,,Toen we beiden negatief waren getest mochten we zondag met nog 1300 anderen naar de Ziggo Dome", zegt Desire van Dijk.
,,Toen we beiden negatief waren getest mochten we zondag met nog 1300 anderen naar de Ziggo Dome", zegt Desire van Dijk. Desire van Dijk

Amersfoorters in Ziggo Dome

9 maart 2021 om 12:51

‘Mooi om onderdeel van dit onderzoek te zijn’

Jeroen van der Veer

PREMIUM Waar veel mensen al maanden naar verlangen, mochten Desire van Dijk en Kevin Zuijdendorp afgelopen weekend meemaken; feesten in een vol Ziggo Dome. Het tweetal uit Amersfoort had kaartjes bemachtigd voor het feest van André Hazes en werd daardoor onderdeel van een onderzoek om te kijken hoe Nederland weer langzaam de lockdown kan loslaten. ,,Ik voelde mij weer even mens en het leek alsof corona niet bestond.”


Zuijdendorp wist online de kaarten te bemachtigen, al zaten daar wel wat voorwaarden aan vast. Zo moesten zij zich vooraf laten testen, de negatieve testuitslag meenemen naar de Ziggo Dome en ook in de concerthal waren enkele regels.


ENKELE VOORWAARDEN ,,In Maarssen hebben we ons vrijdag laten testen”, duidt Van Dijk, die nog altijd dolenthousiast is van het proefconcert van Fieldlab Evenementen. ,,Toen we beiden negatief waren getest, mochten we zondag met nog 1300 anderen naar de Ziggo Dome. Heel bijzonder om mee te maken. Niet alleen omdat we wel weer toe waren aan een feestje, maar ook om bij te dragen aan het onderzoek.”


Eenmaal in Amsterdam werden de Amersfoorters ingedeeld in bubbels van zo’n 250 personen. Zuijdendorp en Van Dijk zaten in de groene bubbel. Ze hoefden geen mondkapje te dragen maar moesten wel in de buurt van hun stip blijven. ,,Die stip was op de grond aangegeven en we hadden genoeg bewegingsruimte. Elke bubbel had weer andere voorwaarden en iedereen droeg een tracker. Hiermee kon Fieldlab Evenementen zien hoe mensen zich gedroegen. Ook was er een app die we gebruikten; ‘close’. Hiermee werden we op de hoogte gehouden en werden er instructies gegeven.”


HET NIEUWE NORMAAL Met een goed gevoel blikt Van Dijk terug op het experiment. Ze hoopt dat ze aanstaande vrijdag opnieuw een negatieve testuitslag krijgt. De 1300 mensen worden dan wederom getest en met de gegevens wordt bekeken of versoepelingen in de toekomst mogelijk zijn. Als het aan de Amersfoortse ligt, gaan die er snel komen. ,,Ik heb mij geen moment onveilig gevoeld en alles was goed geregeld. De sfeer was ook heel gemoedelijk; je merkte dat de mensen toe waren aan een feestje en volgens mij ging het echt goed.”


ONDERZOEK De proefevenementen van Fieldlab Evenementen behoren tot een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke- als de publieksevenementen sector en de overheid. Zo was er zaterdag ook een evenement in de Ziggo Dome, waar tijdens een danceconcert onder andere Sunnery James & Ryan Marciano een optreden gaven.


Aankomend weekend vinden er proeffestivals plaats op een buitenterrein. Zo zal het Lowlands-terrein in Biddinghuizen twee keer gebruikt worden om te onderzoeken hoe feesten in de toekomst weer mogelijk is.

w        [Lees het uitgebreide artikel op De Stad Amersfoort.nl Premium.