,,Als we in de moskee het gebed ingaan, staan we normaal schouder aan schouder. Nu heb je minimaal anderhalve meter afstand.”
,,Als we in de moskee het gebed ingaan, staan we normaal schouder aan schouder. Nu heb je minimaal anderhalve meter afstand.” Geurt Roffel

De moskee in coronatijd

10 maart 2021 om 09:13

‘We missen het sociale aspect van ons geloof’


AMERSFOORT Weinig gebedsbijeenkomsten, nauwelijks ontmoetingen en het pijnlijke gevoel een islamitische begraafplaats te missen. De maatregelen om verspreiding van corona te voorkomen, hebben ingrijpende invloed op het leven in de moskee. Een gesprek met Hakim Rahaoui (49) en Mohamed Elkarti (37) van moskee El Fath in Liendert.


Geurt Roffel

Elkarti: ,,Tijdens de eerste lockdown in maart 2020 was er veel onduidelijkheid omtrent het coronavirus, waardoor we de moskee hebben moeten sluiten. Na de versoepelingen in juni 2020 zijn we geleidelijk weer opengegaan.”

Rahaoui: ,,Toen we in de tweede golf terecht kwamen, in oktober 2020, hebben we het besluit genomen om tijdelijk het vrijdaggebed stop te zetten. Het belangrijkste gebed van de week, was alleen online te volgen.”

Elkarti: ,,We beschikken over een groot gebouw met verschillende ingangen, uitgangen en ruimtes, dus achter de schermen werd druk gewerkt om mensen weer in de moskee te kunnen verwelkomen. Dat lukte, maar waar we normaal op het vrijdaggebed vijftienhonderd tot tweeduizend bezoekers hebben, zijn dat er in coronatijd maximaal negentig in verschillende ruimtes. De beleving is totaal anders.”

Rahaoui: ,,Als wij het gebed ingaan in de moskee, dan staan we normaal naast elkaar, schouder aan schouder. Nu heb je minimaal anderhalve meter afstand. Bovendien moeten mensen voor het vrijdaggebed intekenen. Mensen die dat niet doen, moet je naar huis sturen. Dat kost mij persoonlijk heel veel moeite, omdat wij ze het gebed moeten ontzeggen.”

Elkarti: ,,Het sociale aspect van ons geloof wordt heel erg gemist. We weten veel van wat er speelt bij onze bezoekers, maar sommigen hebben we nu al een hele tijd niet gezien. Tijdens de afgelopen Ramadan hebben we hen in het zonnetje gezet door een Ramadanpakket aan te bieden. Ook proberen we hen een hart onder de riem te steken met een kaartje of een praatje aan de deur. Toen we hoorden dat de risicogroepen voorzichtig moesten zijn, hebben we geflyerd hier in de buurt en zijn we een boodschappenservice gestart voor mensen die zelf niet naar de winkel konden. Niet alleen voor onze eigen bezoekers, maar breed. Nog steeds zijn er een handvol mensen voor wie we de boodschappen doen.”

Elkarti: ,,Corona heeft ons ook bewust gemaakt van een gemis. Wij missen heel erg een islamitische begraafplaats in Amersfoort. In december hebben we een aantal bezoekers moeten begraven. Onze gemeenschap wil graag in de eigen stad begraven worden. Corona heeft ons doen beseffen hoe belangrijk het voor ons is om houvast te hebben. Het geloven in één barmhartige God helpt moeilijke periodes als deze pandemie door te komen.”