Elke week sluiten deelnemers en vrijwilligers van het Online Taalcafé aan via Zoom.
Elke week sluiten deelnemers en vrijwilligers van het Online Taalcafé aan via Zoom. Bibliotheek Eemland

Nederlands oefenen in het Online Taalcafé

10 maart 2021 om 09:08

'Op een speelse manier toch met taal bezig zijn'

AMERSFOORT Door de coronamaatregelen kunnen veel geplande activiteiten niet doorgaan. Dit gebeurde ook met de Taalcafés van het DigiTaalhuis waarbij bezoekers naar de Bibliotheek komen om samen met vrijwilligers de Nederlandse taal te oefenen.


Het DigiTaalhuis wilde toch iets aanbieden zodat mensen de Nederlandse taal konden blijven oefenen bij uitval van activiteiten. De vraag was of dit online zou lukken.


Taaldocent voor het DigiTaalhuis Emma van Ameijde ging aan de slag en bedacht een wekelijks online programma dat onder de naam Online Taalcafé van start ging. Inmiddels sluiten elke week deelnemers en vrijwilligers via Zoom aan en is het vooral heel gezellig.


PRATEN EN TAALSPELLETJES Tijdens het Online Taalcafé staat elke week een ander onderwerp centraal dat Emma introduceert met een filmpje van bijvoorbeeld het Jeugdjournaal, muziek of door een stukje voor te lezen. Onderwerpen als het schoolsysteem in Nederland, het winterweer of toekomstdromen komen voorbij. In kleinere groepjes wordt hierover doorgepraat in breakout rooms van Zoom. Bij elk groepje zit een taalvrijwilliger die het gesprek begeleidt. Aan het eind van het uurtje Online Taalcafé komende deelnemers weer bij elkaar en wordt er vaak afgesloten met een taalspelletje. De actieve opdracht ‘Zoek iets in je huis dat begint met de letter ..’ blijkt favoriet te zijn.


Hoewel het Online Taalcafé een digitale activiteit is, lukt het toch om ervoor te zorgen dat iedereen zich op z’n gemak voelt en de veiligheid en ruimte ervaart om op een speelse manier met de taal bezig te zijn. Emma: ,,Veel deelnemers sluiten elke week aan waardoor het bekende gezichten worden. Daarnaast spelen de vaste taalvrijwilligers een belangrijke rol. Dat maakt het nog vertrouwder en gezelliger."


EEN UUR PER WEEK OEFENEN Timur uit Rusland, Izzet uit Turkije en Fifi uit Indonesië wonen alle drie in Amersfoort en doen mee aan het Online Taalcafé. Izzet werkt als orderpicker en probeert tijdens zijn werk met andere mensen Nederlands te praten want hij wil graag oefenen. Maar dat gaat niet zo makkelijk en door corona heeft iedereen een mondkapje voor wat het nog lastiger maakt.


In het Online Taalcafé kan hij een uur per week Nederlands oefenen. Ook voor Timur staat het Online Taalcafé nu in zijn agenda. Zo weet hij dat hij in elk geval één uur per week de Nederlandse taal oefent. Hij vindt het fijn dat hij door het Online Taalcafé ook meer leert over de Nederlandse cultuur.


Fifi ging altijd naar het Taalcafé in het Eemhuis. Dit mist ze en daarom is ze naar het Online Taalcafé gekomen om weer nieuwe mensen te ontmoeten en ze vindt het heel erg leuk.
Vooral het praten over een thema vindt ze tof.


MEEDOEN In het Online Taalcafé is nog ruimte voor nieuwe deelnemers en wie graag de Nederlandse taal wil oefenen, is van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.

Het Online Taalcafé is op maandagochtend van 10.00 tot 11.00 uur en op woensdagavond van 19.00 tot 20.00 uur.


a        [Meer informatie over het Online Taalcafé en de Zoom-link zijn te vinden op: www.bibliotheekeemland.nl/online-taalcafe.