Afbeelding
HaarZaakje

De kapsalons mogen eindelijk weer open

2 maart 2021 om 16:39

De kappers mogen vandaag weer open. Massaal zaten ze bij de telefoon om iedereen te kunnen voorzien van een plekje: ,,De telefoon blijft maar gaan.” Lees het artikel over de klappen die kapsalons hebben gehad en over de voorbereidingen op:

De Stad Amersfoort.nl Premium.



Het is even volhouden voor wie woensdagochtend telefonisch een plekje bij de kapper probeert te reserveren. Veel lijnen zijn bezet, maar na een aantal keer bellen kom je er dan eindelijk doorheen. Nu Rutte groen licht heeft gegeven voor kappersafspraken is er geen houden meer aan. Gerrit van de Beek van GéBé Hairstyling in Nijkerk is al een aantal dagen druk in de weer met mensen die van hun coronacoupe af willen. De geruchten dat de kappers weer open mogen, deden namelijk al even de ronde. Van de Beek: ,,Het lekte vrijdag al uit en toen kwam gisterenmiddag ook naar buiten dat Haagse bronnen bevestigden dat we weer open mochten. Tot nu toe is dat in coronatijd nog altijd waarheid geworden, maar het is toch fijn om dan dinsdagavond uit de mond van Rutte te horen dat het echt waar is.”

Ik heb een fantastisch team dat alles thuis uit handen heeft laten vallen

BELTEAM Nu het definitief is, komen de kappers bijna niet meer achter de telefoon vandaan. Van de Beek: ,,Vandaag zitten we met een belteam op de zaak. We bellen iedereen die een afspraak had die we hebben moeten verzetten vanwege corona. Daarnaast blijft de telefoon maar gaan, iedereen wil een afspraak maken.” Na het voorwerk komt het leuke werk: op 3 maart mogen we weer. ,,We willen onze klanten zo snel mogelijk tevreden stellen, dus we gaan extra open. Gelukkig heb ik een fantastisch team dat alles thuis uit handen heeft laten vallen, ze komen allemaal helpen om zoveel mogelijk klanten te kunnen helpen.” Om alles veilig te laten verlopen, gaan kappers van start met het hygiëneprotocol van voor de lockdown. Dat protecol bleek volgens Van de Beek effectief, waardoor het besmettingspercentage ‘extreem laag’ bleef.

De redactie selecteert voor u wekelijks een aantal aansprekende en belangwekkende verhalen uit de regio.

VOORZICHTIG Ook bij HaarZaakje met vestigingen in Vathorst en Nijkerk maakt zich klaar om weer open te gaan, mét de hygiënemaatregelen van voor de lockdown. Eigenaresse Marja Braker vertelt: ,,We hadden toen al schermen tussen de stoelen en bovenop de gewone maatregelen CO2-melders en een extra luchtzuiveringsapparaat. Daar is niets aan veranderd.” Braker heeft besloten ondanks de grote vraag en het enthousiasme van de kappers niet extra open te gaan: ,,De vorige keer dat we open mochten hebben we zondagen, koopavonden en feestdagen gewerkt, waardoor we iets meer omzet hadden, maar we draaiden nog steeds verlies. Alleen was het omzetverlies niet genoeg om de steun van de regering te behouden, dus die hebben we voor die periode terug moeten betalen. Dat was een grote som geld, deze keer zijn we voorzichtiger en velen met ons.”


Bij HaarZaakje staan de lijnen roodgloeiend vandaag. Foto: HaarZaakje.

Het heeft zoveel gekost, dat verdien je niet terug

STEUN Van de Beek herkent wat Brakel zegt over de steunmaatregel: ,,Het lijkt alsof de overheid ons tegemoet komt, maar dat is geen waarheid. We waren in het eerste kwartaal januari en februari dicht, maar in maart gaat een gigantische run ontstaan: iedereen wil naar de kapper. Alle percentages voor de steun waar we onder moeten blijven, daar gaan we komende maand overheen. Dat betekent dat we de afgelopen drie maanden dat we dicht waren hebben geteerd op ons eigen vermogen. Dat heeft zoveel geld gekost, dat verdien je niet terug.” Ook verwacht hij na de run in maart minder klanten in april. ,,Mensen staan te trappelen om naar de kapper te gaan, ze zijn al drie maanden niet geweest. Voor nu staan we klaar voor onze klanten, dat is het belangrijkst.”

RUN De run op een bezoek aan de kapper legt bij HaarZaakje de systemen plat. Braker: ,,De telefoonlijn is gelijk ontploft en online probeerden zoveel mensen in te loggen dat inboeken via de agenda ook tijdelijk niet meer mogelijk was. Mensen wilden zó graag een afspraak maken dat ze ons gingen mailen toen ze merkten dat online inboeken niet mogelijk was.” De eerste paar weken zit de zaak goed volgeboekt.

Braker hoopt dat de kapsalons voorlopig open mogen blijven. ,,We gaan vrolijk beginnen en hopen dat de zaak nu langer open mag blijven, we hopen niet dat we na de verkiezingen weer moeten sluiten.” De eigenaresse ziet er naar uit om volgende week woensdag de eerste klanten weer in de salon te zien: ,,Je wordt kapper omdat je een sociaal mens bent. Je snakt op een gegeven moment ook weer naar een beetje geklets met mensen. Mensen zijn het ook zat, ze willen uit die trainingsbroek en normale kleding aan, mét een leuk kapsel. Dan zie je dat je vak een boost geeft die mensen weer gelukkig maakt.”

Door Charella Hulsbosch

Afbeelding