de kantine. Hij schrok dat het mij zo raakte.”

TOCH EEN AANBIEDING Intern is er toen mogelijk gesproken, want Baum kreeg alsnog een (verlaagde) aanbieding. ,,Ze boden een bedrag dat ze bij VOP of KVVA ook geven”, zegt Baum lachend. ,,Ik was natuurlijk een beetje klaar met ze en vroeg er 900 euro bovenop; dat is 90 euro per voetbalmaand. Ik deed dit om te kijken of ze het wel echt wilden, maar dit bedrag was onmogelijk, zeiden ze.”

Het leek alsof ze verbaasd waren en mij alsnog wilden dumpen. Echt waar, ik lieg niet. Kijk deze app’jes maar...Uiteindelijk besloot de Amersfoorter water bij de wijn te doen, omdat hij met zijn springkussenbedrijf ook wat voordelen kreeg, zijn zoontje inmiddels ook Hooglander was en hij het team leuk en gezellig vindt. ,,Elke keer als ik wilde zeggen dat ik akkoord ging, kwamen ze met woorden als ‘zou je dat wel doen, heb je elders niet meer kans op minuten’ en ‘wil je je carrière niet eervol afsluiten’. Het leek alsof ze verbaasd waren en mij alsnog wilde dumpen. Echt waar, ik lieg niet. Kijk deze app’jes maar.”

DEADLINE Afgelopen zaterdag zei Baum opnieuw te willen blijven voor het geboden bedrag en vroeg een gesprek met de trainer aan. Zondag om 10.00 uur sprak hij met Versluis, ,,Prima dat de TC niet met mij door wilde gaan, maar ik wilde weten hoe de trainer dit zag. Ik zou een eerlijke kans van hem krijgen en ook daarom koos ik ervoor te blijven en voor mijn kans te gaan. Om 12.00 uur is er contact geweest tussen de trainer en de TC en om 13.00 uur krijg ik opeens een bericht dat de deadline was verstreken en ik de TC niet had verteld akkoord te gaan. Mijn aanbieding werd ingetrokken, terwijl ik echt nog nooit van die deadline heb gehoord. Ikzelf kon ze nog niet eens eerder bellen, want ik was na dat gesprek gaan werken.”

VIES SPELLETJE ,,Deze mensen hebben een heel vies spelletje gespeeld”, moppert Baum. ,,En waarom? Geen idee, echt niet. Ik zou voor een appel en een ei gaan voetballen en dit wilde ik omdat mijn zoontje dan wekelijks kon kijken hoe zijn papa voor zo’n 700 man doelpunten probeert te maken. Ik deed het absoluut niet voor het geld; het bedrag wat ik zou verdienen, kan ik overal krijgen.”

,,Of de trainer hierin een rol speelt”, vraagt Baum zich hardop af. ,,Ik weet het niet. Hij zegt van niets te weten en ik geloof het nog bijna ook, al ben ik misschien naïef. Hij zei niet te weten dat zijn assistent werd weggestuurd en wist ook niets van mijn situatie af. Dat kan hoor, maar dan neemt de technische commissie je dus blijkbaar niet heel serieus. Ik heb zelfs bewijzen dat hij op Facebook zocht naar spitsen. Zag hij die liever dan mij? Dacht ‘ie dat ik vertrok? Ik weet het niet meer en daarom kan ik daar geen mening over vormen.”

Ik bleef Hoogland trouw omdat ik het een mooie club vond. Maar nu? Ze laten hun ware aard zien

WARE AARD Het doet Baum pijn om te zien hoe Hoogland verandert. Bert Trappel en Piet Struijk moesten noodgedwongen vertrekken en met hen enkele andere spelers ook. ,,En wat haal je ervoor terug? Spelers die geen binding hebben met de club en van ver moeten komen. Vorig seizoen kon ik bij Go Ahead Kampen het grote geld ophalen, maar ik bleef Hoogland trouw omdat ik het een mooie club vond. Maar nu? Ze laten hun ware aard zien. Het is erg jammer dat ik dit allemaal nog moet meemaken. Ik was een hoop gewend, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik wilde mijn eerlijke verhaal doen omdat ik wil voorkomen dat mensen denken dat ik vertrek vanwege te weinig geld. Verder moeten we ons er ook niet te druk om maken; ik ben geen Messi of Maradona. Zonder mij wordt Hoogland misschien zestiende en met mij veertiende, dus laten we het maar afkappen. Er zijn momenteel veel ergere dingen op de wereld en ik ga op zoek naar een club waar ze mij wél waarderen.”

REACTIE VANUIT DE TECHNISCHE COMMISSIE Uiteraard is de technische commissie van voetbalvereniging Hoogland ook gevraagd om een reactie. Zij geven het volgende aan: ,,Allereerst willen we benadrukken dat we enorm trots zijn op de staf en spelers die promoveerden naar de derde divisie, waar Henk Baum ook deel van uit maakte. Wij gaan als club niet inhoudelijk in op hoe we met spelers of stafleden wel of niet tot een vergelijk komen. Dat is tussen de club en de desbetreffende speler of staflid. In zijn algemeen willen we wel meegeven dat we als club met ons eerste team qua ontwikkeling in een stroomversnelling zijn gekomen, waar we op een zo goed mogelijke wijze invulling aan willen én moeten geven. Het zal niemand verbazen dat de gevolgen van de Corona-pandemie ook ons op allerlei manieren raakt, wat beslissingen op veel gebieden beïnvloedt.”

Geschreven door Jeroen van der Veer