Afbeelding
Eigen foto

Tekencontact voor iedereen

2 februari 2021 om 18:18

Tijdens de coronacrisis heeft iedereen het lastig en opgekropte frustraties komen er vroeg of laat een keer uit. Om ervoor te zorgen dat de bom dan niet barst, heeft Ilona Stremmelaar een boek gemaakt voor tekentherapie; door middel van een tekening dichterbij je kind of geliefde komen. ,,Tekeningen zeggen iets wat je niet in woorden kunt zeggen.”

De Stad Amersfoort.nl Premium



Hoe bereik je een mens als deze moeite heeft met gevoelens uiten? Het is een vraag die Stemmelaar kan beantwoorden. Zij begeleid als tekentherapeut personen (met autisme) en kan door middel van tekeningen zien wat er speelt in het hoofd van de ander. Een creatieve uitlaatklep, die mensen door middel van het boek Tekencontact nu thuis ook kunnen toepassen. ,,Juist in deze tijd is het belangrijker dan ooit om met elkaar in contact te zijn.”

MOEILIJK TE BEREIKEN De inwoonster van Hoogland is al meerdere jaren werkzaam als tekentherapeut en omdat door de corona-crisis het in haar praktijk iets rustiger werd, besloot ze een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Het maken van een boek met daarin tips, trucs en ‘opdrachten’ om anderen te helpen.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding.)


Eigen foto

,,In mijn praktijk komen veelal ouders die een kind hebben met autisme”, duidt de 57-jarige. ,,Zij zijn heel moeilijk te bereiken, laat staan dat ze eenvoudig hun emoties, gevoelens of gedachtes loslaten. Door middel van tekeningen kan ik zien waarmee een kind zit.”

Seksueel misbruik bijvoorbeeld. Daar kwamen we achter door middel van de tekeningen

GESPROKEN TEKENTAAL Dit doet ze door te kijken wat een kind maakt, welke kleuren worden gebruikt en waar op het A4’tje bepaalde dingen worden getekend. Om dit te kunnen bekijken, volgde Stemmelaar opleidingen en met haar kennis wil ze nu anderen helpen. Niet alleen in de praktijk, maar ook vanuit het boek Tekencontact. ,,Het is geen werkschrift geworden”, aldus de Hooglandse. ,,In het boek geef ik uitleg, wordt beschreven wat men kan doen qua opdrachten en tekeningen, staan er foto’s en is er een stukje verdieping.”

Het boek is niet alleen bedoeld voor kinderen met autisme; iedereen kan er gebruik van maken. ,,Door te tekenen kan op een ontspannen manier contact worden gemaakt. Het kind -of volwassenen- is lekker bezig en tegelijkertijd kan het gesprek gevoerd worden. Daarnaast maak je je gevoel tastbaar op papier. Ook worden hierdoor nieuwe verbindingen gemaakt in de hersenen en in de praktijk is gebleken dat dit goed werkt. Dit wil ik daarom ook mensen thuis meegeven, vooral omdat deze periode voor niemand eenvoudig is.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding.)


Eigen foto

KIPPENVEL De taal die de tekening spreekt noemt Stemmelaar tekentaal (de taal van tekens). Als tekentherapeut en beeldend coach heeft ze tekeningen/beelden die de cliënt maakt leren lezen, analyseren en begrijpen. ,,Zonder woorden kan er dus veel informatie gehaald worden”, benadrukt ze. ,,Als ik een kind vraag een ideaal schoolplein te tekenen en hij tekent zichzelf ergens links onderin het hoekje en vriendjes rechtsboven in, kan dit bijvoorbeeld betekenen dat hij zich op school eenzaam voelt. Gebruikt hij veel donkere kleuren? Dan zit er opgekropte frustraties. Daarnaast is het mooi om te zien waar mensen bepaalde voorwerpen tekenen. Is dat centraal of aan de zijkant? Al dat soort dingen geven mij veel informatie.”

Toch kwamen in de loop der jaren ook schijnende gevallen voorbij. Gebeurtenissen die ook Stemmelaar niet koud lieten. ,,Seksueel misbruik bijvoorbeeld. Daar kwamen we achter door middel van de tekeningen. Ik krijg er nog kippenvel van als ik erover vertel. Maar goed; dit geeft dus wel dat de therapie werkt.”

ECHTPAAR KREEG BETERE RELATIE Doordat het in haar praktijk nu rustiger is, besloot Stemmelaar een boek uit te geven. Daarmee ging haar langgekoesterde wens in vervulling en het boek bracht ze zelf uit. ,,Sommigen durfden vanwege de corona-maatregelen niet meer naar de praktijk te komen en groepslessen gingen niet meer door. Daardoor had ik de tijd dit boek te maken en zelf uit te geven. Het is een boek met tekenoefeningen die ervoor zorgen dat het contact tussen ouders en kinderen verbeteren.”

Maar, zo zegt de inwoonster van Hoogland: ,,Dit boek kan veel breder worden ingezet. Zo kreeg ik laatst een mail van een echtpaar dat al ruim 50 jaar samen was en dat zij dit boek gebruiken. Door Tekencontact was hun relatie nog beter geworden. Dat vond ik een erg mooi compliment. Ook zijn er veel ouders die de tekenoefeningen gebruiken om de dag mee op te starten. Kortom; hij is voor iedereen te gebruiken.”

Meer informatie over het boek is te vinden op de website www.tekencompas.nl

Geschreven door Jeroen van der Veer

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding