Jing Li van der Ploeg, Elif Yalcin, Esther Ocheng en Andrea Amegnigan zijn trots op het lopende project.
Jing Li van der Ploeg, Elif Yalcin, Esther Ocheng en Andrea Amegnigan zijn trots op het lopende project. Jeroen van der Veer

'Praten over discriminatie is belangrijke stap'

23 februari 2021 om 11:26

'Iedereen moet zich veilig voelen'

AMERSFOORT ,,Ik sloot aan omdat ik gediscrimineerd werd en nu ben ik door dit project sterk genoeg om scholieren te helpen die hetzelfde gevoel hebben als ik had.” Dit zegt de zeventienjarige Jing Li van der Ploeg, één van de ruim tachtig deelnemers van Duo Penotti, een groep die op het Corderius College zich bezighoudt met het tegengaan van discriminatie.


Een incident bracht docent/vertrouwenspersoon Esther Ocheng in beweging. Zij stapte op de tieners af en in plaats van boos te worden, vroeg ze of ze met de jongeren pauze mocht houden. Hier werd het eerste zaadje gepland voor een mooie ontwikkeling.


MASKER AF ,,Met ze praten in plaats van veroordelen”, aldus Ocheng. ,,We spraken over discriminatie en dit bleek een gevoelig onderwerp. Wij willen op school dat iedereen zich veilig voelt en zichzelf kan zijn; blijkbaar was dat niet altijd zo.” Er werden bijeenkomsten georganiseerd en daarbij sloten leerlingen én leraren aan. Zo ook de vriendinnen Jing Li van der Ploeg (17) en Andrea Amegnigan (17). ,,Dat was spannend”, zegt laatstgenoemde. ,,Je geeft je bloot, maar door mijn masker af te doen, ontstond er begrip.”

Het smaakte naar meer en Ocheng organiseerde een 'loop' waarbij diepe gesprekken werden gevoerd, later kwam er een leerlingenarena bij. Dit is een werkvorm waarbij leerlingen hun verhaal aan elkaar vertellen terwijl docenten meeluisteren. ,,Door over je gevoel te praten, maak je dingen bespreekbaar”, aldus Amegnigan. ,,Leraren zijn naar mij toegekomen en wisten niet dat bepaalde opmerkingen discriminerend overkwamen. Hoe dat kwam? Ik was niet mondig genoeg om voor mijzelf op te komen. Anderen moesten lachen om die zogenaamde grapjes, dus waarom zou ik er wat van zeggen?”
Omdat iedereen zich veilig moet voelen, vindt Ocheng. ,,Daarom ben ik blij dat dit project aanslaat. We hebben ook een whats-appgroep; Duo Penotti. Hierin maken we veel bespreekbaar en zijn er mooie discussies. Leerlingen hadden behoefte in meer bijeenkomsten en daar krijgen we de ruimte voor."


NADENKEN Elif Yalcin (14) sloot zich ook aan en sprak over het moment dat leerlingen ongevraagd aan haar hoofddoek zaten. ,,Ik heb dit verteld en toen begreep men dat dit niet normaal is en mij heeft gekwetst.” Juist dat is wat de school wil bereiken met de discriminatie-aanpak, al willen ze vooral de positieve dingen voeden. ,,Wat je aandacht geeft, groeit”, zegt Yalcin. ,,Als meer mensen beseffen dat sommigen dingen discriminerend overkomen, denken ze voortaan wel twee keer na.”


AANSLUITEN ,,We zijn onder de indruk van de leerlingen”, aldus Ocheng. ,,Ze steken -ongevraagd- hun eigen tijd hierin en hebben één doel: ervoor zorgen dat de school veiliger wordt. Er is nu ook een vast ‘flexuur' voor burgerschapsvorming en daar faciliteren we ontmoetingen tussen leerlingen.”
Zelf hopen Van der Ploeg, Amegnigan en Yalcin een uithangbord te worden. ,,We hopen dat anderen hierover vertellen en dat mensen zich aansluiten”, aldus Amegnigan. ,,Discriminatie gaat misschien nooit helemaal weg, maar we kunnen er wel ons best voor doen.” Bij die woorden sluit Ocheng zich aan. ,,Wij als school faciliteren; veel komt echt vanuit de leerlingen. We willen alles bespreekbaar maken, want iedereen moet kunnen zijn zoals hij of zij is; zonder last te hebben van vooroordelen of discriminatie.”


Dit verhaal kwam tot stand door een samenwerking met de Gemeente Amersfoort. Met een anti-discriminatie-agenda willen zij discriminatie terugdringen en voorkomen. De agenda is onderdeel van het beleidskader Amersfoort Inclusieve Stad. De raad bespreekt deze agenda op 2 maart; hier kunnen ook inwoners inspreken.