Als één kind in de klas positief is getest, moeten alle leerlingen vijf dagen in quarantaine.
Als één kind in de klas positief is getest, moeten alle leerlingen vijf dagen in quarantaine. Rinus van Denderen

Heropening basisscholen

2 februari 2021 om 16:56


'We hebben gemengde gevoelens'

Charella Hulsbosch

PREMIUM De basisscholen en de kinderopvang gaan vanaf 8 februari weer open. En dat is snel schakelen voor Amersfoortse scholen. Het bericht dat de scholen weer open mogen noemt Yvonne Hof, voorzitter van het college van bestuur van stichting Meerkring, ‘Een dubbele boodschap'. Onder de Meerkring vallen drieëntwintig basisscholen in Amersfoort. ,,Het sentiment onder leerkrachten over het algemeen is dat ze blij zijn dat ze weer mogen, maar het zijn gemengde gevoelens. Ze vragen zich ook af hoe we dit veilig kunnen doen.”

w        Lees het Premium artikel over de heropening van de basisscholen, met daarin reacties en de regels, op De Stad Amersfoort.nl Premium.

Sander van Osenbruggen, vader van drie en voorzitter van de ouderraad van basisschool Vlinderslag in Kruiskamp, vindt het goed dat de scholen weer opengaan. ,,Thuis is er ook niet veel voor ze. In de lockdown tijdens het voorjaar konden ze nog lekker buiten spelen, maar deze keer werkt het weer niet mee. Voor hen is het belangrijk dat de scholen weer open gaan, voor mij als ouder maakt het niet zoveel uit. Ik vond thuisonderwijs ook wel gezellig.”

[REGELS Aan de heropening zijn wat nieuwe regels verbonden. Als één kind in de klas positief is getest, moeten alle leerlingen vijf dagen in quarantaine. Wie na vijf dagen negatief test op het coronavirus, mag terug de klas in. Bij leraren worden sneltests ingezet. Vooral de combinatie van gewoon onderwijs en onderwijs op afstand is lastig te realiseren volgens Sabine Hessels, directeur van openbare basisschool De Dubbelster in Kattenbroek: ,,Hoe kun je gewoon onderwijs plannen en gelijktijdig afstandsonderwijs vormgeven? Dat zien we als een bijna onmogelijke opgave. En over de leerlingen die plots thuis moeten blijven: hoe moeten we omgaan met materialen meegeven of devices uitlenen? Afstandsonderwijs kon de afgelopen tijd alleen goed plaatsvinden doordat dit goed voorbereid was en leerlingen de materialen thuis hadden. Een combinatie van live- en afstandsonderwijs is een hele grote uitdaging, zeker wanneer de leerkracht zelf plotseling thuis komt te zitten. Hier hebben we geen back-up voor; de subsidie ‘extra handen in de klas’ is als vangnet dan ontoereikend.”

SAMENWERKEN Het OMT adviseert ook meer maatregelen dan voorheen voor de groepen 7 en 8. De kinderen zouden in koppels moeten samenwerken, waar mogelijk moeten ze 1,5 meter afstand houden en ook kan worden overwogen de kinderen in de twee hoogste groepen mondkapjes te laten dragen in de gangen. Voor de lagere groepen suggereert het OMT te gaan werken met vaste groepjes van een maximale grootte, bijvoorbeeld vijf kinderen. Op die manier wordt het aantal contacten tussen kinderen beperkt. Hof: ,,Wij wachten het overheidsbeleid af voor de verdere invulling. Tot nu toe hadden we geen apart beleid voor groep zeven en acht, maar het is belangrijk dat Amersfoort daar gezamenlijk in optrekt. Zo is het voor alle Amersfoortse ouders en kinderen duidelijk waar ze aan toe zijn.”

LERAREN Voor Van Osenbruggen begint met de opening van de school het vaste ochtendritueel weer. ,,Mijn vrouw werkt in de ochtend, dus als ze naar school moeten is dat met drie kinderen nogal hectisch. Maar ik hoop vooral dat de leraren zich ook fijn voelen bij de situatie.” Hof prijst de flexibiliteit van het onderwijs. ,,Het is ongelofelijk hoe snel ze hier op inspelen. Binnen één week wordt verwacht dat ze weer omschakelen om maandag de kinderen weer te ontvangen, terwijl ze net voor kerst alle activiteiten moesten annuleren omdat de scholen dicht gingen. Ze doen het allemaal vol passie, dat is benoemenswaardig.”

Arie Slob benadrukt dat het Outbreak Management Team (het OMT) heeft gezegd dat het verantwoord is om kinderen weer fysiek naar school te sturen. De buitenschoolse opvang blijft voorlopig ook nog dicht, behalve de noodopvang voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep.

Door Charella Hulsbosch