Mede-eigenaar Lotte Kemper-Michon en bedrijfsleider Naomi Kort op het terras: ,,We hebben het opgebouwd om een statement te maken."
Mede-eigenaar Lotte Kemper-Michon en bedrijfsleider Naomi Kort op het terras: ,,We hebben het opgebouwd om een statement te maken." Charella Hulsbosch

Ludieke actie horeca

2 maart 2021 om 18:44

‘Levenswerk en passie verdwijnen langzaam’

Charella Hulsbosch

PREMIUM Het was dinsdag even realiteit op De Hof, een uitgestald terras. Met het meubilair omgekeerd en zonder eten en drinken weliswaar, vroegen de horecaondernemers aandacht voor de 'uitzichtloze' situatie waarin de horecazaken op dit moment verkeren.


Lotte Kemper-Michon van Gaudi's vertelt: ,,We hebben het terras opgebouwd om een statement te maken, om te laten zien hoe het plein er ook uit had kunnen zien. Maandag zijn de terrasvergunningen voor de zomer ingegaan en we hadden met liefde open gewild. Als je ziet hoe druk het is in de parken en op de pleinen dan denk je: 'wij hadden ook best een tafeltje neer kunnen zetten'.”

p        3



Op het eerste gezicht leek het een normale lentedag dinsdagmiddag op De Hof. Wie beter keek, zag omgekeerde stoelen en briefjes met 'De horeca staat op z'n kop' op de lege tafels. De terrassen van een aantal horecazaken waren uitgestald, maar niet bedoeld om op te zitten. Achter de terrassen staan nog steeds de to go stallen waar Amersfoorters eten en drinken af kunnen halen.

Een leeg terras voor Gaudi's met de stoelen omgekeerd: ,,We hadden met liefde open gewild."

NIET ETEN In tegenstelling tot sommige andere plaatsen was het idee van Amersfoortse ondernemers nooit om ook daadwerkelijk eten en drankjes te gaan serveren. Kemper-Michon: ,,Het is niet de bedoeling dat gasten gaan zitten, daar letten we wel op. Boa’s zijn een paar keer langs geweest, we hebben ook politie gezien. De kans op boetes is ontzettend hoog. Dat kunnen we ons niet permitteren na maanden gesloten te zijn geweest. Alles wat to go is, gaat ook vandaag to go mee met de mensen.”

De sleutel van de voordeur wordt afgepakt

FOUT Er zijn vele gevallen van bedrijven die het moeilijk hebben door de coronacrisis. Het verhaal van de Amersfoortse horeca-ondernemer Vincent van Brakel is er één van. Sinds maart is zijn muziekcafé Pitchers alles bij elkaar zes maanden dicht, tussendoor mocht hij open met flinke beperkingen. Door een verkeerde SBI-code, de code van de Kamer van Koophandel die aangeeft wat de activiteit van je bedrijf is, krijgt hij niet de steun die de regering horeca-ondernemers belooft. Van Brakel: ,,Het is wrang: de sleutel van de voordeur wordt afgepakt, daardoor heb ik geen inkomsten en omzet. Er wordt steun beloofd, maar door een hiaat in het systeem komt die er niet. Dan word je aan je lot overgelaten en er is geen loket waar je je kunt melden.”

ONDERNEMER Omdat zijn vrouw een baan heeft met een volwaardig salaris, maakt Van Brakel na de partnertoets ook geen aanspraak op ‘Tozo’: een tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers. Van Brakel: ,,Vaak wordt vergeten dat er achter de zaak ook een ondernemer zit, met een gezin en een hypotheek. Die kosten gaan gewoon door en dat is lastig met één salaris. Ook de huur voor het pand van je café gaat gewoon door. De pandeigenaar van Pitchers is toevallig coulant, maar ik ken ook verhalen van pandeigenaren die dat niet zijn. Ook omdat ze zelf hard getroffen worden, begrijp me niet verkeerd. Maar het doet gewoon pijn. Je ziet je levenswerk en passie langzaam verdwijnen.” Wat volgens Van Brakel vooral ontbreekt, is perspectief: ,,Johnson doet dat fantastisch in Engeland, die onthult de plannen dus dan is er duidelijkheid, maar hij zegt ook hoe het loopt als de besmettingen weer op zouden lopen. Het idee dat je nu gewoon moet afwachten en hopen dat je weer open mag is het lastigst.”

De roep wordt steeds groter en dat doet ons deugd

OPENSTELLEN Tobias Bosman, Cafébaas van Van Zanten en voorzitter van de Amersfoortse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, ziet langzaam een verandering op gang komen: ,,Door de hele maatschappij worden inmiddels vragen gesteld over het openstellen van de samenleving. De roep wordt steeds groter en dat doet ons deugd.” Het perspectief begint te komen, maar er kan nog een hoop beter. Bosman: ,,Neem iedereen wat meer mee. Vertel bij welke vaccinatiegraad er weer wat meer kan. Langzaam moeten we ons gaan voorbereiden op een samenleving met het virus. We hangen nu heel erg op de besmettingscijfers, maar ondertussen wordt er ook gevaccineerd. Als je meer mensen vaccineert, moet je de besmettingscijfers ook anders interpreteren.”

WACHTEN Voor nu zit er voor de vele horeca-ondernemers in de stad niets anders op dan wachten. Bij Gaudi’s hebben ze er een hard hoofd in. Kemper-Michon: ,,Ik denk dat het misschien in juni pas gaat gebeuren. Dat zou ik heel erg vinden, denk dat het voor veel zaken dan heel lastig gaat worden.Ik hoop dat er toch wel iets aan versoepelingen komt.” Die hoop deelt Van Brakel voor zijn Pitchers: ,,Ik snap ook wel dat we niet ineens vijftig man in de kroeg kunnen ontvangen, maar je ziet zeker nu het mooi weer wordt dat mensen wel wat willen doen. Laten we dat als horeca faciliteren, want we hebben bewezen dat we dat kunnen.”

Afbeelding