,,Boodschappen van rolmodellen, zoals Touzanie, hebben een grotere impact, zeker bij kinderen."
,,Boodschappen van rolmodellen, zoals Touzanie, hebben een grotere impact, zeker bij kinderen." ARNO STEVENS

Werk van wereldwijsheid

16 maart 2021 om 09:25

Project IMC Basis stimuleert geloof in eigen kunnen

Peter Bruinsma

PREMIUM Basisschool de Wijde Wereld is de openbare school in de wijk Liendert en is samen met p.c basisschool De Windroos gehuisvest in het gebouw De Zonneparel. De Wijde Wereld maakt deel uit van de Stichting Meerkring Primair Onderwijs Amersfoort.


,,Bij de Wijde Wereld maken we letterlijk werk van wereldwijsheid. Naast goed taal- lees- en rekenonderwijs vinden we het belangrijk om de leefwereld van de kinderen te verbreden en hen toekomstperspectief en zelfvertrouwen te bieden. We laten kinderen van groep 7 en 8 kennis maken met diverse vakken en beroepen. Dertig weken lang krijgen de leerlingen drie uur per week onderwijs van bevlogen gastdocenten en gaan ze ook op werkbezoek bij bedrijven en instellingen, zolang de coronabeperking dit niet verhindert. Zo willen we de horizon van de kinderen verbreden en laten we ze dromen over hun eigen toekomst. De kinderen leren ook allerlei vaardigheden, zoals goed vragen stellen, samen werken, jezelf presenteren en oplossingsgericht denken. IMC Basis is inmiddels verbonden aan 37 basisscholen op die plekken in Nederland waar dit het hardst nodig is", aldus Irma Wijdeven, directeur van de Wijde Wereld.


Per provincie is er één school die aan het project deelneemt. De overgang van basis- naar middelbaar onderwijs is voor ieder kind een spannende en belangrijke stap. Daarbij krijgen niet alle kinderen van huis uit dezelfde ondersteuning. Dit jaar zijn die verschillen met onderwijs op afstand en online open dagen nog groter dan anders. Daarom heeft de Gelijke Kansen Alliantie freestyle voetballer Soufyane Touzani gevraagd om 12 groepen acht - één in elke provincie - naar de middelbare school te coachen.


TOUZANIE De vierendertigjarige Touzani heeft een grote aanhang onder kinderen en jongeren die hij dagelijks bereikt met voetbalvideos's en een optimistische boodschap. Irma Wijdeven was aanwezig bij de masterclass die hij op woensdag 3 maart op de Wijde Wereld gaf. ,,Voor de leerlingen is hij duidelijk een rolmodel. Boodschappen van rolmodellen hebben een grotere impact, zeker bij kinderen. Met zijn eigen ervaringen en positieve levenshouding gaat hij de klassen in om leerlingen te motiveren en hun talenten te ontwikkelen. Doelen stellen, een focus hebben en geloven in jezelf en nooit opgeven, luidt zijn boodschap.”


DOELEN STELLEN Op zijn zestiende wilde Soufiane profvoetballer worden. Door een zware rugblessure kon hij dat doel niet meer bereiken maar leerde hij wel de bal behendig hoog te houden. Dankzij zijn balvaardigheid had hij de basis om er meer van te maken. ,,Het doel dat je stelt maakt je motivatie sterker”, voegt Touzani toe. Om de leerlingen met vertrouwen de overstap te laten maken, zal Touzani hen live, digitaal en via whatsap door groep 8 en de middelbare school coachen.

w        [Lees het uitgebreide artikel met daarin meer informatie over het project op De Stad Amersfoort.nl Premium.



Zo werd hij oprichter van FC Straat en kreeg hij bekendheid via zijn youtubekanaal Touzani TV. Om die droom te bereiken moet je over heel veel vaardigheden beschikken en telkens nieuwe dingen leren, zoals jezelf presenteren, leren ondernemen, communiceren en organiseren. ,,Het doel dat je stelt maakt je motivatie sterker”, voegt Touzani toe. Om de leerlingen met vertrouwen de overstap te laten maken, zal Touzani hen live, digitaal en via whatsap door groep 8 en de middelbare school coachen.


Inmiddels volgt de Wijde Wereld het programma IMC Basis al drie jaar. Dat gebeurt iedere vrijdag van 11.00 tot 16.00 uur gedurende dertig weken. Dankzij subsidie en sponsorgelden beschikt IMC Basis over een coördinator die 16 uur per week aan het programma kan besteden. Irma Wijdeven ziet duidelijk de meerwaarde van het project voor de leerlingen. ,,De kinderen zijn echt enthousiast. De kracht van het programma zit vooral in de ervaringen die de gastdocenten delen en overbrengen. Ook de bezoeken aan bedrijven en instellingen voegen echt iets toe aan de innerlijke drijfveer van de leerlingen en hun oprechte motivatie. We werken drie tot vier weken aan thema's als journalistiek, techniek, wetenschap, zorg en kunst. Binnen die thema's werken we ook aan leerstof gerelateerde vaardigheden zoals begrijpend lezen, woordenschat, informatie verzamelen en delen met je medeleerling, vertellen en presenteren. We zien ook dat de leerlingen daardoor meer gemotiveerd zijn om hun schoolwerk goed te doen. Door het verkennen van al die segmenten van de samenleving in de breedste zin krijgen de kinderen een goed beeld van alle mogelijke beroepen. Dat motiveert hen dan weer om betere keuzes voor de toekomst te maken en geeft hen de motivatie om dat doel te bereiken.”




Onlangs werd een deel van de Wijde Wereld ingericht als een heus museum. Irma Wijdeven denkt er met plezier aan terug. ,,We hadden binnen het thema archeologie uiteraard aandacht voor het verleden. Daarbij keken de leerlingen niet alleen naar een ver en abstract verleden maar werd ook hun eigen afkomst en verhaal ineens geschiedenis. Meegebrachte spullen en objecten werden met behulp van vakmensen uit de museumwereld op professionele wijze tentoongesteld. Met het luisteren naar het verhaal van de ander leer je ook van een ander."


TOUZANIE De Wijde Wereld zag dan ook duidelijk de toegevoegde waarde van het voorgenomen coachingstraject voor groep 8 van de Gelijke Kansen Alliantie in samenwerking van IMC Basis. Per provincie is er één school die aan het project deelneemt. De overgang van basis- naar middelbaar onderwijs is voor ieder kind een spannende en belangrijke stap. Daarbij krijgen niet alle kinderen van huis uit dezelfde ondersteuning. Dit jaar zijn die verschillen met onderwijs op afstand en online open dagen nog groter dan anders. Daarom heeft de Gelijke Kansen Alliantie freestyle voetballer Soufyane Touzani gevraagd om 12 groepen acht - één in elke provincie - naar de middelbare school te coachen. De vierendertigjarige Touzani heeft een grote aanhang onder kinderen en jongeren die hij dagelijks bereikt met voetbalvideos's en een optimistische boodschap. Irma Wijdeven was aanwezig bij de masterclass die hij op woensdag 3 maart op de Wijde Wereld gaf. ,,Voor de leerlingen is hij duidelijk een rolmodel. Boodschappen van rolmodellen hebben een grotere impact, zeker bij kinderen. Met zijn eigen ervaringen en positieve levenshouding gaat hij de klassen in om leerlingen te motiveren en hun talenten te ontwikkelen. Doelen stellen, een focus hebben en geloven in jezelf en nooit opgeven, luidt zijn boodschap.” Op zijn zestiende wilde Soufiane profvoetballer worden. Door een zware rugblessure kon hij dat doel niet meer bereiken maar leerde hij wel de bal behendig hoog te houden. Dankzij zijn balvaardigheid had hij de basis om er meer van te maken. Zo werd hij oprichter van FC Straat en kreeg hij bekendheid via zijn youtubekanaal Touzani TV. Om die droom te bereiken moet je over heel veel vaardigheden beschikken en telkens nieuwe dingen leren, zoals jezelf presenteren, leren ondernemen, communiceren en organiseren.” Het doel dat je stelt maakt je motivatie sterker”, voegt Touzani toe. Om de leerlingen met vertrouwen de overstap te laten maken, zal Touzani hen live, digitaal en via whatsap door groep 8 en de middelbare school coachen. In groep 8 komt heel wat op de kinderen af. Van schooladvies tot schoolkamp, van musical tot de keuze van een nieuwe school. Hoe bereid je je voor op de nieuwe klas en hoe haal je het beste uit jezelf op school en daarbuiten? Soufiane houdt gedurende het jaar contact met de leerkracht via whatsapp en zoom. Daardoor is de begeleiding optimaal afgestemd. Wanneer de leerlingen in juli groep 8 verlaten is de begeleiding nog niet voltooid. "In het nieuwe schooljaar mogen alle leerlingen , die dan in de brugklas zitten nog één keer naar een evenement waar Touzani opnieuw met ze in gesprek gaat”, vult Irma Wijdeven aan. "De levensles die Soufiane op woensdag 3 maart aan onze kinderen meegaf is van grote waarde. Ze kunnen alles van je afnemen, maar wat je leert nemen ze nooit meer af”.