'PowerRangers', vaak studenten, rijden rond om scooters te verplaatsen of te voorzien van een nieuwe batterij.
'PowerRangers', vaak studenten, rijden rond om scooters te verplaatsen of te voorzien van een nieuwe batterij. Go Sharing

Deelscooters; lust of last?

16 maart 2021 om 10:52

'We willen dat het gemak oplevert, geen hinder'

Jeroen van der Veer

PREMIUM Ze staan overal en nergens en ondanks dat dit bij sommige Amersfoorters irritatie opwekt, is dat ook de kracht van Go Sharing. De groene deelscooters zijn sinds november zichtbaar in de straten en lijken inmiddels bij het straatbeeld te horen. Een goede ontwikkeling, vinden ze bij het bedrijf en ondanks dat er zo nu en dan klachten komen, lijken de inwoners van de keistad de voertuigen te accepteren. ,,Vooral vanaf Amersfoort Centraal worden ze veel gebruikt.”


Terug naar november, toen opeens overal in Amersfoort de groene tweewielers stonden. Ze vielen op, stonden vaak in grote hoeveelheden bij elkaar en daarnaast blokkeerden zij ook nog eens de voetpaden. Wat moest de stad nou met die dingen, was de vraag die veel inwoners hadden. Bij Go Sharing begrepen ze de weerstand, zegt Lloyd Drop nu. ,,Het was nieuw en ze vallen op. Logisch dat mensen daar dan iets van vinden. Dat heeft ook deels met gewenning te maken, want niemand hoor je klagen over die ene verroeste fiets die tegen de lantarenpaal staat.”


DUURZAAM ,,We willen zorgen voor een duurzamer milieu en dat is voor iedereen goed. Je kan wel steeds de auto naar de binnenstad pakken als je gaat winkelen, maar met zo’n scooter ben je er veel sneller. Daarnaast is het goedkoper én milieubewuster. Dat zijn dingen die Amersfoorters eerst moesten ervaren en dat is gebeurd, zien wij in ons systeem.”

In Amersfoort staan 150 stuks, vooral in het centrum. Drop: ,,We werken met servicegebieden, vooral omdat we merken dat ze in het centrum het meest gebruikt worden. Van en naar Amersfoort centraal; dat is een druk punt voor onze scooters. In de buitenwijken van Amersfoort zie je groene voertuigen minder. Maar ook houden wij rekening met bijvoorbeeld winkeliers. Zo is het niet mogelijk om de scooter in het centrum van Amersfoort op slot te zetten. Wij willen voorkomen dat de scooters voor panden van winkels komen te staan.”

w        Lees meer over het gemak en de ongemakken op De Stad Amersfoort.nl Premium.



,,Maar”, zegt Drop er direct bij. ,,We zijn niet in de meest gunstige periode gestart. De lockdown kwam en later zelfs de avondklok, terwijl onze scooters 24 uur per dag, zeven dagen in de week beschikbaar zijn. Nu staan onze scooters na 21.00 uur gewoon echt stil. Maar goed, we zijn zeer tevreden over het begin en mogen zeker niet klagen.”

ZONES VOOR DE SCOOTER In Amersfoort zijn -in overleg met de gemeente en handhaving- meerdere zones aangewezen waar de scooters mogen rijden en worden neergezet. Mensen vanaf 16 jaar mogen gebruik maken van het voertuig en dit is mogelijk nadat zij zich hebben aangemeld. Zodra dat is gebeurd, is het een kwestie van via de mobiele app aangeven welke scooter je pakt en dan is het ‘gassen maar' op het elektrische scheurmonster.


In Amersfoort staan 150 stuks, vooral in het centrum. Drop: ,,We werken met servicegebieden, vooral omdat we merken dat ze in het centrum het meest gebruikt worden. Van en naar Amersfoort centraal; dat is een druk punt voor onze scooters. In de buitenwijken van Amersfoort zie je groene voertuigen minder. Maar ook houden wij rekening met bijvoorbeeld winkeliers. Zo is het niet mogelijk om de scooter in het centrum van Amersfoort op slot te zetten. Wij willen voorkomen dat de scooters voor panden van winkels komen te staan.”

Juist dat op slot zetten zorgt ervoor dat de gebruiker niet meer hoeft te betalen. Hij of zij betaalt namelijk per minuut dat de scooter aan staat. ,,Dus mensen willen hem wel op slot zetten, want anders kost dit geld. In ons systeem hebben wij bepaalde zones aangegeven waar de automaten niet op slot kunnen en daar zal je dus ook niet snel een Go Sharing-scooter zien.”

[IDENTITEITSFRAUDE Wel zien mensen ze regelmatig midden op de stoep en dat is volgens Drop niet de bedoeling. Mede daarom zijn er PowerRangers in dienst; vaak studenten die rondrijden om de scooters te verplaatsen of te voorzien van een nieuwe batterij. ,,We creëren dus ook banen”, is Drop trots. ,,Wij hebben meerdere parttimers in dienst en zij vervangen de lege accu’s. Mochten er klachten bij ons binnenkomen over fout geparkeerde scooters, zijn zij de personen die ze weer goed wegzetten. Aan de hand van de laatste gegevens kunnen wij controleren wie hem zo heeft weggezet en hem of haar spreken wij daar op aan.”


Want eerlijk is eerlijk: Drop kan moet bekennen dat niet alles vlekkeloos verloopt. Zo rijden er minderjarigen op de scooters en zijn enkele in brand gestoken. ,,Onacceptabel”, noemt de medewerker van Go Sharing dit. ,,Je kan alleen een scooter gebruiken als je 16 jaar of ouder bent; daar zit een heel beveiligingssysteem achter met meerdere checks. Maar wij kunnen niet voorkomen dat iemand zo’n scooter pakt en hem uitleent. Want mensen vaak vergeten is dat die jonge tiener onverzekerd is en er sprake is van identiteitsfraude. In zo’n geval doen wij altijd aangifte.”

Over de brandstichtingen heeft Drop geen goed woord over, maar hij geeft aan dat dit zaken voor de politie zijn. Wel is er -weliswaar in een andere stad- al eens iemand opgepakt voor het in brand steken van de Go-Sharing scooters. ,,We proberen er kort op te zitten en ervoor te zorgen dat Amersfoort er gemak van heeft in plaats van hinder. Volgens mij slagen wij daarin en omarmt de stad steeds meer de groene scooters. Daar zijn we blij om, want uiteindelijk doen we dit ook voor hen en voor het milieu.”

Geschreven door Jeroen van der Veer

In Amersfoort is het al meermaals voorgekomen dat een deelscooter in brand werd gezet: 'Onacceptabel'