Jan Huurdeman klust bij mensen in Nieuwland met zijn BurenKlusTeam.
Jan Huurdeman klust bij mensen in Nieuwland met zijn BurenKlusTeam. Ton Koorman

Jan is Nieuwlands kluskoning

16 maart 2021 om 09:34

'Ik doe dat met veel plezier'

AMERSFOORT Het jaar 2021 is uitgeroepen tot Nationaal Jaar van de Vrijwillige Inzet. Indebuurt033 licht daarom maandelijks een vrijwilliger uit die zich inzet voor een Amersfoorts initiatief. Iedere maand heeft een ander thema, deze editie staat in het teken van: Kom in actie.


Charella Hulsbosch

Van aanpakken weet Jan Huurdeman (71) zeker. Hij is actief als buurtbestuurslid in Nieuwland, begon het Repair Café in de wijk en runt het BurenKlusTeam. Nadat Huurdeman in 2014 met pensioen ging wist hij gelijk dat hij veel tijd vrij zou gaan maken voor maatschappelijke activiteiten. Dat gebeurde ook, in 2019 richt hij samen met Ton Koorman en Karin van de Velde BurenKlusTeam Nieuwland op. Werken in een klusteam is voor hem niet nieuw: ,,Ik kluste al jaren voor Indebuurt033. Toen dat team stopte, heb ik een plan geschreven en subsidie aangevraagd om zelf te kunnen starten.” Naast klusjes in Nieuwland doet het team ook klussen door heel Amersfoort voor Rode Kruis aan Huis, door Jan gestart in Amersfoort in 2015. Huurdemans motivatie om het klusteam te starten was simpel. ,,Ik wilde graag zorgen dat oudere mensen langer met voldoende autonomie zelfstandig en tevreden konden wonen in hun eigen woning”, vertelt de Amersfoorter. ,,We klussen bij mensen die het zelf niet kunnen doen, niet het netwerk hebben of geen financiële middelen.” Zelf coördineert Huurdeman alle binnenkomende aanvragen en de vrijwilligers: ,,Maar ik werk zelf ook mee. Ik wil graag onderdeel zijn van het proces en doe dat met veel plezier. In het verlengde van het klusteam ben ik ook het Repair Café begonnen. Dat is feitelijk ook klussen. Het draagt bij aan duurzaamheid en geeft voorwerpen een tweede leven.”


De klusjes waar mensen mee naar het klusteam komen lijken klein, maar het oplossen van een dergelijk probleem kan voor iemand veel betekenen. De dankbaarheid is een terugkerende factor die maakt dat Huurdeman alles wat hij doet, zó graag doet: ,,Het feit dat je met het klusteam komt, een praatje maakt of een kopje koffie drinkt betekent al zoveel voor mensen. Ik kan ook nog eens vertellen over de wijk. Je hebt een meerledige functie. Het geeft mij een prettig gevoel dat ik echt iets kan bijdragen. Je merkt dat dat het leven van de mensen veraangenaamt, wat is er mooier dan dat te ervaren?” Klusjes klaren is leuk, maar om mensen blij te maken is er volgens Huurdeman wel nog iets meer nodig dan alleen de klusjes doen. Huurdeman: ,,Als je mensen echt blij wil maken, moet je zorgen dat de eenzaamheid bij mensen beperkt wordt of uitgebannen. Daarom heb ik meegewerkt aan een ontmoetingsplek voor mensen in de wijk begonnen: de wijkboerderij Nieuwland.”

In coronatijd heeft Huurdeman niet stilgezeten. Hoewel hij merkte dat iedereen de eerste maanden van de pandemie even wat terughoudender was, zijn de hulpvragen nu weer toegenomen. Zelf zat hij ook niet stil: ,,In de wijkboerderij hebben we een nieuwe keuken geplaatst. Toen het wat beter ging begonnen we daar met een activiteit pannenkoeken bakken voor kinderen. De bedoeling is dat we dat, zodra het weer kan, weer oppakken en uitbreiden.”