Tijdens de jaarwisseling is de speeltuin aan het winkelpand in park Schothorst vernield.
Tijdens de jaarwisseling is de speeltuin aan het winkelpand in park Schothorst vernield. Verbeter033

Evaluatierapport jaarwisseling

16 februari 2021 om 15:51

Hulpdiensten belaagd en ruim 40.000 euro schade

Jeroen van der Veer

AMERSFOORT De jaarwisseling is volgens de gemeente Amersfoort relatief rustig en veilig verlopen. Toch blijkt uit een rapport dat er vuurwerk naar hulpdiensten is gegooid, dat de ME moest optreden in het Soesterkwartier en dat er voor ruim 40.000 euro aan schade is aangericht. Dat staat te lezen in een evaluatie over de - zoals dit veelvuldig wordt genoemd- ‘onvoorspelbare jaarwisseling’.


De brandweer moest in totaal 36 keer uitrukken, waarbij in één geval vuurwerk naar een brandweervoertuig is gegooid. Tijdens de jaarwisseling hebben geen incidenten tegen de handhavers of hulpdiensten plaatsgevonden, maar dat was een dag daarvoor wel anders. Toen is tot twee keer toe vuurwerk richting een handhaver gegooid en ging het goed mis in het Soesterkwartier. Daar moest de Mobiele Eenheid uiteindelijk ingrijpen. In de Tulpstraat was het op 30 december al onrustig toen bewoners een groot vuur wilden creëren. Op diezelfde avond is er veel inzet van politie en handhaving geweest om de onverantwoorde situatie beheersbaar te krijgen. Dat lukte niet, want een agent is bij het aanhouden van drie personen mishandeld en de dader is daarvoor inmiddels berecht. Mede door de inzet van de wijkagent is het op de 31ste in die straat rustig gebleven, maar verschoof het probleem zich naar de Anemoonstraat. Hier werden gebouwen, politie en handhaving bekogeld met vuurwerk. Hier was uiteindelijk de inzet van de ME nodig. ,,Hierbij is geen geweld toegepast”, staat te lezen in het evaluatierapport. ”


POLITIE EN BRANDWEER De brandweer had het tijdens de jaarwisseling 2020/2021 iets rustiger dan het jaar daarvoor, maar alsnog moesten zij op 31 december en 1 januari in totaal 36 keer uitrukken. Hierbij ging het vooral om relatief kleine buitenbrandjes en werd één keer een autobrand geblust. Net als voorgaande jaren werkten de politie en brandweer nauw samen.


MEANDER EN ILLEGALE FEESTEN In het Meander ziekenhuis is één persoon behandeld voor verwondingen gerelateerd aan de jaarwisseling. Op de huisartsenpost kwamen acht personen langs om verwondingen te laten behandelen. Waar de gemeente bang voor was, is niet gebeurd; er waren geen signalen over illegale (huis)feesten en voor zo ver bekend hebben deze in de gemeente ook niet plaatsgevonden. Dit komt mede door de inzet van tien particuliere beveiligers, undercoveragenten en meer dan twintig buurtvaders.


VUURWERKSCHADE In de gemeente Amersfoort werd voor 44.500 euro schade aangericht. Hierbij ging het vooral om vernielde prullenbakken en hondenbakken. Ook zijn enkele bushokjes vernield. In Park Schothorst werd een speeltoestel in brand gestoken. ,,De kosten van het afvoeren van de resten en het reinigen van de grond bedragen ongeveer 2.500 euro. Een nieuw speeltoestel dat voldoet aan de eisen van deze tijd zal in ieder geval 30.000 euro zijn. Bij de politie is aangifte gedaan van vernieling van gemeentelijk eigendom.”

Afbeelding
Afbeelding