Sandra van Soest met haar nichtje Lizzy en oud-directeur Astrid Vis (rechts).
Sandra van Soest met haar nichtje Lizzy en oud-directeur Astrid Vis (rechts). Charella Hulsbosch

In actie voor Dierenpark Amersfoort

23 februari 2021 om 13:33

'Alle beetjes maken toch een mooi bedrag'

Charella Hulsbosch

PREMIUM Wat begon als een geintje is uitgelopen tot een doneeractie met grote opbrengst. De Amersfoortse Sandra van Soest zamelt geld in voor Dierenpark Amersfoort: ,,Die diertjes gaan me zo aan het hart.”


Van Soest woont op tien minuten fietsen van Dierenpark Amersfoort, in de Amersfoortse wijk Soesterkwartier. Ze had een abonnement op het park om de dieren regelmatig te bezoeken, tot het park door de lockdown ineens niet meer open mocht. ,,Ik weet gewoon dat het park daar de dupe van is. Alles daar gaat gewoon door: van verzorging tot het voeren van de dieren. Dat treft mij gewoon.” Via haar zus kent Van Soest Astrid Vis, oud-directeur van Dierenpark Amersfoort. Vis heeft haar verteld dat het onderhouden van het park en de dieren dagelijks 25.000 euro kost.


Mede hierdoor besluit de Amersfoortse dat er een doneeractie moet komen. ,,Dat is eigenlijk allemaal als een soort van geintje begonnen”, vertelt Van Soest, ,,Ik zag de website doneeractie.nl voorbij komen en heb daar een actie aangemaakt. Lange tijd gebeurde er niet echt iets met de pagina, tot ik op 1 februari een bericht kreeg dat er honderd euro was gestort. Toen ben ik de actie gaan delen via groepen op Facebook en is het balletje gaan rollen.” De Amersfoortse deelt haar oproep niet alleen in haar eigen stad, maar ook in de regio: ,,Het park bestaat al sinds 1948, ik denk dat menig Amersfoorter en mensen uit de regio ermee zijn opgegroeid. Het kan toch niet dat zo’n park als gevolg van deze crisis misschien wel verdwijnt?”


BEWONDERING Eerder gaf directrice Astrid Wassenaar bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Amersfoort al aan dat de coronacrisis er in heeft gehakt. Zo moesten ze zeventien mensen ontslaan die al jaren aan het park verbonden waren. ,,Dat deed pijn”, zei Wassenaar begin januari. De positieve houding van het dierenpark tijdens de coronacrisis is volgens Van Soest ‘bewonderenswaardig’: ,,Ze hebben best wat ellende meegemaakt de afgelopen tijd."


DONATIES Begin deze week heeft Van Soest al vijfduizend euro opgehaald. ,,Het is bizar om te zien hoeveel mensen de moeite nemen om te doneren. Eind vorige week kwam er ineens een anonieme donatie binnen van 325 euro. Dan moet je wel even drie keer kijken of je het goed gelezen hebt. Maar ik kreeg ook een reactie van iemand in de bijstand die vijf euro heeft gedoneerd. Dat vind ik ook super, dan merk je de liefde voor het Dierenpark.”


OVERHANDIGEN Alle donaties samen maken één bedrag dat Van Soest gaat overhandigen aan het park als 1 maart de doneeractie afloopt. ,,Als je hoort wat zo'n dierenpark per dag kost besef ik me terdege dat dit een druppel is op de gloeiende plaat. Maar alle beetjes maken toch een mooi bedrag dat we kunnen doneren.”

w        Lees het uitgebreide artikel, met daarin ook een reactie van Dierenpark Amersfoort op de actie en de huidige situatie in het Dierenpark, op De Stad Amersfoort.nl Premium.



[STEUN Bij het dierenpark zijn ze blij met de steun. Woordvoerder Hylke Steggerda laat weten: ,,We hebben een eigen donatiepagina waar mensen op kunnen doneren, maar daarnaast hebben mensen ook zelf initiatieven opgezet waar deze er een van is. Inmiddels is er in dit geval al een flink bedrag opgehaald. Wij zijn zeer erkentelijk en dankbaar dat mensen zo meeleven. Het is hartverwarmend en zegt iets over de aanwezige saamhorigheid." Onlangs werd er door het ministerie van Landbouw een steunpakket toegezegd aan de 69 dierentuinen met een vergunning in Nederland. Op dit moment is de hoogte van het bedrag dat Dierenpark Amersfoort daarvan ontvangt en wanneer ze dat gaan ontvangen nog niet bekend. Steggerda: ,,Maar het bedrag wat volgt uit de subsidie gaat niet voldoende zijn. Elke dag dat wij dicht zijn kost het park vijfentwintigduizend euro. Deze lockdown is al vanaf december van kracht, maar afgelopen jaar zijn we ook twee periodes dicht geweest. Dat ga je niet een, twee, drie opvangen."

De actie loopt nog tot 28 februari, doneren kan hier.


Sandra van Soest met haar nichtje Lizzy en oud-directeur Astrid Vis (rechts)