,,Een terras mag absoluut niet open, maar honderd leerlingen opvangen in een schoolgebouw; dat mag wel", zegt  Kentson.
,,Een terras mag absoluut niet open, maar honderd leerlingen opvangen in een schoolgebouw; dat mag wel", zegt Kentson. Rinus van Denderen

Blijdschap en zorgen op scholen

2 maart 2021 om 10:04

‘Met elkaar optrekken is belangrijk’

Charella Hulsbosch

PREMIUM Vanaf maandag moeten middelbare scholieren minimaal een keer per week in de banken zitten. Veel leerlingen zijn blij, maar de heropening heeft voor schoolleiders, roostermakers en docenten nogal wat voeten in de aarde.


De tieners moeten het sinds de kerstvakantie doen met thuisonderwijs, maar inmiddels mogen ze weer. Het OMT acht dat fysiek onderwijs veilig en verantwoord is als iedereen, met uitzondering van het voortgezet speciaal onderwijs, in de scholen onderling 1,5 meter afstand houdt. Tussen de lessen door worden mondkapjes gedragen en er geldt een quarantaineplicht voor de hele klas in het geval van een besmetting. Het zijn dezelfde regels die drie weken geleden al werden aangekondigd voor het basisonderwijs.


HEROPENING Door het hele land kwamen in de afgelopen dagen crisisteams bijeen om te kijken hoe het onderwijs met die regels vorm te geven is. Joost Kentson is voorzitter van het college van bestuur bij Meerwegen scholengroep. Onder de groep vallen scholen als Accent Nijkerk en het Corlaer College in Nijkerk. In Amersfoort behoren onder andere het Farel College en Corderius College tot Meerwegen-scholen. ,,In een schoolgebouw zie je vanaf begin deze week dingen die je nergens anders in de samenleving ziet omdat alles dicht is”, begint Kentson zijn verhaal. ,,Een terras mag absoluut niet open, maar honderd leerlingen opvangen in een schoolgebouw; dat mag wel. Collega's vinden dat soms moeilijk te volgen, ze maken zich zorgen om hun gezondheid en ik voel me verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van mijn collega's.”


OPLUCHTING Bij Meerwegen scholengroep merken ze dat het voor veel kinderen een opluchting is dat ze weer naar school kunnen. Kentson: ,,Ik snap dat heel goed. Een van de redenen dat ik met plezier naar school ging vroeger, was omdat ik een leuke vriendengroep had. Het onderwijs deed je er maar een beetje bij, dat geldt voor de leerlingen nu ook. Met elkaar optrekken is in deze levensfase belangrijk.
Dat missen ze allemaal nu.”


DUBBELE UREN De heropening brengt uitdagingen met zich mee. Met het in acht nemen van de anderhalvemetermaatregel worden klassen gehalveerd, er moet immers afstand gehouden worden in de klaslokalen. Het is een puzzel, want je kunt een docent niet ineens structureel meer inzetten. Kentson: ,,Anderhalve meter is in een lokaal nog wel te organiseren, maar zodra leerlingen gaan lopen wordt het ingewikkeld. Handhaving is een probleem, daar zijn we nu nog druk mee.”

w        Lees in het uitgebreide artikel op onze website meer over het idee om les te geven op externe locaties zoals kerken en sporthallen, en over de uitdagingen van andere scholen in de regio zoals het Corlaer college en Aeres VMBO & MBO in Nijkerk, op De Stad Amersfoort.nl Premium.




EXTERNE LOCATIES Sportzalen, kerken en andere grote ruimtes waar makkelijk afstand gehouden kan worden, worden de laatste dagen geopperd als alternatief voor het traditionele klaslokaal. Maar zo ver zijn ze bij Meerwegen nog niet. ,,We zijn het nog aan het onderzoeken. Hier hebben we alle voorzieningen en op een externe locatie niet. Je lost eigenlijk een probleem op, maar creëert twee nieuwe problemen. Hoe rooster je het in? En moet een docent dan van de kerk naar de sporthal voor de volgende les?”, aldus Kentson


OPLUCHTING Ook bij Meerwegen merken ze dat het voor veel kinderen een opluchting is dat ze meer naar school kunnen. Kentson: ,,Ik snap dat heel goed. Een van de redenen datik met plezier naar school ging vroeger, was omdat ik een leuke vriendengroep had. Hetonderwijs deed je er maar een beetje bij, dat geldt voor de leerlingen nu ook. Met elkaaroptrekken is in deze levensfase belangrijk. Dat missen ze allemaal nu.”


DUBBELE UREN De heropening brengt uitdagingen met zich mee. Met het in acht nemenvan de anderhalvemetermaatregel worden klassen gehalveerd, er moet immers afstandgehouden worden in de klaslokalen. Het is een puzzel, want je kunt een docent niet ineensstructureel meer inzetten. Schuurmans: ,,Ergens in de uren van de docenten is het op endan moet je met elkaar kijken hoe je dit kan oplossen. Een docent geeft bijvoorbeeld een uurEngels, maar als ik de klas in twee splits omdat dat aantal in het lokaal past, geeft ze nogsteeds een uur Engels aan de helft van de klas. Ik kan docenten niet zomaar een dubbelaantal uren geven.” Ook buiten de klaslokalen moeten oplossingen worden bedacht.Kentson: ,,Anderhalve meter is in een lokaal nog wel te organiseren, maar zodra leerlingengaan lopen wordt het ingewikkeld. Handhaving is een probleem, daar zijn we nu nog drukmee.”


EXTERNE LOCATIES Sportzalen, kerken en andere grote ruimtes waar makkelijk afstandgehouden kan worden, worden de laatste dagen geopperd als alternatief voor hettraditionele klaslokaal. Maar zo ver zijn ze bij Meerwegen nog niet. ,,We zijn het nog aan hetonderzoeken. Hier hebben we alle voorzieningen en op een externe locatie niet. Je losteigenlijk een probleem op, maar creëert twee nieuwe problemen. Hoe rooster je het in? Enmoet een docent dan van de kerk naar de sporthal voor de volgende les?”, aldus Kentson




[AANPASSINGEN Het Aeres VMBO & MBO in Nijkerk staat voor een dubbele uitdaging als niet alleen de middelbare school weer open mag, maar ook het MBO. Teamleider Xander Schuurmans vertelt: ,,We hadden het voor de vakantie al aan zien komen, dus we waren al voorbereid. Eigenlijk kwamen alle klassen al een dag van vijf uur op school voor praktijklessen. We hoeven nu alleen nog wat aanpassingen te doen zodat een klas ook echtzeven lesuren op school is, dat gaat bij ons vanaf maandag in.” Ze kijken bij Aeres zelfs ofkinderen nog vaker op school kunnen komen. Schuurmans:,,Al is het maar een paar uurextra. Docenten vinden het fijn dat ze de kinderen kunnen zien en kinderen vragen erom.”


OPLUCHTING Ook bij Meerwegen merken ze dat het voor veel kinderen een opluchting isdat ze meer naar school kunnen. Kentson: ,,Ik snap dat heel goed. Een van de redenen datik met plezier naar school ging vroeger, was omdat ik een leuke vriendengroep had. Hetonderwijs deed je er maar een beetje bij, dat geldt voor de leerlingen nu ook. Met elkaaroptrekken is in deze levensfase belangrijk. Dat missen ze allemaal nu.”DUBBELE UREN De heropening brengt uitdagingen met zich mee. Met het in acht nemenvan de anderhalvemetermaatregel worden klassen gehalveerd, er moet immers afstandgehouden worden in de klaslokalen. Het is een puzzel, want je kunt een docent niet ineensstructureel meer inzetten. Schuurmans: ,,Ergens in de uren van de docenten is het op endan moet je met elkaar kijken hoe je dit kan oplossen. Een docent geeft bijvoorbeeld een uurEngels, maar als ik de klas in twee splits omdat dat aantal in het lokaal past, geeft ze nogsteeds een uur Engels aan de helft van de klas. Ik kan docenten niet zomaar een dubbelaantal uren geven.” Ook buiten de klaslokalen moeten oplossingen worden bedacht.Kentson: ,,Anderhalve meter is in een lokaal nog wel te organiseren, maar zodra leerlingengaan lopen wordt het ingewikkeld. Handhaving is een probleem, daar zijn we nu nog drukmee.”
EXTERNE LOCATIES Sportzalen, kerken en andere grote ruimtes waar makkelijk afstandgehouden kan worden, worden de laatste dagen geopperd als alternatief voor hettraditionele klaslokaal. Maar zo ver zijn ze bij Meerwegen nog niet. ,,We zijn het nog aan hetonderzoeken. Hier hebben we alle voorzieningen en op een externe locatie niet. Je losteigenlijk een probleem op, maar creëert twee nieuwe problemen. Hoe rooster je het in? Enmoet een docent dan van de kerk naar de sporthal voor de volgende les?”, aldus Kentson.KERK Aeres heeft hulp aangeboden gekregen van de kerk. Schuurmans: ,,Onze directeurheeft met een kerk in de buurt gesproken, daar boden ze aan dat ze ruimtes konden creërenvoor ons. We proberen ondanks de maatregelen kwalitatief goed onderwijs te blijven geven.Ik snap het principe waarom je kinderen naar school wil halen, maar of het onderwijs erkwalitatief beter van wordt, durf ik niet te zeggen. Soms heiligt het doel de middelen.”