De Samenwerkende Ondernemers Krommestraat zagen hun omzet drastisch afnemen toen de markt was verplaatst.
De Samenwerkende Ondernemers Krommestraat zagen hun omzet drastisch afnemen toen de markt was verplaatst. Foto Rinus van Denderen

Terrassen mogen uitbreiden

19 februari 2021 om 12:49

Marktver-plaatsing lijkt van de baan

Jeroen de Valk

PREMIUM Ook dit jaar mag een aantal terrassen weer uitbreiden. Maar de markten in de binnenstad blijven op hun plaats. Dit stelt het college van burgemeester en wethouders voor. In 2020 mochten de terrassen wat groter zijn, zodat de horeca toch nog wat klanten kon ontvangen met inachtneming van de anderhalve meter. Daarbij werd vooral gelet op de terrassen op de grote pleinen in het centrum van de stad: het Onze Lieve Vrouwekerkhof, de Hof en de Groenmarkt/Appelmarkt.


Zolang de hulpdiensten er nog konden komen, was het goed. Ook werden enkele markten verplaatst. Deze verplaatsing lijkt dit jaar van de baan. Dit leidt vooralsnog niet tot protesten van de horeca, zo bleek bij een overleg met de Amersfoortse politiek.


HANDHAVEN MARKT Marktkoopman Henk Vreekamp, sprekend namens de ambulante handel, zei dat er onlangs ‘goede gesprekken’ zijn gevoerd met de cafés en restaurants over het handhaven van de markt. De markt is toch al niet compleet, aangezien kramen die geen etenswaren verkopen, tijdelijk niet van de partij zijn. Later dit jaar, zo zei Vreekamp, willen winkels, horeca en markt terugkeren op de pleinen: ,,Mét elkaar en veilig.’’


EERLIJK VERDELEN Zijn betoog werd beaamd door afgevaardigden van de Amersfoortse horeca. Volgens Laura Bommezijn, sprekend namens de horeca op het Lieve Vrouwekerkhof, wordt de komende zomer beter dan die van vorig jaar. ,,We gaan het plein eerlijk verdelen, in goed overleg. Vorig jaar was het soms ‘pakken wat je pakken kunt’. Daarvan zal geen sprake meer zijn.’’ Een pleincoördinator maakt een indeling, die uiteindelijk moet zijn voorzien van handtekeningen van alle terrashouders. Anders gaat de herindeling niet door. Eén kanttekening: de plannen kunnen weer in de koelkast of terug naar de tekentafel als ze niet passen in het coronareglement.


BLOEMENMARKT Vorig jaar ging de bloemenmarkt naar het Havik en de markt op vrijdag naar het Eemplein. Dat leken logische keuzes: veel ruimte en bovendien bestaande winkels die de toeloop versterken.

VERPLAATSINGEN Maar nee. Het publiek wist het Havik niet zomaar te vinden. Een kleine dertig jaar na de verhuizing was heel Amersfoort gewend geraakt aan de nieuwe - en ook veel ruimere - locatie, de protesten van destijds ten spijt. Op het Eemplein intussen, bleken niet alle marktkramen te passen. Een deel van de markt moest uitwijken naar de overkant van de Eem: de Grote Koppel. Toch leek dit deel van de markt minder goed te lopen, wat leidde tot opzeggingen onder kooplieden. De marktkooplieden hadden al in de aanloop naar een raadsoverleg geschreven dat toekomstige marktverplaatsingen ‘niet bespreekbaar' zijn.

w        [Lees het uitgebreide artikel, met daarin onder meer een bijzonder voorstel van Tobias Bosman, op De Stad Amersfoort.nl Premium.







onderaan het kantoor van AD Amersfoortse Courant. Ondanks deze geruststellende ambiance leek dit deel van de markt minder goed te lopen, wat leidde tot opzeggingen onder kooplieden. De marktkooplieden hadden al in de aanloop naar een raadsoverleg geschreven dat toekomstige marktverplaatsingen ‘niet bespreekbaar' zijn.

Er waren meer ondernemers tegen de marktverplaatsing; in ieder geval de Samenwerkende Ondernemers Krommestraat. Als het markt was op de Hof, draaiden ze in dit knusse straatje een aanzienlijke omzet. Die nam drastisch af toen de markt was verplaatst.

Wat mij betreft mag er wel eens een terras komen op het kruispunt voor Van Zanten

De horeca-vertegenwoordigers bleven wel benadrukken dat extra terrasmeters hard nodig zijn om de gederfde inkomsten enigszins te compenseren; in de zomer en liefst ook daarna. Vorig jaar konden ze maar drie maanden open zijn. Tobias Bosman sprak daar uitgebreid over namens de horeca. Hij was digitaal aanwezig vanuit Kafé Van Zanten tegen een dorstig makende achtergrond: een regiment bierpompen en een muur vol flessen sterke drank. Dat was vast geen toeval.

OUT OF THE BOX Bosman pleitte voor een gemeente die meer ‘out of the box’ denkt. ,,In Rotterdam werden terrassen gecreëerd op parkeerplaatsen en op vlonders boven het water. In een andere gemeente zelfs op de weg. Wat mij betreft mag er wel eens een terras komen op het kruispunt voor Van Zanten.’’ Hij benadrukte de ‘speciale omstandigheden’ en de relatief geringe kans op besmetting in de openlucht. Wethouder Kees Kraanen reageerde voorzichtig. Hij wil parkeerders die netjes voor hun vergunning betalen, niet hun plek afnemen. ,,De stad is niet alleen van de horeca.’’

door Jeroen de Valk

De Hof in Amersfoort