Strenger handhaven heeft nog niet geholpen volgens de onderzoekers.
Strenger handhaven heeft nog niet geholpen volgens de onderzoekers. Gemeente Amersfoort

Drukte Neptunusplein onder de loep

16 februari 2021 om 13:07

Knelpunten gesignaleerd, nog geen oplossing

Jeroen de Valk

PREMIUM Het Neptunusplein was druk, werd nog drukker met de komst van een vijfde supermarkt en intussen gebeurt er niets. Dat is de klacht van betrokken omwonenden. Pas eind januari dit jaar verscheen, als concept, een serie aanbevelingen hoe de situatie op korte termijn kan worden verbeterd.


Dat werd eens tijd, vinden die omwonenden. Alsmede de raadsfracties van DENK en D66, die het onderwerp maar weer eens op de vergaderagenda hadden gezet.
De klachten bereikten al zeker in 2019 het stadhuis. In maart 2020 trokken onderzoekers een paar dagen naar het plein; ze maakten echter een rapport waarin wél de knelpunten maar níet de eventuele oplossingen werden gesignaleerd.


NIETS CONCREETS In de zomer van dat jaar verhuisde de druk bezochte, multiculturele groenteboer Omur Markt van de Kamp, waar het meteen een stuk rustiger werd, naar het plein.
De drukte verhuisde mee en buurtbewoners klaagden steen en been. In oktober vroegen raadsleden of er al wat was ondernomen.
En had het college contact opgenomen met de burgers van Comité Veilig Verkeer Neptunusplein? Het college liet weten dat daar druk aan werd gewerkt. Het onderwerp had beslist de aandacht. Er lagen voorstellen op tafel. Met het comité waren constructieve gesprekken gevoerd. Maar er was nog niets concreets ondernomen.


LADEN EN LOSSEN Maar nu werden er dus daadwerkelijk suggesties voor verbeteringen aan de raad gepresenteerd. Belangrijk wordt de bewegwijzering. Er is namelijk best parkeerruimte, maar de gehaaste bezoeker wil alleen op het ‘maaiveld’ staan. Daar wordt aan gewerkt. Parkeergarage Boegbeeld krijgt de meer voor de hand liggende naam Neptunusplein. De routes naar deze garage en het parkeerdek boven de nieuwe Aldi worden aangegeven op allerlei borden en in het wegdek. Op hoeken komen paaltjes, zodat bezoekers en leveranciers daar niet kunnen parkeren en/of laden en lossen. Met borden wordt ook aangegeven dat leveranciers op bepaalde plekken alleen welkom zijn tussen 7.00 en 11.00 uur ’s ochtends.


ERGENISSEN Enkele van die borden en paaltjes zijn er onlangs al neergezet. Hiermee moet een einde komen aan de ergernissen die DENK en D66 opsommen: ,,Opstoppingen, irritaties en een gevoel van onveiligheid.’’


In de raadszaal kwam ook voorbij: dubbel geparkeerde auto’s van gehaaste klanten. Wachtrijen, voordringers en meningsverschillen bij de entree van het wél gebruikte parkeerterreintje. Geluidshinder en discussies die tot in de woningen boven het winkelcentrum woord voor woord kunnen worden gevolgd. Getwijfeld wordt nog aan enkele ingrijpende maatregelen.


w        [Lees het uitgebreide artikel, waarin onder meer het vestigingsbeleid van de gemeente aan de kaak wordt gesteld en enkele ingrijpende maatregelen worden belicht, op De Stad Amersfoort.nl Premium.




het afsluiten van een toegangsweg naar de Omur Markt en het invoeren van eenrichtingsverkeer in het straatje dat de Van Randwijcklaan met de Van Linschotenstraat verbindt. Het inrichten van een enorm parkeerterrein bij de Willem Barentszstraat werd ook gesuggereerd maar zou ‘extreem duur' uitpakken en kunnen rekenen op ontevreden omwonenden.

‘WILDGROEI AAN SUPERMARKTEN' Inspreker Peter Kerklingh (Comité Veilig Verkeer Neptunusplein) was blij met de aandacht maar wees erop dat de verkeer- en parkeerhinder al zo'n vijf jaar terug ernstige vormen had aangenomen. Armand van Zijp, vertegenwoordiger van de winkels op het plein, constateerde dat de overlast heviger werd na ‘een wildgroei van supermarkten': in de laatste jaren de komst van een grote Aldi, een Poolse supermarkt en de Omur Markt. Bezoekers komen van verre en altijd met de auto. Officieel heeft het plein een buurtfunctie, hetgeen voor Van Zijp de vraag opwerpt: ,,Is er iets mis met het vestigingsbeleid van de gemeente?'' Een raadslid vroeg zich af of de Omur Markt zou moeten verhuizen. De zaak trekt veel drukte aan en zou kennelijk evengoed ergens kunnen zijn gevestigd.

Voor hoofdbrekens zorgde en zorgt het gedrag van het winkelend publiek dat van verre komt. Dat lijkt bijna een onoverkomelijk probleem. Strenger handhaven heeft nog niet geholpen, zeiden de onderzoekers. Vandaar die paaltjes en die borden. Kerklingh liet een diepe zucht horen en probeert maar vooruit te kijken. Want ‘gedane zaken nemen geen keer'.