Molenkamp bracht nog in de herinnering dat de gemeente Amersfoort in 2016 een brandbrief stuurde naar Den Haag vanwege de toename van gevaarlijke treintransporten.
Molenkamp bracht nog in de herinnering dat de gemeente Amersfoort in 2016 een brandbrief stuurde naar Den Haag vanwege de toename van gevaarlijke treintransporten. Pixabay

Overlast op spoor gevreesd

16 februari 2021 om 15:22

Buurtcomités sturen alarmerende brief naar gemeente

PREMIUM Amersfoorters die niet ver van het spoor wonen, vrezen toename van zwaar vrachtverkeer en daarmee: meer geluidshinder, zware trillingen en misschien zelfs meer gevaarlijke stoffen. De vrees wordt veroorzaakt door een aanvraag voor Europese subsidie door ProRail, onderhouder van het spoor in Nederland, in samenwerking met de gemeente.


Jeroen de Valk

Met dit bedrag, er wordt gesproken over veertien miljoen, kan flink worden gewerkt aan het spoor. Dat wordt ‘robuust’, in het politieke jargon. Maar dit kan ook leiden tot de komst van meer en grotere goederentreinen. Een achttal buurtcomités stuurde al een alarmerende brief naar de gemeente. Ze waren er eens goed voor gaan zitten en kwamen op ruim vierduizend trein en per jaar, vrijwel allemaal langer dan zevenhonderd meter. Per etmaal dus meer dan tien zware treinen die vooral ’s nachts door de gemeente zullen denderen.


De bewoners vonden inmiddels raadslid Rob Molenkamp (Lijst Molenkamp) aan hun zijde. In een lijst met maar liefst 46 schriftelijke vragen stelt hij voor om af te zien van deze onderneming. Evenals de bewoners - verenigd in bekende verenigingen zoals Vrienden van het Waterwingebied, Behoud Bosgebied Birkhoven Bokkeduinen, Bezorgd Liendert en Leefplezier 3812 - ziet hij een verband met de aanleg van de Westelijke Rondweg. Onderdelen van deze rondweg zijn onder meer een fietsbrug over de spoorlijn van de trein naar Utrecht en een aanzienlijke spoortunnel voor auto- en vrachtverkeer in de buurt van de dierentuin.


ALTERNATIEVEN De raad stemde in 2016 in met de aanleg, mits het budget van 68 miljoen niet wordt overschreden. Maar dat is alweer vijf jaar terug. Enkele aannemers lieten vorig jaar weten dat ze het daar niet voor doen. Oppositieleden, die op hoge toon aan dit maximum hadden vastgehouden, voorspelden al dat het budget zou worden overschreden. Er moeten dus meer fondsen worden aangeboord en dan komt die veertien miljoen van ProRail goed van pas. Maar heeft de burger daar wel behoefte aan? Volgens de comités zijn er gemakkelijk alternatieven aan te wijzen voor de route Breda/Rotterdam - Amersfoort - Hengelo. Dat zware treinverkeer hoeft niet massaal door Amersfoort te denderen. De omwonenden schrijven: ,,Wij vragen u dan ook af te zien van de aanvraag voor de Europese subsidie. Elke inspanning van de kant van de gemeente die ertoe leidt dat de route over Amersfoort aantrekkelijker wordt voor goederenvervoer, zou ons gemeentebestuur moeten vermijden. Voor onze nachtrust, voor onze gezondheid en voor onze veiligheid.'' Vanuit dit standpunt bezien zou het gemeentebestuur dus moeten kiezen tussen de rondweg en de wensen van de burger.

w        Lees het volledige artikel op De Stad Amersfoort.nl Premium.


Molenkamp bracht nog in de herinnering dat de gemeente Amersfoort - met Barneveld, Nijkerk en Apeldoorn - in 2016 een brandbrief stuurde naar Den Haag, vanwege de toename van het aantal gevaarlijke treintransporten. Oudere Amersfoorters herinneren zich nog hoe in 2002 een gaslek op het station de stad een dag lang in de ban hield. De ‘giftrein’ was door blikseminslag gestrand in Amersfoort. Het was dood- en doodstil op straat, en dat terwijl nog niemand van de term ‘lockdown’ had gehoord.



WET- EN REGELGEVING Molenkamp doet er nog een schep bovenop: ,,Deze aanvraag is bedoeld om het dreigende budgettekort aan te vullen. [… Het heeft er echte alle schijn van dat ProRail, in samenwerking met de gemeente, ervoor kiest om deze risico's ondergeschikt te maken aan het door willen laten gaan van de westelijke rondweg.'' Hij begrijpt dat het college véél over heeft voor de westtangent, ‘maar dan moeten ze niet alle wet- en regelgeving aan hun laars lappen'.


Door het krappe budget werden al posten geschrapt uit de begroting. De gemeente besloot af af te zien van duurzame betonsoort, een geluidsscherm bij de Bernhardkazerne en vermoedelijk ook een opknapbeurt van een deel van de Daam Fockemalaan. Bij blijvende tekorten moet er worden gezocht naar meer bezuinigingen. Gezien de vasthoudendheid van het college en vooral Hans Buitelaar - al sinds 2010 verkeerswethouder - lijkt het onwaarschijnlijk dat het hele proces wordt afgeblazen. Al was het maar omdat in de voorbereiding al 1700 bomen zijn gekapt en op allerlei plekken kabels en leidingen zijn ingegraven.

Molenkamp bracht nog in de herinnering dat de gemeente Amersfoort - met Barneveld, Nijkerk en Apeldoorn - in 2016 een brandbrief stuurde naar Den Haag, vanwege de toename van het aantal gevaarlijke treintransporten. Oudere Amersfoorters herinneren zich nog hoe in 2002 een gaslek op het station de stad een dag lang in de ban hield. De ‘giftrein' was door blikseminslag gestrand in Amersfoort. Het was dood- en doodstil op straat, en dat terwijl nog niemand van de term ‘lockdown' had gehoord.

Het Stationsgebied van Amersfoort
Een artist impression van de westelijke ontsluiting.