,,Als je het mij vraagt moet Flint verhuizen. Laat mijn droom daarvoor dan maar de aanzet zijn”, zegt Warmelink.
,,Als je het mij vraagt moet Flint verhuizen. Laat mijn droom daarvoor dan maar de aanzet zijn”, zegt Warmelink. Aangeleverde foto

Warmelink droomt van verhuizing

8 maart 2021 om 17:08

‘Alles op één plek, waar nu het stadhuis is’

Jeroen van der Veer

PREMIUM Om mee te groeien met de stad en te voldoen aan de duurzaamheidsafspraken van 2030, lijkt het Harold Warmelink verstandig om met Flint te verhuizen. De theaterdirecteur droomt van de locatie waar nu het stadhuis staat, maar er zijn meerdere geschikte locaties. ,,Langs de Eem of waar nu de ROVA gevestigd is.”


Dat Warmelink voorzichtig aan het dromen is, komt voort uit het gegeven dat er flinke duurzaamheidsmaatregelen aankomen. Wil Flint hieraan voldoen, dan moeten er miljoenen uitgegeven worden. Daarom vindt Warmelink het nu tijd om verder te kijken en komt er ook een verhuizingsscenario op tafel. ,,We hebben allemaal ambities. De stad, maar ook Flint. Op onze huidige locatie kunnen we niet de ambities van de stad realiseren. Dan kan je nu wel miljoenen investeren, maar je kan ook verder kijken.”


BLOG Juist dat is wat de theaterdirecteur voorzichtig aan het doen is. Zijn ideeën schreef hij in een blog en na publicaties in het Algemeen Dagblad stroomden de lovende reacties binnen. ,,Ik heb mijn droom toevertrouwd aan papier”, zegt hij lachend. ,,En in dromen is alles mogelijk, hé? Ik praat nu echt namens Flint, maar in mijn droom zou ik het fantastisch vinden om een plek te realiseren waarin Flint, Fluor en De Lieve Vrouw samen kunnen optrekken.”

Maar hoe geef je zo’n idee nou vorm? ,,We zitten momenteel allemaal in een lastige periode. We moeten nu eerst uit de crisis zien te komen en vanuit daar kunnen we verder. Alleen dat biedt nu ook de kans om een plan te ontwikkelen, want dat kost natuurlijk geen geld. Mede daarom heb ik die blog geschreven.”


STIJGEN OP CULTUURLADDER Wat stond daar nou precies in? Eigenlijk is het vrij simpel: de gemeente wil graag stijgen op de cultuurladder, die jaarlijks wordt uitgebracht door de Atlas van Gemeenten. ,,Momenteel staat Amersfoort op de 26e plaatst, terwijl wij de dertiende stad van Nederland qua grootte zijn. Het is dan mijn droom om die plaats ook op de cultuurladder te bereiken en dat kan eigenlijk alleen als we meer programmeren.”

MEER RUIMTE Dat kan op de huidige locatie van Flint niet, meent Warmelink. ,,Wij vullen de dagen zonder voorstellingen met commerciële evenementen en congressen. Daardoor is er minder subsidie nodig. Maar om dat beleid voort te zetten heeft Flint meer ruimte nodig. Wij hebben nu twee zalen en ik zou er erg graag minimaal een derde bij willen hebben. Een concertzaal, waardoor het Amersfoorts Jeugd Orkest in eigen stad kan spelen. Er is op dit moment geen goede locatie voor het AJO in Amersfoort.”


w        [Lees het uitgebreide interview met Harold Warmelink, waarin hij dieper ingaat op zijn ideeën, op De Stad Amersfoort.nl Premium.




Het zou toch mooi zijn als zowel Flint, De Lieve Vrouw en Fluor daar een thuis vinden. Daarom komt volgens de directeur het gebied waar nu het stadhuis staat in aanmerking. Wanneer hier de sloop gaat plaatsvinden ontstaat een er ruimte waar cultuur een centrale rol kan spelen, geeft hij aan. ,,Daar kunnen we Podium 033! van maken. Ik praat vanuit mijn rol als Flint-directeur, maar het zou toch mooi zijn als zowel Flint, De Lieve Vrouw en Fluor daar een thuis vinden? Een plek waar de drie podia samen optrekken en waaraan een concertzaal wordt toegevoegd. En wat denk je van een buitenpodium op het Burgemeester Brouwerplantsoen, de plek waar nu Lepeltje Lepeltje is. De mogelijkheden zijn echt heel groot.”

Om kosten te besparen ziet Warmelink het ook voor zich om samen te werken met de twee eerder genoemde partijen. ,,Natuurlijk hebben we daar wel eens over gefantaseerd met z’n allen”, zegt hij desgevraagd. ,,Samen programmeren, samen een technische- en marketingafdeling, samen een foyer met wekelijks een open podium. En alles op één plek, die uitstekend bereikbaar is met het openbaar vervoer, dichtbij het treinstation.”

Toch is hij ook realistisch; het is nu nog een droom en de meeste dromen zijn bedrog. Maar goed, wie groot durft te dromen heeft soms de halve wereld. Dat is gebleken, want na zijn blog kreeg Warmelink tal van mooie reacties. ,,We zijn in 1977 geopend op de huidige locatie en met Flint kan je hier eigenlijk niet verder groeien. Daarnaast is het wat ver van het station en hebben we geen bushalte direct in de buurt. Naar aanleiding van mijn blog waren mensen lovend en reageerden ook mensen vanuit het gemeentehuis. Dat is mooi; want het is juist nu belangrijk om het gesprek met elkaar daarover te voeren. Het staat nu op de agenda en hopelijk krijgt het een vervolg.”

Mogelijk gebeurt dat sneller dan verwacht, want in 2030 moet het pand voldoen aan strengere duurzaamheidsmaatregelen en het is de vraag of Amersfoort, de eigenaar van het pand, miljoenen wil investeren. ,,Als je het mij vraagt, moet Flint verhuizen. Dat is voor iedereen de beste oplossing. De verhuizing is dan misschien wel ietwat gedwongen, maar het biedt enorm veel kansen voor de toekomst. Laat mijn droom daarvoor dan maar de aanzet zijn.”

door Jeroen van der Veer