'De horeca staat op z'n kop'

2 maart 2021 om 16:21

p        1

Op het eerste gezicht leek het een normale lentedag dinsdagmiddag op De Hof. Wie beter keek, zag omgekeerde stoelen en briefjes met 'De horeca staat op z'n kop' op de lege tafels. De terrassen van een aantal horecazaken waren uitgestald, maar niet bedoeld om op te zitten. Achter de terrassen staan nog steeds de to go stallen waar Amersfoorters eten en drinken af kunnen halen.


In tegenstelling tot sommige andere plaatsen was het idee van Amersfoortse ondernemers nooit om ook daadwerkelijk eten en drankjes te gaan serveren. Kemper-Michon: ,,Het is niet de bedoeling dat gasten gaan zitten, daar letten we wel op. Boa’s zijn een paar keer langs geweest, we hebben ook politie gezien. De kans op boetes is ontzettend hoog. Dat kunnen we ons niet permitteren na maanden gesloten te zijn geweest. Alles wat to go is, gaat ook vandaag to go mee met de mensen.”


FOUT Er zijn vele gevallen van bedrijven die het moeilijk hebben door de coronacrisis. Het verhaal van de Amersfoortse horecaondernemer Vincent van Brakel is er één van. Sinds maart is zijn muziekcafé Pitchers alles bij elkaar zes maanden dicht, tussendoor mocht hij open met flinke beperkingen. Door een verkeerde SBI-code, de code van de Kamer van Koophandel die aangeeft wat de activiteit van je bedrijf is, krijgt hij niet de steun die de regering horeca-ondernemers belooft. Van Brakel: ,,Het is wrang: de sleutel van de voordeur wordt afgepakt, daardoor heb ik geen inkomsten en omzet. Er wordt steun beloofd, maar door een hiaat in het systeem komt die er niet. Dan word je aan je lot overgelaten en er is geen loket waar je je kunt melden.”

w        Lees het artikel, met daarin een uitgebreid interview met Vincent van Brakel en reacties van Tobias Bosman en Lotte Kemper-Michon over het gebrek aan perspectief, op De Stad Amersfoort.nl Premium.


El Fath Moskee brengt rozen naar verpleeghuis

[AMERSFOORT Leden van de El Fath Moskee hebben honderd rozen gebracht naar het zwaar getroffen Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis. Daar zijn door een corona-uitbraak 22 bewoners overleden. ,,Het zijn zware tijden voor de bewoners en het personeel van het verpleeghuis. Reden voor ons om langs te gaan.” De moskee wil hiermee hun betrokkenheid tonen en hoopt met deze daad een goed voorbeeld te zijn voor anderen. ,,Juist in deze tijd moeten we er voor elkaar zijn."


Eerste lammetjes op de Vosheuvel geboren

AMERSFOORT Op Stadsboerderij de Vosheuvel zijn afgelopen weekend twee lammetjes geboren. Door de coronamaatregelen is de boerderij nog steeds gesloten. ,,Wij hopen dat we snel weer open mogen. Er komen weinig inkomsten binnen, dat is voor ons niet eenvoudig", laat de Stadsboerderij weten.