Judith Hallie: ,,Terwijl we aan het weven zijn, kan ik gemis op een veilige manier bespreekbaar maken.
Judith Hallie: ,,Terwijl we aan het weven zijn, kan ik gemis op een veilige manier bespreekbaar maken." Willem Klamer

Herinneringen weven

15 februari 2021 om 12:03

‘Vodden’ met een verhaal


AMERSFOORT Weggooien of bewaren? Iedereen die na het overlijden van een dierbare spullen moet opruimen herkent het dilemma. Wat doe je bijvoorbeeld met iemands kleding? Judith Hallie heeft een bijzondere oplossing. Ze weeft herinneringskleedjes van ‘vodden’ met een verhaal.


Anna Walsma

Toen haar pensioen naderde, vroeg Judith Hallie zich af: wat doe ik als ik geen werk meer heb? Ze besloot een oude passie, creatief bezig zijn, weer op te pakken. ,,Ik ging minder werken en heb een algemene textielcursus bij Scholen in de Kunst gedaan, waar ik gegrepen werd door het weven. Het fijne van weven is dat het een ambachtelijk proces is. Aan het opzetten van weefwerk komt bijvoorbeeld veel rekenwerk te pas. Het is geconcentreerd werk en dat is heel rustgevend.”


OUDE MATERIALEN Judith weeft graag met oude materialen, zoals oude lappen en kleren. ,,Onder je handen ontstaat iets moois uit ‘vodden’, en het is altijd verrassend wat het wordt", zegt ze. Het weven met vodden kreeg een bijzondere wending toen ze een kennis die haar zoon verloor voorstelde zijn kleding te verwerken in een herinneringskleedje. ,,Ze had zijn kamer intact gelaten en zijn kleding lag nog in de kast. Ze wist niet wat ze ermee moest. Ik heb haar toen voorgesteld er samen iets van te weven. We hebben de kleding gesorteerd en een plan gemaakt. Tijdens het knippen van de repen stof kwamen de herinneringen los. Dat is het fijne van samen bezig zijn, al doende praat het makkelijker.”

Het weven bleek therapeutisch te werken. ,,Die kennis heeft de kamer van haar zoon opnieuw ingericht en de kussens en het kleed dat we gemaakt hebben er een plaats gegeven.”

Judith heeft inmiddels vaker herinneringsweefsels gemaakt en heeft profijt van haar achtergrond als maatschappelijk werker. ,,Het is een vorm van verwerken. Terwijl we bezig zijn, kan ik gemis op een veilige manier ter sprake laten komen als de ‘klant’ dat wil.” Via een oud-collega, vrijwilliger bij het Toon Hermans Huis, kreeg ze onlangs het verzoek om een workshop te geven aan mensen met kanker en hun naasten. ,,Het is een mooie manier om mijn hobby te combineren met iets betekenen voor anderen. Ik ben het liefst samen met anderen bezig, en niet alleen maar in m’n eentje.”

Judith biedt de mogelijkheid om bij haar thuis te komen weven, kosteloos en uiteraard coronaproof. ,,Weven is niet moeilijk en er kunnen ook andere herinneringen verwerkt worden. Je kunt bijvoorbeeld iets met jeugdherinneringen doen.” Zelf verwerkte ze met haar zus oude zomerjurken tot een kleed. ,,Je gaat heel anders naar je omgeving kijken als je weeft.”

Belangstelling? Een afspraak maken met Judith Hallie kan via jhallie@xmsnet.nl.