Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen zijn er verschillende mogelijkheden om veilig te stemmen.
Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen zijn er verschillende mogelijkheden om veilig te stemmen. Theo Beumer

Veilig en aangepast stemmen

2 maart 2021 om 17:59

Drive-in stem-bureau bij Ikea

AMERSFOORT De parkeergarage van de Ikea wordt op woensdag 17 maart gebruikt als drive-in stembureau. Hier kunnen mensen vanuit de auto stemmen en is bedoeld als extra service voor mensen die vanwege gezondheidsrisico’s niet naar een gewoon stembureau kunnen en/of durven.


De gemeente Amersfoort laat weten dat de Ikea graag meewerkt aan de drive-in en zij willen hiermee hun maatschappelijke betrokkenheid tonen. Stemmers rijden met hun kiespas en ID- langs een tafel, waarna ze een stembiljet ontvangen. Vervolgens kan men in de aangewezen afgeschermde vakken parkeren om hun stem uit te brengen. ,,Dit laatste kun je ook doen in een stemhokje als je uit wilt stappen. Vervolgens rijdt de persoon met zijn of haar auto langs de stembus en wordt hij/zij je geholpen om het biljet er in te doen.” De drive-in moet niet gezien worden als uitje, wil de gemeente Amersfoort benadrukken. ,,Er mag ook maar één persoon per auto naar binnen. Je kunt dus niet met de hele familie in één auto bij de Ikea je stem uitbrengen, omdat je de auto als het stemhokje moet zien.”


EXTRA TOEGANKELIJK Kiezers met een visuele beperking kunnen in het extra toegankelijke stembureau in Stadscafé de Observant op Stadhuisplein 7 gebruikmaken van een stemmal en soundbox. De stemmal is een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes. Daarop zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. Met een koptelefoon krijgt men via de soundbox te horen welke partijen en kandidaten op de lijst staan. Ook voor mensen met een auditieve beperking wordt het stemmen op dit stembureau zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. De stembureauleden bieden op 17 maart de hele dag ondersteuning met gebarentaal.

Het Xtra toegankelijke stembureau wordt bemand door stembureauleden die zelf een beperking hebben. Dit zijn ervaringsdeskundigen met wie de gemeente Amersfoort samenwerkt. Het stembureau is alle drie de dagen geopend: 15, 16 en 17 maart. De komende tijd is de gemeente in overleg met de ervaringsdeskundigen voor de meest ideale inrichting van het stembureau.
Alle ontwikkelingen met betrekking tot dit stembureau zijn te volgen via www.amersfoort.nl/verkiezingen.