Hier een subkopje met wat leuke tekst

22 februari 2021 om 16:47

AMERSFOORT ,,Ik sloot mij aan omdat ik gediscrimineerd werd en inmiddels ben ik door dit project sterk genoeg om andere scholieren te helpen die hetzelfde gevoel hebben als ik toen had.” Het zijn woorden van de 17-jarige Jing Li van der Ploeg. Zij is één van de ruim tachtig personen die deelneemt aan Duo Penotti, een groep die op het Corderius College zich bezighoudt met het tegengaan van discriminatie.


Een incident bracht docent/vertrouwenspersoon Esther Ocheng in beweging. Zij stapte op de tieners af en in plaats van boos te worden, vroeg zij of ze met hun pauze mocht houden. Hier werd het eerste zaadje gepland voor een mooie ontwikkeling binnen de schoolmuren.


OPEN EN EERLIJK ,,Met ze praten in plaats van veroordelen”, herinnert Ocheng zich. ,,We spraken ook over discriminatie en dit bleek een gevoelig onderwerp. Wij willen op school dat iedereen zich veilig voelt en zichzelf kan zijn, maar blijkbaar was dat niet altijd zo.”
Er werden bijeenkomsten georganiseerd en daarbij sloten leerlingen én leraren aan. Zo ook de vriendinnen Jing Li van der Ploeg (17) en Andrea Amegnigan (17). ,,Het was best spannend”, zegt laatstgenoemde. ,,Je geeft je bloot, maar door mijn masker af te doen, ontstond er begrip.”

HET GESPREK Het smaakte naar meer en Ocheng organiseerde een pelgrimstocht; een loop waarbij diepe gesprekken werden gevoerd. Later kwam een leerlingenarena; een werkvorm waarbij leerlingen hun verhaal aan elkaar vertelden terwijl docenten meeluisterden. ,,Door over je gevoel te praten, maak je dingen bespreekbaar”, aldus Amegnigan. ,,Leraren zijn naar mij toegekomen en wisten niet dat bepaalde opmerkingen discriminerend overkwamen. Hoe dat kwam? Ik was niet mondig genoeg om voor mijzelf op te komen. Anderen moesten lachen om die zogenaamde grapjes, dus waarom zou ik er wat van zeggen?”
Omdat iedereen zich veilig moet voelen, vindt Ocheng. ,,Daarom ben ik zo blij dat dit project aanslaat. Steeds meer leerlingen sluiten aan. We hebben ook een whats-appgroep; Duo Penotti. Hierin maken we veel bespreekbaar en er komen mooie discussies. Vanuit de leerlingen kwam de behoefte meer bijeenkomsten te organiseren en daar kregen we de ruimte voor.”


TWEE KEER NADENKEN Elif Yalcin (14 jaar) sloot zich ook aan en sprak over haar gevoel. Ze draagt een hoofddoek en daar zaten leerlingen ongevraagd aan. ,,Tijdens die bijeenkomsten heb ik dit verteld en begreep men dat dit niet normaal is en mij heeft gekwetst.”
Juist dat is wat de school wil bereiken met de discriminatie-aanpak, al willen ze vooral de positieve dingen voeden. ,,Wat je aandacht geeft, groeit”, aldus Yalcin. ,,Als steeds meer mensen beseffen dat sommigen dingen discriminerend overkomen, denken ze voortaan wel twee keer na.”


AANSLUITEN ,,We zijn onder de indruk van de leerlingen”, aldus Ocheng. ,,Ze steken -ook ongevraagd- hun eigen tijd hierin en dat met maar één doel: ervoor zorgen dat de school veiliger wordt. Er is nu ook een vast ‘flexuur' voor burgerschapsvorming en daar faciliteren we ontmoetingen tussen leerlingen.”
Zelf hopen Van der Ploeg, Amegnigan en Yalcin een soort van uithangbord te worden. ,,We hopen anderen hierover vertellen en dat mensen zich aansluiten”, aldus Amegnigan. ,,Discriminatie gaat misschien nooit helemaal weg, maar we kunnen er wel ons best voor doen.”
Bij die woorden sluit Ocheng zich aan. ,,Wij als school faciliteren; veel komt echt vanuit de leerlingen. We willen dan ook alles bespreekbaar maken, want iedereen moet kunnen zijn zoals hij of zij is; zonder last te hebben van vooroordelen of discriminatie.”

* Dit verhaal kwam tot stand doormiddel van een samenwerking met de Gemeente Amersfoort.