Zijn boek Bed en Breakfast is de overtreffende trap van Godendrank, waarin Abel en zijn vrouw Angela een B&B beginnen.
Zijn boek Bed en Breakfast is de overtreffende trap van Godendrank, waarin Abel en zijn vrouw Angela een B&B beginnen. Caroline d'Hollosy

Amusement met diepere laag

23 februari 2021 om 15:12

‘Ik heb verschrikkelijk zitten lachen’

Charella Hulsbosch

PREMIUM Amersfoorter Ilja Gort overwintert normaal gesproken in zijn Château La Tulipe maar speciaal voor de sneeuw én de promotie van zijn nieuwe boek kwam hij in februari even terug naar Amersfoort.


,,Er kwam sneeuw, dat wilden we niet missen”, begint Ilja Gort zijn verhaal, ,,Ik zag de foto’s en het zag er allemaal zo mooi uit. Zelf heb ik nog geschaatst op de bosvijver. Het was zo fijn dat er eindelijk weer een keer sneeuw lag, zo fijn. De laatste keer dat het in mijn woonplaats in Frankrijk vroor was zo’n vijftien jaar geleden. Als het daar gebeurt, is de hele streek in rep en roer.”


LACHEN Het Hollandse winterweer is een groot contrast met de manier waarop Gorts nieuwste boek tot stand kwam. Met z’n laptop streek hij regelmatig neer in de zon onder een boom op zijn Franse landgoed. Gort: ,,Ik heb verschrikkelijk zitten lachen om de verhalen die ik zat te verzinnen. Het is misschien onbescheiden of raar dat je dan om jezelf zit te lachen. Mensen kwamen wel eens langs en vroegen zich af wat ik zat te doen, dan vertelde ik ze dat ik aan een nieuw boek aan het werken was.”


B&B Het nieuwste boek heet ‘Bed en Breakfast’ en borduurt voort op de hoofdpersonages die je kunt kennen uit Ilja’s eerdere boek ‘Godendrank’. ,,Ik dacht: ‘Als die warhoofden uit Godendrank een B&B gaan beginnen, krijg je een soort Fawlty Towers 2.0’.


Hoofdpersoon Abel is een beetje als ik, maar dan worden sommige eigenschappen wat uitvergroot. Dat geldt ook voor de stommiteiten die hij begaat, hij vertoont wat onhandig gedrag. Dat heb ik ook gedaan met zijn vrouw die weer lijkt op mijn vrouw. Als Abel dan een stommiteit begaat, redt zij hem van een nog grotere stommiteit. Zo gaat het in het ons leven ook.” Het boek moet in de eerste plaats een zonnig en vrolijk verhaal zijn, maar er is meer. ,,Het doel is om amusement te brengen. Het is leuk om een vrolijk verhaal te schrijven, droevige dingen zijn er al genoeg. Voor mij is het belangrijk dat mensen er weer even een paar uurtjes plezier aan beleven, maar voor de liefhebber zit er ook een diepere laag in.”


INSPIRATIE Het nieuwe verhaal is deels geïnspireerd op de televisie-ervaring van Gort, zo worden Abel en zijn vrouw Angela gevolgd door een cameraploeg. En deels haalde hij inspiratie uit een nieuwe ontwikkeling in zijn leven. ,,Mijn zoon Klaas en zijn vriendin Meriam zijn vorig jaar een Bed & Breakfast gestart. Het is helemaal hun project, Meriam heeft hotelschool gedaan en ze houdt ervan om mensen te verzorgen. Dat kan ik bijna niet begrijpen, maar zij vindt dat echt leuk.”


w        Lees het uitgebreide interview met Ilja Gort, waarin hij vertelt over de keuze om voorlopig te stoppen met het televisieprogramma ‘Gort over de Grens', over de superontbijtjes van zijn schoondochter en zijn nieuwste roman, op De Stad Amersfoort.nl Premium.





Château La Tulipe Bed & Breakfast ligt pal aan de Dordogne-rivier, naast het haventje van het dorpje Asques, op een paar kilometer afstand van Château La Tulipe. Gasten kunnen nadat ze wakker zijn geworden aan het water van de Dordogne op een steiger ontbijten. Gort boekte er zelf ook al een keer een kamer. ,,Meriam maakt dan echt van die superontbijtjes, geen puddinkje gaat de deur uit zonder een kersje erop. Ik zei nog, let je wel op de centjes. Maar zij wil dat de gasten gelukkig zijn. Dat vond ik zo aandoenlijk dat ik dacht, dit ga ik ook in mijn boek fietsen. Dat is zo bijzonder.”


[HORECA Iets meer dan één jaar geleden stond er ook een verhaal met Gort in deze krant, toen vertelde hij over de avonturen voor zijn programma ‘Gort over de grens' in Spanje. Van corona had toen nog bijna niemand gehoord. ,,Nu pas realiseer je je hoe waardevol het is om hier in Amersfoort de deur uit te lopen naar een café voor een interview, waar je samen een wijntje drinkt, mensen tegenkomt en vraagt hoe het met ze is. Daarover gesproken, de horeca moet echt open. Nu het lente wordt kan het niet anders: die terrassen moeten weer open. Als dat niet gebeurt wordt het echt een disaster.”


OVER DE GRENS Zelf hakte Gort eind vorig jaar de knoop door om te stoppen met een nieuw seizoen ‘Gort over de Grens’ in zijn geliefde Frankrijk. Corona gooide roet in het eten, er werden uiteindelijk maar twee afleveringen uitgezonden. ,,Er waren zoveel mondkapjes op straat. Het was een naar gezicht, een soort zombies die daar liepen. Daarnaast zie je geen mimiek, je ziet de gelaatsuitdrukking van mensen die je interviewt niet. Dan kun je niet goed interviewen. Een groot deel van je communicatie wordt afgesneden en dat is best wel klote.” Het team beperkt het aantal ontmoetingen in de serie en laat in plaats daarvan Ilja meer vertellen. ,,Ik dacht dan zullen de kijkcijfers wel inzakken, maar die twee afleveringen zaten dik over het miljoen. De hoogste kijkcijfers ooit. Voor mij is het wel jammer, ik vind de interactie juist leuk.” Inmiddels zijn de plannen om nieuwe afleveringen op te nemen gemaakt. Als alles meezit gaat Gort in juni weer op pad met zijn team om de zes nieuwe afleveringen op te nemen: ,,Ik hoop dat het lukt, maar moet het eerst allemaal nog zien.”

BED EN BREAKFAST Het nieuwe boek Bed en Breakfast is de overtreffende trap van Godendrank, waarin Abel en zijn vrouw Angela op hun Zuid-Franse wijndomein een B&B beginnen. Dit leidt bij de hoofdpersonen tot Fawlty Towers-achtige taferelen. Geïnspireerd door zijn eigen ervaringen in de televisiewereld, schreef Gort er een cameraploeg met een dubbele agenda in, die van de B&B een realitysoap wil maken. Abel en Angela worden overrompeld door gasten die het bloed onder hun nagels vandaan halen. Wanneer Abels heimelijke verzet de spuigaten uitloopt, is er geen weg terug: om hun wijndomein van de ondergang te redden moet hij in zee met een Brabantse drugsbaron. (ISBN: 9789082958799)

Door Charella Hulsbosch

Afbeelding