Bussemaker: ,,Met 'Goed bekeken' groeit de film uit tot een veelzijdige ervaring.”
Bussemaker: ,,Met 'Goed bekeken' groeit de film uit tot een veelzijdige ervaring.” Bernard Bussemaker

Schoonheid troost

1 maart 2021 om 11:45

VERRASSENDE

VERBINDINGEN


Bernard Bussemaker (1958) was voorheen filmdocent, is scenarioschrijver voor speelfilms en televisie, en maakt graag korte films. Hij leidt de filmkring ‘Goed bekeken’, een intiatief van de Amersfoortse PKN-wijkgemeenten Fonteinkerk, Emmaüskerk, De Bron en De Hoeksteen. Martin Snaterse sprak met hem.


[U kijkt graag naar films?

,,Het filmbeeld fascineert mij. Het lijkt niet meer dan een optische registratie van de werkelijkheid. Maar door verhaalvorm, cameravoering en licht, montage en toevoeging van geluid verandert het in een kunstwerk, dat ideeën en emoties presenteert.”


[Waar let u op als u films kiest om samen te bekijken?

,,In de filmkring draaien we ‘kwaliteitsfilms’ die niet primair beogen te entertainen zoals veel Hollywoodfilms, maar die een eigen kijk van de makers op de werkelijkheid willen weergeven. Het geloof speelt daarin, net als in de hedendaagse cultuur, meestal geen expliciete rol.

Maar veel filmmakers plaatsen wel menselijke waarden als bakens van hoop tegenover alle negatieve ontwikkelingen. Zoals in de film ‘Sorry we missed you’ (Ken Loach). Een gezin lijdt onder de druk van werken in de pakketbezorging en de thuiszorg. Maar als de moeilijkheden toenemen, keert ook de warmte terug in de onderlinge relaties. Die hoopvolle kant zoeken we steeds in onze films. We vragen ons af: heeft de film ook een ‘redeeming’, een bevrijdende, verlossende kant?”


[Wat maakt samen naar films kijken waardevol?

,,In de films komen belangrijke levensthema’s naar voren, zonder dat een kant-en-klare ‘oplossing’ wordt aangedragen. De filmbeleving maakt je open en in het gesprek ontstaat zo een rijke duiding van de film. We leren hierdoor elkaar ook beter kennen en zo bouwen we mee aan de gemeenschap die de kerk wil zijn.

En wat de toonzetting van de film ook is, kijken en erover praten is hoe dan ook een hele positieve ervaring en bewijst wat voor kunst in het algemeen geldt: schoonheid troost.”


In Amersfoort zijn er diverse filmkringen. Op de website https://zindex033.nl is een aantal kringen te vinden dat vanuit Amersfoortse kerken of geloofsgemeenschappen wordt georganiseerd.


Via de website https://hetfilmgesprek.nl wordt ondersteuning geboden bij het starten van filmgesprekskringen.