,,Ik wilde ervaren hoe het was om de controle los te laten en de stilte te zoeken.”
,,Ik wilde ervaren hoe het was om de controle los te laten en de stilte te zoeken.” BDU

Verdwijnen tussen de heuvels

12 februari 2021 om 12:06

PELGRIMAGE


Ike Veenendaal, lid van de Fonteinkerk in Amersfoort, ging in de zomer van 2017 op bedevaart naar Santiago de Compostella. Erik Renkema sprak met haar.


[Waar bent u naartoe geweest?

,,Op mijn 63ste heb ik in zesenhalve week een deel van de Camino naar Santiago de Compostella en Finisterra gewandeld. Het was een tocht langs de kust van Noord-Spanje en door de bergen, en ik liep hem bewust alleen. Incidenteel liep ik met reisgenoten.”


[Waarom ging u op bedevaart?

,,Eerder was ik, met een groep gemeenteleden van de Fonteinkerk, al in Assisi geweest. Daar werd bij mij een verlangen gewekt om ‘tussen de heuvels te verdwijnen’, even los te zijn van mijn dagelijkse context. Heel graag wilde ik, al was het maar voor een bepaalde periode, op reis gaan met alleen mezelf, zonder dagelijkse besognes en verplichtingen en zonder verwachtingen van anderen en mezelf. Als het ware een nieuwe start maken, ook door behalve met thuis nauwelijks contacten te onderhouden. Ik wilde ervaren hoe het was om de controle los te laten en de stilte te zoeken.”


[Hoe hebt u het ervaren?

,,Het was misschien wel meer dan een ervaring: ik heb de hele reis ‘ondergaan’. Dat betekende voor mij dat ik me volledig heb overgegeven aan de reis. In vol vertrouwen. De reis ‘viel me toe’. Het was precies zoals ik had gedacht. Op één moment was ik letterlijk helemaal alleen op een berg. In die stilte was ik toen volmaakt gelukkig en voelde ik me enorm dankbaar. Het bracht me het inzicht dat ik weinig in het leven nodig heb om dat geluk te ontvangen.

Niemand kende mij op de weg naar Santiago en dat voelde bevrijdend. En tegelijk heb ik zoveel waardevolle contacten opgedaan. Er waren trouwens relatief veel jongeren en van over de hele wereld, met wie ik hele leuke gesprekken had. Er was veel onderlinge openheid, vertrouwen in elkaar en in de Camino.”


[Welke uitdagingen kende uw bedevaart?

,,Natuurlijk voelde ik me ’s avonds vaak lichamelijk moe. En de regen was ook niet altijd welkom… Dan was er ook dat moment dat mijn telefoon nat was geworden. Daardoor had ik niet de mogelijkheid meer om mooie foto’s te maken en bereikbaar te zijn voor mijn familie thuis.”


[Wat raadt u anderen aan?
,,Doe het gewoon: problemen lossen zich wel op. Ga eraan beginnen en vertrouw erop dat het goed is. Je moet niet te veel willen regelen. Hoe meer vertrouwen, hoe mooier het wordt! Zeker voor jongeren is het een onvergetelijke ervaring.”