Afbeelding
BDUmedia

Grote politie-inzet Natriumweg

2 maart 2021 om 17:20

AMERSFOORT Met getrokken wapens en fors geschut is de politie zaterdagavond een gebouw binnengevallen aan de Natriumweg. Daarbij werden vernielingen aangericht en muren opengebroken, maar er is -ondanks tips over gokpraktijken- niets aangetroffen en niemand gearresteerd. De huurders van de panden blijven met vragen achter: waarom kwam er opnieuw een instap? Vragen die de politie én gemeente niet kunnen of willen beantwoorden.

Boven dit pand zijn twee ruimtes, waarvan er eentje wordt gebruikt als chill-ruimte en de ander is een kantoorpand. In de ruimte waar jongeren met elkaar ontspannen waren afgelopen zaterdagavond meerdere mensen aanwezig: ze speelden Call of Duty op de PlayStation, spraken over het leven en dronken wat. ,,Op gepaste afstand van elkaar en we houden echt rekening met de corona-maatregelen”, zegt één van hen. ,,We gaan ook op tijd weer weg, want we willen geen boete in verband met de avondklok hebben.”

Op een enkeling na, waren de jongeren al vertrokken toen de politie tevoorschijn kwam. Met flink wat machtsvertoon klommen zij via de zijtrap naar boven en beukten -ondanks dat ‘ie gewoon open was- de deur in. De aanwezigen schrokken zich rot en keken -zeggen zij- in de loop van diverse pistolen. Even werd gedacht dat het een geintje was, maar pas toen ze opmerkten hoe zwaar bewapend de mannen waren, realiseerden zij zich dat dit geen dolletje van één van hun vrienden was.

CONTROLE VAN DE GEMEENTE De politie doorzocht de twee bovenruimtes en maakte hierbij diverse muren en deuren kapot. Dit deden ze om te onderzoeken of er verborgen ruimtes waren, maar deze werden niet gevonden. De jongeren die aanwezig waren, werden niet aangehouden, kregen geen bekeuring en de politie ging door naar de benedenverdieping. De deur van Sems Auto's werd hierbij ontzet en dit zorgde ervoor dat Taspinar melding kreeg van het alarm. ,,Belachelijk”, vindt Taspinar, die nog altijd op duiding wacht. ,,Ze hadden ook gewoon kunnen bellen en dan had ik de deur voor ze geopend. Ik heb niets te verbergen en dat heb ik de wijkagent -met wie ik goed contact heb- al tig keer gezegd. Wij worden zwartgemaakt en de zogenaamde anonieme tips komen van één persoon af.”

Navraag van De Stad Amersfoort leert dat de inzet werd gedaan op aanvraag van de gemeente Amersfoort. Zij hadden tips en meldingen binnengekregen van gokpraktijken in één van de panden. Omdat zij dit wilden controleren, werd de politie ook ingeschakeld, duidt Judith Wildbret. Zij is perswoordvoerder van de gemeente Amersfoort en legt uit: ,,Er waren meerdere signalen dat er in de panden gegokt werd. Uiteindelijk bepaalt de politie met welke middelen ze ons ondersteunen. Waarom een zwaarbewapende eenheid kwam, kan ik dus niet vertellen.”

Yvonne Hop van de politie kan dit wel en zij geeft aan dat dit gedaan werd omdat men niet wist wat ze aan konden treffen. ,,We nemen in zo’n geval geen risico. Er wordt geschreven dat het arrestatieteam ondersteunde, maar dat is niet zo. Het team dat aanwezig was, noemen wij de OG; ondersteuningsgroep.”

Doordat die jongeren hier de ruimte huren en er onder andere PlayStationen, houd je ze van de straat en heb je als gemeente geen overlastNIETS TE VERBERGEN Wildbret zegt dat dit de eerste controle is vanuit de gemeente, maar de jongeren én Taspinar komen met een andere lezing. Zij zeggen dat er een maand of drie geleden ook al een controle was, waarbij diverse mensen een bekeuring kregen. ,,Er waren toen vijf personen aan het chillen en zij kregen 95 euro boete. Daar klaagde niemand over, maar dan moet je niet zeggen dat dit de eerste controle is. Daarna zie ik hier diverse agenten voor de zaak posten en ze houden het gebouw in de gaten. Dat mag, maar ik heb ze liever hier binnen. Dan mogen ze alles bekijken. Ik heb bij Sems Auto’s niets te verbergen en in de panden erboven gebeurt ook echt niets. Sterker nog: doordat die jongeren hier de ruimte huren en er onder andere spelen op de PlayStation, houd je ze van de straat en heb je als gemeente geen overlast.”

Maar hoe kan het dan dat de gemeente en de politie toch meldingen krijgen? Het is een vraag die de jongeren én Taspinar afzonderlijk van elkaar hetzelfde beantwoorden: ,,De vorige huurder van een van de panden heeft een betalingsachterstand van zes maanden”, luidt de verklaring van hen. ,,Dat komt voor de rechter en sindsdien worden wij zwart gemaakt. Op Facebook worden we belachelijk gemaakt (bewijzen zijn aan de redactie van De Stad Amersfoort getoond) en ze tippen anoniem de politie dat hier iets gaande is. Nou, echt… geloof ons: dat is hier echt niet.”

De gemeente en de politie zegt niets te weten van een mogelijk conflict en dat de instap werd gedaan op basis van verkregen informatie over gokpraktijken. Deze werden niet aangetroffen en daardoor komen er geen vervolgstappen. Toch krijgt dit incident mogelijk wel een staartje, want de jongeren willen mogelijk aangifte doen vanwege het incident.

Geschreven door Jeroen van der Veer

Afbeelding
Afbeelding