Bij een presentatie van de juristen bleek dat er alleen al in de afgelopen tien jaar zes tussenbeslissingen en drie eerdere ‘eindbeslissingen’ werden genomen.
Bij een presentatie van de juristen bleek dat er alleen al in de afgelopen tien jaar zes tussenbeslissingen en drie eerdere ‘eindbeslissingen’ werden genomen. Miro Lucassen

Kwestie Vahstal duurt voort

9 maart 2021 om 17:23

College blijft hopen op vernietiging van miljoenenclaim

Jeroen de Valk

PREMIUM De zaak Vahstal werpt een schaduw over de Amersfoortse politiek. Oud zeer wordt opgerakeld. Oppositieleden komen met kritiek die niet kan worden genegeerd. Projectontwikkelaar Hans Vahstal laat persoonlijk van zich horen in gepeperde brieven.


Het betreft een al tientallen jaren lopend conflict met Vahstal, die zich keer op keer door de gemeente in zijn bouwplannen voelde gedwarsboomd. Eind vorig jaar kwam een ‘eindbeslissing van bindende adviseurs’, die neerkomt op een schadevergoeding van tientallen miljoenen. Het Amersfoortse college van burgemeester en wethouders blijft hopen dat de uitspraak door de rechter kan worden vernietigd, of dat de projectontwikkelaar bereid is tot een schikking. Met echter als risico dat de kwestie zich nóg langer zal voortslepen, zodat Vahstal rente zal gaan vragen over de gederfde inkomsten.


BESLOTEN KARAKTER De kwestie werd op 4 maart besproken met advocaten die door de gemeente waren ingeschakeld. Het werd enerzijds een discussie zonder gekibbel, maar anderzijds ook een gesprek waarbij veel draaide om details en juridische terminologie. Hierna volgen nog eens zeker twee rondes, waarvan één ‘een besloten karakter’ zal hebben; wethouder Hans Buijtelaar wil zo voorkomen dat de tegenpartij ‘een kijkje in de keuken’ wordt gegund.


Bij een presentatie van de juristen bleek dat er alleen al in de afgelopen tien jaar zes tussenbeslissingen en drie eerdere ‘eindbeslissingen’ werden genomen door commissies van adviseurs. Het eerste conflict dateert van een niet-gespecificeerd tijdstip in de jaren ’80.


Het college moet ook met wrevel constateren dat juist de zo vaak verfoeide Hans van Wegen (BPA) zich met een olifantengeheugen in de zaak vastbijt; al was het maar omdat hij als enige raadslid al ruim twintig jaar meeloopt. Hij stelde voor om oud-gemeentesecretaris Han Bekkers - in dienst van 2012 tot 2013 - naar de raadsvergadering te halen. Bekkers zou met Vahstal tot een overeenkomst zijn gekomen, maar kreeg opeens het college tegen zich.


De coalitiepartijen staan door dik en dun achter hun wethouders en beschikken natuurlijk over een meerderheid in de raad. In de oppositie klinken heel andere geluiden. Hiermee kan de zaak zo onderhand een nachtmerrie worden voor de gevestigde politiek. Een gecompliceerd verleden wordt opgerakeld.


w         [Lees het uitgebreide artikel, met daarin meer over het olifantengeheugen van Hans van Wegen (BPA), de onenigheid over de 244 woningen die Vahstal ter compensatie zou mogen bouwen en de zienswijze van Hans Vahstal zelf, op De Stad Amersfoort.nl Premium.




Het college moet ook met wrevel constateren dat juist de zo vaak verfoeide Hans van Wegen (BPA) zich met een olifantengeheugen in de zaak vastbijt; al was het maar omdat hij als enige raadslid al ruim twintig jaar meeloopt. Hij stelde voor om oud-gemeentesecretaris Han Bekkers - in dienst van 2012 tot 2013 - naar de raadsvergadering te halen. Bekkers zou met Vahstal tot een overeenkomst zijn gekomen, maar kreeg opeens het college tegen zich. Had Kamphorst daar ook al mee te maken? Het is nog niet duidelijk of dit verzoek wordt ingewilligd.

VERKIEZINGEN Een punt van onenigheid betreffen de 244 woningen die Vahstal ter compensatie zou mogen bouwen. Zijn dat er genoeg? En om welke prijsklasse gaat het? Vahstal kan het meeste verdienen in de ‘luxe vrije sector'. Oppositiepartijen vroegen waarom de gemeente zich niet meteen neerlegt bij die 244 en met Vahstal overlegt welk bedrag hierbij komt kijken. Waarom hoopt het college nog steeds op ‘vernietiging' bij de rechter, dan wel een succesvol ‘minnelijk overleg'? Is het niet beter zo snel mogelijk de schade op te nemen? Vahstal zelf acht deze procedures niet kansrijk, aangezien er volgens hem geen ‘grove fouten' zijn gemaakt.

Buijtelaar zag wel degelijk heil in dergelijke pogingen. Hij vond ook dat het college de raad geregeld op de hoogte had gehouden, zodat de forse schadepost niet als een verrassing kan komen. Wat Vahstal betreft, willen de huidige betrokken wethouders - Hans Buijtelaar en Willem-Jan Stegeman - gewoon hun hachje redden. Over een jaar zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad en vervalt hun aansprakelijkheid. Na de zomer begint al het campagne-circus en zijn de raadsleden misschien ergens anders mee bezig.

Door Jeroen de Valk

De presentatie van de gemeentelijke advocaten: veel details.