,,Ik ben van mening dat als je positief bent, er ook positieve dingen gebeuren", zegt Jessayan.
,,Ik ben van mening dat als je positief bent, er ook positieve dingen gebeuren", zegt Jessayan. Aangeleverde foto

Van wereldfaam naar pomp

16 februari 2021 om 13:57

'In deze bizarre coronacrisis wil ik mijn positieve instelling tonen'

Jeroen van der Veer

PREMIUM Hij zong en speelde piano in Dubai voor onder andere Bill Clinton. Momenteel laat de 67-jarige optimist zijn muzikaliteit horen bij de benzinepomp; Aristakes Jessayan is de zingende pompbediende en tankt bezorgauto’s dagelijks vol. ,,Ik ga toch niet achter de geraniums zitten? Nu maak ik mensen blij, ik ben onder de mensen en doe wat goeds voor de maatschappij.”


Zelf moet de inwoner van Amersfoort er ook wel om lachen. Van spelen in Dubai voor wereldsterren naar pompbediende. Na 46 jaar in de muziekwereld te hebben geleefd, besloot de zestiger te reageren op een vacature en hij werd direct aangenomen. Hierdoor staat hij zingend auto’s te tanken die langs de benzinepomp in Bunschoten komen. ,,Ik maak er een feestje van. Voor mijzelf, maar ook voor anderen.”


SPELEN IN DUBAI De naam Aristakes Jessayan is niet bij iedereen bekend weet ook de muzikant. Toch behoort hij tot de grote namen. Vol trots laat hij foto’s zien. Hij speelde piano voor Bill Clinton, actrice Naomi Campbell genoot van zijn klanken en ook de Franse voetballer Thierry Henry luisterde naar de muziek van Jessayan. Hij reisde de hele wereld over en was te zien bij diverse televisieprogramma’s. En dat terwijl hij weg werd gestuurd op de muziekschool, lacht hij nu. ,,Ik kon geen noten lezen en deed alles uit mijn hoofd.
Dat was altijd goed en zuiver, maar de leraar of lerares wilde dat ik noten ging lezen. Dat vond ik onzin en ik moest dan maar weggaan.”


Zo gezegd, zo gedaan en kijk nu eens; Jessayan zag de hele wereld en is als pianist succesvol. ,,Ah, Dubai…”, zucht de inwoner van Nieuwland. ,,Het ziet er allemaal mooi uit hoor, maar veel is nep. Daar draait alles om de buitenkant. Maar goed, ik heb daar wel gespeeld met Bill Clinton aan mijn vleugel en die voetballer uit Kameroen; hoe heet hij ook alweer? Ohja, Samuel Eto’o. Daar heb ik ook voor gespeeld.”

DISTRIBUTIECENTRUM Hoe anders is dat nu? Jessayan geniet inmiddels van zijn pensioen, maar stilzitten, nee, dat gaat niet gebeuren. Hij speelde nog op veel evenementen, maar door de coronacrisis kwam alles stil te liggen. ,,Ik ben toen flink wat verzorgingshuizen langsgegaan en heb tijdens de lockdown in de binnentuinen voor de mensen gespeeld”, aldus Jessayan. ,,Ik denk dat ik wel op zestig locaties ben geweest om voor die mensen in eenzaamheid te spelen. Door heel het land, maar ook in Amersfoort. Alleen op een gegeven moment heb je dat ook wel allemaal gedaan en gezien en wil je wat nieuws…” En die nieuwe uitdaging vond hij op internet. Na wat op Google te hebben gekeken, kwam de muzikant uit bij het distributiecentrum van de Albert Heijn in Amersfoort. ,,Daar zochten ze iemand die de bezorg-auto’s van brandstof kon voorzien bij het tankstation. Nou, dat leek mij wel wat en daarom solliciteerde ik. Ik werd aangenomen en ik zeg het je heel eerlijk: ik vind het fantastisch.”

w        [Lees het uitgebreide interview, met daarbij een video van een zingende Aristakes bij de pomp, op De Stad Amersfoort.nl Premium.



‘ZELF WAT LEUKS VAN MAKEN' ,,Weet je wat het is”, wil Jessayan duidelijk maken. ,,Voor mij is iedereen hetzelfde. Of je nou topmuzikant bent of vuilnisman… allemaal zijn we nodig in deze wereld. Zonder vuilnismannen zou Nederland er bijvoorbeeld heel vreemd uitzien. Zonder stratenmakers ook, trouwens. Wat ik daarmee wil zeggen: we hebben iedereen nodig dus daar moet je respect voor hebben. Om toch bezig te zijn en in deze bizarre coronacrisis mijn goede wil en positieve instelling te tonen, ben ik dit werk gaan doen. Ik wil mensen een lach bezorgen.”
Nou, dat lukt de entertainer goed. Bij het tankstation staat hij drie dagen per week twee uur lang auto's van de bezorgdienst op te wachten en als zij er zijn, kan het tanken beginnen. Daar zit weinig spannends aan en toch is het een feestje. Hoe dat komt? ,,Nou, simpel; ik ben gewoon mijzelf. Ik zing, maak een praatje met de mensen en geniet van de aanwezigheid van anderen. Het werk is vrij simpel, maar je moet er zelf wat leuks van maken.”

Op zijn persoonlijke Facebook-pagina schrijft Jessayan regelmatig over zijn werkdagen en die berichten worden enorm goed gelezen. Dit in combinatie met de lach van de mensen die hij bij het tankstation ziet, doen hem beseffen hoe mooi de wereld kan zijn. ,,Waarom zou ik achterover leunen en niets doen? Ik ben gezond en kan de mensen helpen. Dan is het toch een kleine moeite om dit te doen?”
En daardoor gaat hij sinds december 2020 niet alleen door het leven als muzikant, maar ook als zingende pompbediende. Van Dubai naar het tankstation; Jessayan, die achter de schermen ook bezig is met rock opera te schrijven, vindt het zelf misschien nog wel het allermooist. ,,Ja, natuurlijk. Ik ben van mening dat als je positief bent, er ook positieve dingen gebeuren. Er is al zoveel negativiteit in de wereld en in de journaals, laat mij dan maar dat lichtpuntje zijn. En achter de geraniums zitten kan altijd nog, toch?”

Geschreven door Jeroen van der Veer

Afbeelding