,,Corona maakte de beslissing die ik lang voor me heb uitgeschoven", zegt Den Uijl, hier op de foto met haar vader in Kyrgyzstan.
,,Corona maakte de beslissing die ik lang voor me heb uitgeschoven", zegt Den Uijl, hier op de foto met haar vader in Kyrgyzstan. Privefoto

Het roer omgooien in crisistijd

23 februari 2021 om 15:02

'Het was doodeng, maar ik ben blij met deze keuze'

Jeroen van der Veer

PREMIUM Dat de corona-crisis ook positieve dingen oplevert, bewijst de Amersfoortse Maike den Uijl. Voor haar werk bezocht de 36-jarige landen over de hele wereld, kwam ze op de mooiste plekken en gaf ze trainingen aan duizenden mensen. En toch…toch hield ze er de laatste jaren een onbevredigend gevoel aan over. De coronacrisis gaf haar antwoorden en maakte ietwat noodgedwongen de beslissing die ze zelf nooit durfde te nemen.


Twee maanden een trainingskamp verzorgen op de Filipijnen, klettersteigen in Slovenië en een sneeuwschoenwandeling maken in Finland. Je kunt het zo gek niet bedenken of de Amersfoortse heeft het gedaan. Het is een leven waar veel mensen van dromen; leidinggevende zijn bij een buitensportbedrijf in het buitenland. Dat was het voor Den Uijl ook en daarom hield ze het ook vijftien jaar vol.


NOOIT ECHT THUIS ,,Je bent vooral in het zomerseizoen actief en maakt de mooiste dingen mee”, blikt Den Uijl terug. ,,Ik spaarde en kon dan in de winter backpacken en maakte ook dan mooie reizen. Alleen wat iedereen denkt, is niet zo. Het is echt niet alleen maar zaligmakend. Ik gaf meerdere trainingen op een dag, zag honderden mensen in een paar uur en had amper weekend.”
Het klinkt als geklaag, maar zo wil Den Uijl absoluut niet overkomen. Ze is dankbaar voor wat ze heeft meegemaakt. ,,Ik heb dingen gezien, die anderen nooit gaan ervaren. We verzorgden trainingen en lessen over de hele wereld; hoe vet?! Alleen je mist ook veel; je hebt geen stabiele basis, bent altijd onderweg en nooit echt thuis.”

HANGMAT Tot ze op de Filipijnen zat en corona daar toesloeg. Nederland was op dat moment nog wel ‘open' en ze wist direct dat ze zo snel mogelijk naar huis moest. ,,Op de laatste dag dat je mocht reizen, kon ik het vliegtuig pakken en zat ik opeens in Nederland. Veel eerder dan gepland. Ik durf het bijna niet hardop te zeggen, maar de coronacrisis heeft mij persoonlijk goed gedaan.” De zon scheen in Nederland en eindelijk kon ze even ‘uitstaan'. Geen verplichtingen, geen duizenden mensen om zich heen en terug in het mooie Amersfoort. ,,Ik heb de eerste drie maanden alleen maar gesport en in mijn hangmat gelegen. Heerlijk vond ik dat, nadat je 24 uur per dag, zeven dagen in de week mensen om je heen hebt."

NIEUWE PERIODE In die hangmat werd de vraag beantwoord waarop ze altijd liever geen antwoord wilde vinden, zegt ze nu. ,,Corona maakte voor mij de beslissing die ik lang voor mij heb uitgeschoven. De afgelopen twee jaar dacht ik al aan stoppen, alleen ik durfde nooit de beslissing te maken. Bang om iets moois te verliezen. Nu maakte corona voor mij de keuze en zat ik thuis. Ik besloot de kans te pakken. Vijftien jaar lang had ik een fantastische tijd, maar een nieuwe periode was aangebroken.”


Maar wat moest ze? Met haar HBO Sportmanagement in haar achterzak en een flinke dosis ervaring uit het buitenland, besloot ze haar eigen bedrijf te starten. Een onderneming die zich specialiseert in sporten, maar ook een stukje coaching op zich neemt. ,,Juist dat laatste vind ik belangrijk. Het is te makkelijk om mij een personal trainer te noemen. Ik wil vooral mensen helpen in het leven en dat kan ook door middel van sport."

w        [Lees het uitgebreide interview met Maike, met daarin meer over haar passie, op De Stad Amersfoort.nl Premium.


Het is een breed begrip en dat beseft Den Uijl zich ook. Daarom heeft ze het labeltje Lifestyle coaching eraan gehangen: ,,Wil je gezonder eten maar weet je niet hoe of loopt je relatie niet zo lekker? Dan kan je bij mij aankloppen. Het hoeft echt niet alleen maar te gaan over sporten; ik wil gewoon dat alle mensen lekker in hun vel zitten. Hierbij moet ik zeggen dat ik geen psycholoog ben, maar ik heb wel veel ervaring op coaching gebied en een goed luisterend oor.”
Toch blijft haar focus het meest op het sporten liggen: ,,Ikzelf woon in Randenbroek en heb hier een schitterende omgeving. Ik kan bijvoorbeeld zo het bos in om hard te lopen. Maar willen mensen dat ik bij hun thuis kom om hen een training in de tuin te geven? Dan doen we dat. Je kan het zo gek niet bedenken, of we ficksen het. Zolang iemand maar zijn of haar persoonlijke doelen kan halen, ben ik blij. Dus oké, ik ben: wel een soort van personal trainer, maar dan anders.”

Bang dat ze het reizen gaat missen, is Den Uijl niet. Ze heeft haar rust gevonden in het mensen helpen en begeleiden en voelt zich daarnaast weer echt een Amersfoorter. ,,Ik heb een veilige basis, inmiddels een relatie en ik zie mijn vriendinnen weer. Iets wat nauwelijks kon door het reizen. Wat ik eigenlijk met mijn verhaal wil zeggen, is simpel. De corona-crisis is enorm rot en vervelend, en ook ik heb moeilijke momenten, maar het biedt ook kansen. Sluit daarvoor niet je ogen en durft het avontuur aan te gaan. Er kunnen mooie dingen op je te wachten staan. En ja, ik kan nu makkelijk praten”, sluit ze lachend af. ,,Maar ik vond het ook doodeng hoor, alleen ik ben wel blij dat ik de keuze heb gemaakt.”


Geschreven door Jeroen van der Veer

,,Corona maakte voor mij de beslissing die ik lang voor mij heb uitgeschoven", zegt Maike den Uijl.