Irene Edzes: ,,Onze tweewekelijkse column gaat altijd over iets actueels in de stad."
Irene Edzes: ,,Onze tweewekelijkse column gaat altijd over iets actueels in de stad." Aangeleverd

'Kwaliteit is basis van sfeer keistad'

16 maart 2021 om 10:28

‘We willen opkomen voor dingen om ons heen’

Charella Hulsbosch

PREMIUM Het belang van stedenbouwkundige en architectonische kwaliteit is dikwijls een ondergeschoven kindje. Irene Edzes van FASadE en stadsbouwmeester Micha de Haas willen daar verandering in brengen met een tweewekelijkse column.


FASadE organiseert normaal gesproken bijna iedere maand wel een architectuurcafé of bijeenkomst. Nu dat door de pandemie is weggevallen, zocht programmamaker Irene Edzes een andere manier om voor hen belangrijke onderwerpen, onder de aandacht te brengen. Vanaf deze week zal er tweewekelijks een column verschijnen op De Stad Amersfoort.nl met daarin uiteenlopende, maatschappelijk relevante onderwerpen gelieerd aan architectuur en stedenbouw.


STADSBOUWMEESTER Het idee voor de column ontstaat in een sparringsessie met Micha de Haas, Stadsbouwmeester van Amersfoort. Als stadsbouwmeester geeft De Haas gevraagd en ongevraagd advies over de ruimtelijke kwaliteit in Amersfoort. Hij beoordeelt bijvoorbeeld nieuwe bouwplannen en vergunningaanvragen maar geeft ook advies over onderwerpen zoals de hoogbouwvisie of mobiliteit. ,,Mensen realiseren zich niet altijd hoe verweven maatschappelijk relevante onderwerpen zijn met ruimte, architectuur en stedenbouw”, begint De Haas zijn verhaal. ,,Bij zonnepanelen denkt men vaak dat het gaat om een energievraagstuk, of over hoeveel het gaat kosten. Maar het heeft ook ruimtelijk impact. Hetzelfde geldt voor klagen over het gebrek aan parkeerplaatsen of weinig woningen. Overal vinden dingen plaats in de ruimte om ons heen. Daar willen we voor opkomen.”


RIJKE STAD Zowel Edzes als De Haas zijn van huis uit architect, FASadE is het forum dat de twee verbindt. Architectonisch gezien is Amersfoort een interessante stad. De Haas: ,,Allereerst de schaal, voor mij als stadsbouwmeester is het perfect te behappen. Daarnaast is Amersfoort één van de weinige steden van dit formaat waarin het historische centrum nog zo gaaf is gebleven.” Edzes vult hem aan: ,,In deze stad hebben we van elke architectuurstroom wel één exemplaar staan. Op dat gebied is het een hele rijke stad. Verder vind ik het leuk dat er veel jonge makers zijn en er wordt veel georganiseerd. In Amersfoort gebeurt best wel wat.” De Haas vult aan: ,,Amersfoort is in trek”, gaat De Haas verder. ,,In de komende jaren moeten er duizenden woningen en bijbehorende voorzieningen worden gebouwd.”


w        De eerste column staat nu online en gaat over zonnepanelen op de daken in de historische binnenstad. Edzes: ,,Onze column gaat altijd over iets actueels in de stad. In dit geval kunnen mensen tot en met 31 maart bij de gemeente hun mening geven over zonnepanelen in de historische binnenstad. In het stuk beschrijf ik hoe ik daarover denk.”


[WONINGMARKT Voorlopig zijn er onderwerpen genoeg om over te schrijven. Hoogbouw, krapte op de woningmarkt of mobiliteit bijvoorbeeld. ,,Het is de bedoeling dat er ook jonge makers aan het woord komen. Binnen FASadE hebben we zo'n club, ‘Jonge Honden', zij waren ook heel enthousiast over het idee”, aldus Edzes.

Het hoog op de agenda houden van onderwerpen die aangesneden worden in een column, is het belangrijkst voor de twee architecten. ,,Ruimtelijke of architectonische kwaliteit wordt vaak nog als luxeproduct gezien. In onze visie is het alles behalve dat. Het is de basis van hoe een stad functioneert en hoe plezierig het is om ergens te wonen”, licht De Haas toe. Bovendien is het de sleutel tot een andere belangrijke kwestie: de duurzaamheidsdoelstellingen die Amersfoort voor 2030 wil halen. Edzes: ,,Ruimtelijke kwaliteit ligt aan de basis van de duurzaamheidsopgave. Iets wat goed in elkaar zit en van kwaliteit is, heeft een langere levensloop dan snelle oplossingen.”

w        [De eerste column gaat over zonnepanelen op de daken in de historische binnenstad.