Vrijwilligers gooien handdoek in de ring en raadslid twijfelt aan openheid college.
Vrijwilligers gooien handdoek in de ring en raadslid twijfelt aan openheid college. Gemeente Amersfoort

Vrijwilligers stappen op

2 februari 2021 om 18:11

'Aangelopen tegen muren van onmacht en soms pure onwil'

Jeroen de Valk

PREMIUM De samenwerking tussen de verschillende partijen binnen Amerena knarst en wringt. ,,Sportwethouder Hans Buijtelaar informeert de gemeenteraad hierover onvoldoende. Ambtenaren zetten hem ertoe aan gegevens achter te houden." Dit schrijft raadslid Ben Stoelinga (Amersfoort2014) in schriftelijke vragen aan het college van B en W.


Stoelinga, die het reilen en zeilen van Amerena toch al met argusogen volgt, kreeg pas na aandringen een brief onder ogen van de Stichting Amerena: een groep vrijwilligers die onlangs besloot de handdoek in de ring te werpen. De stichting was verantwoordelijk voor onder meer: het beheren van een ‘weerstandsfonds’ om activiteiten te organiseren, het ontwikkelen van een ‘sportkaart’ en het bewaken van het ‘merk’ Amerena.


TEGENWERKING In september vorig jaar blijkt de stichting een brief te hebben geschreven aan de wethouder. De inhoud is onthutsend: ,,Ondanks onnoemelijk veel inzet en veel positieve energie, zijn we binnen Amerena aangelopen tegen muren van onmacht en soms pure onwil.’’ De bestuursleden voelden zich ‘niet erkend en herkend’, ondanks pogingen ‘een bruisend Amerena neer te zetten’. In het toewerken naar de genoemde doelstellingen werd de stichting tegengewerkt. Daarom besloot het voltallige bestuur unaniem de stichting te ontbinden. In de laatste maanden van 2020 werden nog enkele zaken afgehandeld, per 1 januari 2021 is de stichting ter ziele.


‘NEGATIEVE PUBLICITEIT’ Stoelinga vond in de correspondentie ook een mailtje van een ambtenaar aan de gemeente; de ambtenaar stelde hierin voor om over de stand van zaken van het sportcomplex ‘een aangepaste beantwoording’ van vragen in te leveren. De eerder geformuleerde verantwoording van de verleende subsidies zou vast leiden tot ‘nieuwe raadsvragen’ en ‘negatieve publiciteit’.

Stoelinga neemt de term ‘censuur' niet in de mond, maar vraagt wel aan het college: wat vinden B en W van deze handelswijze?


w [Lees het Premium artikel met daarin meer vragen van Ben Stoelinga, verder op De Stad Amersfoort.nl.




Heeft de sportwethouder relevante informatie achterhouden? Werd de brief van de stichting besproken met de verantwoordelijke ambtenaren?

Moet er actie worden ondernomen? Graag ontvangt hij de gewraakte, oorspronkelijke tekst waar een ambtenaar naar verwees, voordat die werd ‘aangepast' teneinde onwelgevallige vragen en publiciteit te voorkomen.

Stoelinga verwijst ook naar een rapport van onderzoeksbureau KokxDeVoogd. Hierin werd vorig jaar kritiek geleverd op de SRO, die onder de verantwoordelijkheid van de gemeente de Amerena beheert. De SRO ‘vertoonde geen op samenwerking gerichte houding' ten aanzien van de vrijwilligers, zo schreven de onderzoekers.

Sportcomplex Amerena.
Afbeelding