In het waterpark liggen negen eilandjes. De wijk heeft een gesloten watersysteem en onttrekt geen water aan de omgeving.
In het waterpark liggen negen eilandjes. De wijk heeft een gesloten watersysteem en onttrekt geen water aan de omgeving. rob croes

Landschappelijk Nieuwland

23 februari 2021 om 13:39

Hoe werd onze wijk gebouwd


NIEUWLAND Eerder zagen we hoe het landschap van het huidige Nieuwland er in het verleden uitzag. Hoe mensen uit de prehistorie dit stuk land al aantrekkelijk vonden vanwege het afwisselende landschap. Later in de Middeleeuwen kwam het land weer beschikbaar door bedijking en ontwatering. Men ging het gebied ontginnen en bewonen.


Hans Hijne

De ontwerpers van het huidige Nieuwland hebben gebruik gemaakt van die gunstige ligging. Het begrip ‘duurzaam’ wordt veelvuldig genoemd in de aanleg van de vier wijken, die Nieuwland bezit. Duurzaam in die zin dat bestaande landschappelijke patronen zoveel mogelijk worden gerespecteerd bij de ontwikkeling van Nieuwland. Met de vier wijken, kwartieren: een duurzaam concept.


STADSKWARTIER Dit kwartier is gebouwd aan de hoge zuidzijde. Als het hier regent verdwijnt de neerslag op natuurlijke wijze in de bodem. Het Stadskwartier is een groot, compact woonblok en is opgedeeld in verschillende buurten. De Patriciërslaan doorsnijdt het centrale woonblok en verdeelt dit in twee symmetrische helften. Deze laan draagt bij aan de stedelijke uitstraling van het kwartier: ruim van opzet, met fonteinen en beplanting met laanbomen. Het Stadskwartier wordt gekenmerkt door de hoogste bebouwingsdichtheid van Nieuwland.


WATERKWARTIER Dit kwartier bevindt zich op de vroegere natte Noordwestelijke polderbodem. De naam is ingegeven door de aanwezigheid van een grote hoeveelheid water in de vorm van singels, wooneilanden, vijvers en watergangen. Veel huizen grenzen aan het water.


Nieuwland heeft een gesloten watersysteem. Er wordt geen water onttrokken aan of weggepompt naar de omgeving. Het water stroomt door de wijk van het hooggelegen gebied in het zuidoosten naar het laagst gelegen noordwestelijker deel. In het waterpark ligt een dam, waar het water terug gepompt wordt naar het hoge deel van de wijk. Het water blijft zo schoon mogelijk, gunstig voor waterplanten en dieren. In het waterpark liggen negen eilanden. Bij het centrum liggen de ‘recreatie-eilanden’ met een strandje om te zonnen, een elzendoolhof om te dwalen en het amfi-eiland. In het midden de drie ‘avontuureilanden’ met een kabelbaan, stapstenen en een drakenhol. De ‘natuureilanden’ zijn niet toegankelijk voor mensen, maar voor vogels en andere dieren.


DE HOVEN Deze kwartieren je ook wel ‘tussenkwartieren' noemen. Ze liggen op middelhoog niveau. Ze danken hun naam aan de stedelijke ‘hofjes' uit oude Hollandse steden. Groepen woningen worden afgescheiden van de rest van de bebouwing door toegangspoortjes. De meeste woningen grenzen met hun voorzijde aan de hoven, goed voor de sociale veiligheid en betrokkenheid. De geborgenheid kun je terugzien door de aanwezigheid van erkers, terug gelegen entrees en uitgeschoven trappen.


De bouw is geïnspireerd op de stijl van de Amsterdamse School uit de jaren '20. Het verschil tussen De Hoven is dat in de Lage Hoven de hofjes en hoven wat kleiner en geborgener zijn dan in de Hoge Hoven. Het krijgt hierdoor een groen, parkachtig karakter.

De straatnamen zijn vooral genoemd naar inheemse kruiden.


DUURZAAMHEID Ieder kwartier heeft een eigen woonsfeer, straatbeeld en eigen kleur- en materiaaltoepassingen, geïnspireerd door de historische werkelijkheid van het stukje land dat nu Nieuwland heet. Naast landschappelijke duurzaamheid speelde het zogenaamde ‘dubo-pakket' een concreet rol om ‘duurzaam te bouwen.' Zo werd genoemd: gebruik van grondstoffen, regen- en afvalwater, verkeer en vervoer, stedelijk groen, inzetten van duurzame energie, afval. Nieuwland was een ‘duurzaam' project.


Dit artikel is door Nieuwlanders geschreven. Heb jij een leuk verhaal over Nieuwland of vind je het leuk om een keer over een Nieuwlands onderwerp te schrijven, stuur een mail naar nieuwlandsnieuws@gmail.com.