Floor Visser kan niet wachten tot evenementen weer mogen: ,,Het is fijn om te merken dat we in deze tijd echt gesteund worden door de gemeente."
Floor Visser kan niet wachten tot evenementen weer mogen: ,,Het is fijn om te merken dat we in deze tijd echt gesteund worden door de gemeente." Charella Hulsbosch

Evenementen in de startblokken

23 februari 2021 om 13:07

‘We breiden stapje voor stapje uit’

Charella Hulsbosch

PREMIUM Afgelopen week kwamen vijfhonderd mensen samen in het Beatrixtheater voor het ‘Back to live’-congres over de toekomst van de evenementensector. Vijfhonderd mensen in deze tijd? Jazeker, en ook nog eens coronaproof. Amersfoortse evenementenorganisatoren waren er als de kippen bij.


We kijken allemaal uit naar ‘de dag dat het weer mag’. Fieldlab Evenementen organiseert daarom een reeks proeven om te testen hoe grote evenementen veilig plaats kunnen vinden in coronatijd.

Het geroezemoes van vijfhonderd mensen in een foyer was even geleden voor de Amersfoortse evenementenorganisator Floor Visser. ,,Dat was heel bijzonder, het voelde heel fijn en ik heb voor het eerst in tijden weer nieuwe mensen ontmoet. Die spontane ontmoetingen mis ik nu het meest. In het theater moest je wel een mondkapje op, maar je mocht dicht bij elkaar staan. Dat was voor sommigen wat onwennig."

REGELS Er waren wel regels verbonden aan het evenement. Bezoekers hebben maximaal 48 uur van te voren een coronatest ondergaan en hun temperatuur wordt bij binnenkomst gemeten. De groep wordt opgedeeld in een aantal ‘bubbels’, met ieder zijn eigen regels. Alle bezoekers krijgen een bewegingssensor waarmee de organisatie achteraf kan nagaan hoeveel contact ze met anderen hebben gehad. Vijf dagen na de bijeenkomst doen de bezoekers opnieuw een coronatest. De organisatie hoopt zo vooral inzicht te krijgen in de contactmomenten en hoe bezoekers de coronaproof regels ervaren. Visser: ,,Het gaat meer over crowdmanagement. Als organisatoren zijn we gewend rekensommetjes te maken: standaard reken je met twee, soms vier mensen per vierkante meter. In deze tijd reken je met drie vierkante meter per persoon.”


w ,,In Amersfoort wordt altijd geprobeerd evenementen over het jaar te verspreiden, maar in de herfst wordt het echt dringen. Ik heb medelijden met de ambtenaren die dat moeten begeleiden”, zegt Visser. Lees het uitgebreide interview op De Stad Amersfoort.nl Premium.


[GEMEENTE Visser was niet de enige die aansloot bij het eerste coronaproof congres. Amersfoortse collega-organisatoren en ambtenaren zorgen ervoor dat de Amersfoortse delegatie goed vertegenwoordigd was. Visser: ,,Het is fijn om te merken dat we in deze tijd echt gesteund worden door de gemeente. Ambtenaren kijken echt mee wat er wél kan en hoe we op bepaalde dingen kunnen anticiperen. Achter de schermen zijn we verder met diverse Amersfoortse festivals in overleg. We trekken samen op zodat we niet allemaal het wiel opnieuw uit hoeven te vinden.”

RESULTATEN De resultaten van het eerste coronaproof congres worden over drie weken verwacht, eind april of begin mei volgt er een eindconclusie met aanbevelingen. Visser hoopt daarnaast ook op een stip aan de horizon van het kabinet: ,,Het is allemaal afwachten. Als ik in mijn glazen bol kijk dan verwacht ik dat dingen tot pak ‘m beet juli / augustus ‘seated’ zullen blijven. Ik ben spannende plannen aan het maken voor voorstellingen in het Openluchttheater Amersfoort en ik hoop stiekem dat we net als vorig jaar mooie concerten kunnen geven op de binnenplaats van de Observant. Je moet met kleine evenementen beginnen en dat stapje voor stapje uitbreiden.”

DRINGEN Veel evenementen spelen op safe en plannen de 2021-editie in september en oktober, want: hoe later hoe beter. Visser merkt dat ook bij evenementen waar zij bij betrokken is, waaronder de Marathon Amersfoort die onlangs werd verplaatst naar 17 oktober. Het hardloopevenement valt nu op dezelfde dag als de Amsterdam Marathon. Visser: ,,De man die bij de finish normaal je eindtijd op de medailles graveert vertelde me dat hij niet weet of hij dit jaar kan komen omdat hij al met zijn hele team in Amsterdam is. Dat is maar één voorbeeld, maar op een gegeven moment zijn ook de podia, ambtenaren en politiemensen die moeten begeleiden op. Daar zit een maximum aan. In Amersfoort wordt altijd geprobeerd evenementen over het jaar te verspreiden, maar in de herfst wordt het echt dringen. Ik heb medelijden met de ambtenaren die dat moeten begeleiden.”

OPEN LUCHT Het liefst treft Visser deze zomer weer Amersfoorters aan op de pleinen, terwijl ze op een veilige manier genieten van bandjes en andere muzikanten. Maar een evenement á la het Muziekfeest op het Plein hoeven we voorlopig niet te verwachten. ,,Het zou mooi zijn als we van de zomer weer in de buitenlucht kunnen genieten van bijzondere muziek. Met het AVROTROS Muziekfeest op het Plein stonden we met 10.000 man op de Hof, ik denk niet dat ik deze zomer een podium op de Hof kan zetten en zoveel mensen toe kan laten. Dat willen we weer en daar komen we ook heus wel weer, stapje voor stapje. En de eerste stap is vorige week maandag gezet met een testevenement. Dit is echt nog een jaar waar dingen gecontroleerd zullen worden, dat dingen wel anders zullen zijn. Wie weet volgend jaar.”

ANDERE EVENEMENTEN Het ‘Back to live’-congres was het eerste testevenement in een reeks. Afgelopen weekend stond Guido Weijers voor 500 man in het Beatrixtheater en later volgen nog twee concerten, voetbalwedstrijden en twee soorten openluchtfestivals. Visser benadrukt dat het een bijzonder onderzoek is: ,,Nederland is het eerste land dat zo uitgebreid onderzoek doet met zoveel verschillende evenementen. Eigenlijk hadden we van de zomer al dingen kunnen of moeten testen, maar ik denk ook dat niemand één jaar geleden dacht dat we nu nog in de pandemie zouden zitten. Iedereen is naar aanleiding van vorige week ook al aan het bedenken hoe we de uitkomsten straks kunnen gaan inzetten. Ik ben gewoon heel erg blij dat er iets gebeurt op evenementengebied.”