Per dag verwerkt de boekwinkel van Hans de Sain tussen de 75 en 200 bestellingen, dat is meer dan hij had gehoopt.
Per dag verwerkt de boekwinkel van Hans de Sain tussen de 75 en 200 bestellingen, dat is meer dan hij had gehoopt. Rinus van Denderen

'Zeventien jaar [levenswerk stort in elkaar]'


22 februari 2021 om 12:52

Wij starten als laatste in de reisbranche”, verzucht Marije Breuker. De eigenaar van corporate reisbureau Motivation Travel, dat onder meer personeelsreizen organiseert, volgt nauwgezet het nieuws en ziet tot haar teleurstelling dat het vaccineren eindeloos lang duurt in Nederland. ,,Stel dat iedereen ingeënt is in september dan gaan de corporate reizen pas van start in het voorjaar van 2022. Bedrijven durven niet zo snel het personeel op het vliegtuig te zetten. Eerst komt langzaam het toerisme weer op gang.”


Breuker maakte eind januari, begin februari vorig jaar haar laatste twee reizen. Een paar dagen Kaapstad in Zuid-Afrika en daarna gelijk door naar Lapland. Haar bedrijf, die ze in 2004 heeft opgericht en runt vanuit haar woonadres in het centrum van Amersfoort, liep zeer goed. Jaarlijks organiseerde ze ongeveer vijfentwintig reizen voor soms wel tweehonderd personen. Vaak was Breuker ook aanwezig als organisator en huurde ze personeel in als tourleaders. ,,Er gaan grote bedragen om in deze business: mijn jaaromzet lag op een miljoen euro en dat is in een klap gedaald naar nul euro omzet.”‘


BEDRIJF IS MIJN KINDJE De afgelopen acht maanden is Breuker vooral bezig geweest om al het geld wat ze voor bedrijven had geïnvesteerd in reisactiviteiten terug te krijgen van een verzekeraar in Luxemburg. ,,Zij wilden onder de coronadekking uitkomen.
De afhandeling was enorm frustrerend, maar het is uiteindelijk gelukt. De onderhandelingen liepen in het Frans en ik spreek die taal vrij goed, dat was in mijn voordeel.”


Daarnaast is Breuker, als voormalig voorzitter van de Nederlandse afdeling van brancheorganisatie Site, zeer goed op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zakelijke reisbranche. Door de slopende onderhandelingen had Breuker amper tijd om stil te staan bij de toekomst van haar bedrijf.
Sinds kort beseft ze wat er allemaal verloren dreigt te gaan. ,,Dit bedrijf is mijn kindje, ik heb het in afgelopen zeventien jaar van de grond af aan opgezet en nu stort alles in elkaar. Het voelt soms alsof ik een rouwperiode zit.”


Als directeur-eigenaar van Motivation Travel heeft Breuker geen recht op de overheidsregeling voor zelfstandige ondernemers (Tozo) en de regeling voor vaste lasten (TVL). ,,Wanneer je een bv hebt dat is gevestigd op je thuisadres, dan val je tussen wal en schip. Ik krijg geen vergoeding voor mijn vaste lasten terwijl ik wel mijn accountant moet betalen, marketing, de kosten voor mijn website en verzekeringen.”

De Amersfoortse ondernemer heeft haar situatie aangekaart bij MKB-Nederland, maar tot haar frustratie is het nog niet opgepakt door de politiek.


NIET STILZITTEN In de tussentijd zit Breuker niet stil. Tot haar geluk kon ze meer uren werken als parttime docent bij de opleiding evenementenmanagement op de Hogeschool Utrecht. ,,Ik werkte al een avond in de week en sinds september heb ik een contract voor een halve baan. Dan komt er gelukkig nog wel wat binnen.” Ze merkt dat de studenten het moeilijk hebben met het online onderwijs waardoor Breuker veel tijd kwijt is met het verzinnen van uitdagende lesprogramma’s. Hoe belangrijk het onderwijs ook is; Breuker mist haar werk als reisorganisator. ,,Ik hou het nog wel een jaar vol, maar zonder perspectief is het soms moeilijk om positief te blijven.”


NIEUWE SPORTSCHOOL Ook personal trainer Mathilde ten Hoor vindt het soms lastig om gemotiveerd te blijven. Ze investeerde zo’n vijftienduizend euro in een nieuwe sportschool in Amersfoort voor pilates lessen en heeft nog geen enkele kans gehad omdat geld terug te verdienen. Vlak voor de opening in maart werd de lockdown afgekondigd.
,,Toen we eenmaal open mochten was het zomer, dan is het rustig in een sportschool, en in oktober met de nieuwe lockdown moesten we weer dicht.”


De eigenaar van Mv-Gym heeft door alle maatregelen grote moeite om in Amersfoort een klantenschare op te bouwen. Met enige jaloezie kijkt Ten Hoor naar fysiotherapeuten die wel mensen mogen behandelen; ze geeft wel online lessen maar daar is steeds minder behoefte aan. ,,Mensen zitten al heel de dag achter een scherm. Dat levert niet heel veel op.” Noodgedwongen traint Ten Hoor buiten, maar lang niet alle klanten zitten daar op te wachten.


MOGELIJKE HUURVERLAGING Bij haar andere locatie in Zeist, een sportschool die ze vijftien jaar geleden opende, ziet Ten Hoor tot haar frustratie dat een deel van de klanten weigert om het maandelijkse abonneegeld te blijven betalen. ,,Ze hebben van mij een mail gehad dat ze compensatie krijgen om een aantal maanden gratis te sporten. Sommigen sturen een reactie dat ze het goed vinden, anderen stoppen de overboeking en dan kom ik gelijk in de problemen. Als mensen hun baan zijn verloren dan begrijp ik het, maar als je het geld kunt missen dan vind ik het fijn als mensen doorbetalen.” Ten Hoor heeft intussen een incassobureau ingeschakeld om het geld te ontvangen. Ook is ze in overleg met de eigenaar van de sportschool voor een mogelijke huurverlaging. Intussen heeft Ten Hoor haar ruimte al te huur aangeboden aan fysiotherapeuten die willen uitbreiden.


Net als Breuker komt ook Ten Hoor niet in aanmerking voor overheidssteun. Daarvoor zou ze meer dan 30 procent omzetverlies moeten hebben in het laatste kwartaal van vorig jaar ten opzichte van 2019 ,,Daar zit ik net onder omdat ik een nieuwe sportschool ben begonnen. De overheid kijkt niet per locatie maar naar alle bedrijven die je hebt en dat is voor mij enorm nadelig. Meer ondernemers hebben hier last van.” Ten Hoor denkt niet aan stoppen al vraagt ze zich soms wel af waarom ze nog doorgaat. ,,Het voelt dan als een zinkend schip wat ik drijvende probeer te houden. Gelukkig krijg ik wel energie van de lessen die ik geef, daardoor hou ik het vol.”


PERSOONLIJK BRIEFJE Hans de Sain merkte de afgelopen maanden dat het nauwe contact dat hij al jaren onderhoudt met zijn klanten zich tijdens de lockdown dubbel en dwars uitbetaald. De eigenaar van de Algemene Boekwinkel op de Leusderweg profiteert sterk van de landelijke actie 'Ik steun mijn boekwinkel'. Het aantal bestellingen is volgens De Sain vervijfvoudigd. ,,Dat is een geweldige boost voor ons. Voor de prijs maakt het niet uit waar je het koopt aangezien wij gratis bezorgen.”


De boekwinkel maakt er ook iets speciaals van. De verkoper die het boek inpakt schrijft er een persoonlijk briefje bij. ,,Dat waarderen mensen enorm en we pakken het mooi in. Dat heb je niet als je online besteld.” En als de klant gelukt heeft, komt De Sain het boek ook nog persoonlijk overhandigen. Elke middag pakt de ondernemer zijn fiets om een deel van de bestellingen rond te brengen in het centrale gedeelte van de stad. Voor het verder gelegen Amersfoort-Noord maakt De Sain gebruik van een CO2-neutrale pickup en wat ,,zeer hartverwarmend is”, zo zegt De Sain, dat alle bestellingen voor Leusden door een klant worden verzorgd. ,,Hij komt geheel vrijwillig elke dag zo’n twintig à dertig boeken ophalen.”


MEER DAN GEHOOPT Per dag verwerkt zijn boekwinkel tussen de 75 en 200 bestellingen en dat is meer dan De Sain had gehoopt. ,,Om zes uur moeten wij echt de computers uitzetten, de bestellingen blijven binnenstromen.” Zijn omzet in de normaal gesproken drukste maand december lag weliswaar ruim zestig procent lager, maar over heel 2020 lag de omzet verrassend genoeg zelfs hoger dan in 2019. ,,Mensen lezen veel, dat merkten we vooral tijdens de eerste lockdown toen de bibliotheken dicht waren.” Veel zorgen over de toekomst van de boekhandel maakt De Sain zich ook niet. Voor de komende maanden krijgt hij via de NOW-regeling een deel van zijn personeelskosten vergoed, al is dat niet voldoende voor de vijftien (veelal parttimers) die voor hem werken. ,,Ik moet daar geld op toeleggen en hoe langer dat duurt, hoe lastiger het wordt.”


Een andere belangrijke kostenpost is het terugbetalen van klanten die hem in 2019 met een lening hielpen bij de verbouwing van de boekwinkel. ,,Zolang ze niet allemaal tegelijkertijd hun geld nodig hebben”, lacht De Sain, ,,kom ik niet in de problemen."



Onderzoek impact coronacrisis op mkb in Amersfoort Dit project wordt gefinancierd door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De komende maanden onderzoekt Huib de Zeeuw voor De Stad Amersfoort en het weekblad De Groene Amsterdammer wat de economische impact is van de coronacrisis op het midden- en kleinbedrijf in Amersfoort. Voor dit onderzoek wil hij een aantal ondernemers volgen uit verschillende sectoren. Zou je willen meewerken aan dit project, laat het weten via: onderzoek@stadamersfoort.nl.

 Tot haar geluk kon Marije Breuker meer uren werken als parttime docent bij de opleiding evenementenmanagement op de Hogeschool Utrecht.
Personal trainer Mathilde ten Hoor (tweede van rechts) vindt het soms lastig om gemotiveerd te blijven.