Flehite zoekt naar uitzichten waarop het raam ook zichtbaar is.
Flehite zoekt naar uitzichten waarop het raam ook zichtbaar is. Anneke Abma

‘Lockdown challenge' met Flehite

16 februari 2021 om 09:31

‘Ieder uitzicht is uniek'

AMERSFOORT We zitten met z’n allen vaker thuis dan ooit. Het uitzicht uit het raam kunnen we wel dromen, maar hoeveel mensen kennen jouw uitzicht? Museum Flehite startte een challenge om je eigen uitzicht op een kunstzinnige manier te delen met andere Amersfoorters.


Charella Hulsbosch

Karen Wins, medewerker educatie van museum Flehite kwam met het idee voor de lockdown challenge ‘Amersfoort uit je raam’. ,,In het begin van de twintigste eeuw zijn raamgezichten waarbij het raam zichtbaar werd afgebeeld in de kunst een tijd in de mode geweest. Het idee voor de challenge sluit aan bij de tentoonstelling ‘Stadsbeelden’ die in het museum te zien was. Je ziet vaak de pittoreske binnenstad, maar hoe ziet het er in de rest van Amersfoort uit? We hopen Amersfoorters van alle leeftijden te prikkelen om ook hun uitzicht in te sturen.”


Alles mag: fotograferen, schilderen, tekenen of je uitzicht op een andere creatieve manier in beeld brengen. Écht alle uitingen van kunst zijn welkom, benadrukt Wins. ,,Foto’s zijn leuk, maar het is juist ook leuk als er tekeningen, schilderijen of een linodruk worden ingestuurd. Als het maar op een manier jouw uitzicht weergeeft. En het is natuurlijk ook voor jezelf leuk om een aandenken te hebben aan deze bijzondere tijd.” De inzending mag realistisch zijn, abstract, precies of ruig. Ieder uitzicht is uniek en meer dan welkom. De enige voorwaarde is dat je het raam waaruit je kijkt, ook weergeeft.


HEEL AMERSFOORT Tot nu toe kwamen er al verschillende foto’s binnen, gemaakt in bijvoorbeeld de binnenstad maar ook in Liendert. En dat is precies waar het museum op hoopt. ,,Voor jou is het beeld dat je door je raam ziet gewoon, maar we staan er vaak niet zo bij stil dat het ons unieke uitzicht is.


Zelf had ik dat met een uitzichtfoto in een boekje van Joke van Leeuwen, zij heeft toevallig in hetzelfde huis als ik gewoond. Haar uitzicht was ooit mijn uitzicht, dat vond ik zo bijzonder en is ook gelijk het unieke van dat uitzicht.”

Door de coronamaatregelen is wat we door het raam zien misschien wel belangrijker dan ooit. ,,Je uitzicht zie je gelijk als je naar buiten kijkt. Je kunt het zien als eerste inspiratie. En een uitzicht is ook een verbinding. Als ik naar buiten kijk zie ik een huis tegenover dat van mij, ik weet dat daar mensen wonen. Het raam is je verbinding met de omgeving. Al die verbindingen aan elkaar gehaakt maakt Amersfoort, dat maakt ons tot een geheel.”


TENTOONSTELLING Alle inzendingen op de challenge zullen te zien zijn op de website van Museum Flehite en een selectie zal, als het weer mag en de planning het toelaat, tentoongesteld worden in het museum. ,,Ieder uitzicht is onderdeel van een groter geheel. Als we van zoveel mogelijk plaatsen in Amersfoort een uitzicht krijgen, krijg je bij elkaar als het waar een collage van uitzichten.” Het inzenden van een foto, tekening of kunstwerk kan nog tot begin april. De inzendingen worden direct op de website geplaatst, waar op dit moment de eerste uitzichten al te zien zijn.
[Meer informatie op: museumflehite.nl/agenda/lockdown-challenge/