Afbeelding
ANP

Speciale bootlift Nijkerkernauw

2 maart 2021 om 17:02

'De Randmeren worden op deze manier aantrekkelijker'

Maranke Pater

AMERSFOORT Het zou vanaf de zomer wel eens drukker kunnen worden op het Nijkerkernauw. In Bunschoten wordt dit jaar een zelfbedieningsovertoom gerealiseerd aan de Oostdijk. Inwoners van de wijken Vathorst in Amersfoort en de Rengerswetering in Bunschoten kunnen deze ‘bootlift’ gebruiken om op het Nijkerkernauw en vervolgens op de Randmeren te komen.


De zelfbedieningsovertoom is een elektrische lift voor sloepen. Er bestaan in Nederland verschillende overtomen, maar één waarbij je aan boord kunt blijven en die je zelf kunt bedienen is volgens Reinier Steensma, bedenker van de zelfbedieningsovertoom, uniek. ,,We hebben de ‘ouderwetse’ overtoom nieuw leven ingeblazen door hem zelfbedienend te maken. Het belooft een innovatief stukje te worden in ons land die op meerdere locaties toegepast kan worden.” De zelfbedieningsovertoom is bestemd voor inwoners van de wijken Vathorst en Rengerswetering met een elektrisch aangedreven boot, tot een maximaal gewicht van 2 ton inclusief bemanning. ,,De inwoners van die wijken kunnen met behulp van een token (pas) gebruik maken van de overtoom. De overtoom is niet bedoeld voor andere booteigenaren. Er komen steeds meer woningen die aan het water gebouwd worden en met een sluis of een overtoom kun je een gebied of een wijk ontsluiten."


GEVAARLIJK Heleen Holten, woordvoerder van watersportvereniging de Zuidwal, volgt de ontwikkelingen van de zelfbedieningsovertoom met belangstelling, maar is wel kritisch: ,,Hoe wenselijk is het dat door de zelfbedieningsovertoom heel veel leken op de toch al drukke Randmeren komen? Die met kleine bootjes op onderzoek uitgaan en niet gehinderd worden door enige kennis van zaken? Wat ook een aandachtspunt is, is de aansluiting van Vathorst op het Nijkerkernauw. Deze ligt midden in de skibaan. Dat is gevaarlijk, want daar varen ze hard.”


MEER RECREATIE Volgens Steensma is het in het seizoen soms druk op het water, maar is het prima te doen. ,,De overtoom komt niet op de snelvaartbaan uit, maar ernaast. Er mag op de skibaan gewaterskied worden en booteigenaren zullen elkaar in de gaten houden." Ook ziet hij juist veel kansen voor de recreatie aan de Randmeren als er een aansluiting komt op het Nijkerkernauw. ,,De zelfbedieningsovertoom is het sluitstuk van het project Laakzone en wordt onder meer gefinancierd door de gemeenten Amersfoort en Bunschoten. Het project Laakzone gaat over het omleiden van de route langs de polder Arkemheen, de aanleg van nieuwe fietspaden en twee kleine sluizen. Allerlei partijen zijn bij dit project betrokken geweest.

De Randmeren worden op deze manier aantrekkelijker en dat kan voordeel hebben voor de ondernemers en bewoners in het gebied.” De toegangsgeul wordt uitgebaggerd om de zelfbedieningsovertoom te ontsluiten. De verwachting is dat de overtoom in augustus wordt opgeleverd. Booteigenaren uit Vathorst en Rengerswetering kunnen dan gratis gebruikmaken van de zelfbedieningsovertoom.

Afbeelding