Sinds maandag 4 januari is de binnenstad van Amersfoort autoluw.
Sinds maandag 4 januari is de binnenstad van Amersfoort autoluw. Rinus van Denderen

Binnenstad officieel autoluw

'De eerste grote stap is gezet'

Jeroen van der Veer

PREMIUM De binnenstad van Amersfoort is vanaf maandag officieel autoluw. Personen die tóch de gok wagen of onbewust ergens rijden waar dat niet mag, komen er voorlopig nog met een waarschuwing vanaf. ,,Helaas zal niet direct alles probleemloos gaan, maar de eerste grote stap is gezet", zegt verantwoordelijk wethouder Hans Buijtelaar.

Wie door de binnenstad loopt of fietst, kan er niet omheen: de grote hoeveelheid auto's is verdwenen. Toch is er nog genoeg 'oud-ijzer' te zien, de ontelbare verkeersborden. Vrijwel op elke hoek van de straat staat wel een aanwijsbord. Naast borden zijn er ook camera's geplaatst. Wie zonder ontheffing de stad binnenrijdt wordt geregistreerd.

w        [Lees het uitgebreide artikel op De Stad Amersfoort.nl Premium.

Voor kortstondig laden of lossen kunnen online kentekens worden aangemeld

Maar wat is nou de grootste verandering? Simpel; vanaf maandag 4 januari zijn alle betaald parkeerplekken uit de stad verdwenen en is parkeren enkel nog mogelijk op vergunningsplekken of de parkeergarages. Hierbij kan de bezoeker gebruik maken van drie garages: Koestraat, Stadhuisplein of Flintplein. Daarnaast zijn de toegangswegen naar de binnenstad aangepast en is de rijrichting in enkele straten veranderd. De auto is dus echt nog nauwelijks te zien in de binnenstad. Omwonenden hebben over de maatregelen meermaals een brief ontvangen.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


De ontheffing is voorlopig alleen online te regelen, nog niet via een mobiele app. - Rinus van Denderen

UITZONDERINGEN Maar wat nou als een bedrijven of instellingen in het autoluwe gebied moeten zijn? Of als mensen zware goederen bij een winkel willen ophalen? In dat geval is er een toegangsregeling waarbij men online kentekens kan aanmelden. Daarnaast konden bedrijven die gevestigd zijn in het autoluwe gebied een ontheffing aanvragen, maar daarbij krijgen ze geen toegang tot het kernwinkelgebied, met uitzondering van het eerste stukje van de Langestraat (tussen Kamperbinnenpoort en Muurhuizen).

Voor het ophalen van grote en zware goederen, kunnen bedrijven een tijdelijke ontheffing aanvragen die 15 minuten geldig is. Het kenteken van de klant moet online worden doorgegeven en is alleen geldig om het autoluwe gebied in te rijden; parkeren is niet toegestaan. Onverwachts bezoek kan zich binnen 15 minuten alsnog door middel van de binnenstadbewoner aanmelden. Gebeurt dit later pas; dan volgt een waarschuwing of een bekeuring.

De gemeente hoopte erop, maar het is nog niet gelukt om de ParkStart-app op de smartphone te laten draaien

CAMERAREGISTRATIE Twee camera's zijn dus geplaatst om sluipverkeer tegen te gaan; eentje op de Weverssingel en eentje op de Bloemendalsestraat. De kentekens worden 48 uur bewaard, geeft de gemeente aan. Daarna worden ze vernietigd, tenzij een boete is uitgeschreven. Dan wordt zo lang als de juridische procedure loopt het kenteken bewaard.

NOG GEEN APP De gemeente hoopte erop, maar het is nog niet gelukt om de ParkStart-app op de smartphone te laten draaien en daardoor kunnen bezoekers voorlopig alleen aanmelden via de internetsite van ParkStart (zie hier voor meer informatie).

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Er zijn amper tot geen parkeerverbodsborden geplaatst, waardoor automobilisten nu nog even de randjes van de wet kunnen opzoeken. - Foto: Rinus van Denderen

Op social-media zijn daarover veel klachten en is het even goed zoeken hoe het werkt. ,,Ik ben de eerste om toe te geven dat de site niet heel gebruiksvriendelijk is", laat een gebruiker weten. ,,Maar we moeten het er mee doen. Ik heb net met mijn vader geoefend en hem lukte het nu ook om mensen aan te melden."

(Artikel gaat verder onder de tweet)

Waar is die app Parkstart, @Gem_Amersfoort ? We kennen alleen de website, en die werkt nog niet als je bezoekers langer dan 2 dagen van tevoren wil aan melden. #amersfoort #autoluw pic.twitter.com/FVqhmCLYpG

— BinnenstadAmersfoort (@Binnenstad_org) January 4, 2021

Met al deze maatregelen hoopt de gemeente de binnenstad veiliger, aantrekkelijker en leefbaarder te maken. Hierbij is ingecalculeerd dat er - zeker in de beginfase - nog iets mis kan gaan. Zo zijn er amper tot geen parkeerverbodsborden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de automobilisten kans zien om de randjes van de wet op te zoeken. Zo stonden er maandag nog meerdere auto's bij de Muurhuizen én Kortegracht. ,,We zullen nog wel wat hobbels tegenkomen", sluit Buijtelaar af, die elke 'klacht' of opmerking serieus neemt. ,,Maar de eerste stap naar een meer leefbare binnenstad is gezet."

Geschreven door Jeroen van der Veer


Vanaf 4 jan 2021 binnenstad van Amersfoort auto vrij of auto luwe binnenstad
Vanaf 4 jan 2021 binnenstad van Amersfoort auto vrij of auto luwe binnenstad